Inselatorie cu „acte in regula”…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 21 octombrie 2013

Bulgarul Ivan a reusit sa il insele „ca la carte” pe romanul Mihai, desi cei doi au semnat un contract valabil, in biroul unei companii care functioneaza legal in capitala Marii Britanii. Totul s-a intamplat in luna februarie, undeva in apropierea cunoscutei gari londoneze Victoria…

Romanul Mihai C. si bulgarul Ivan Hryharyan s-au cunoscut intr-un moment in care primul cauta cu disperare un loc de munca, iar cel de-al doilea s-a oferit sa ii gaseasca de lucru in doar 3 zile. Ei au semnat „hartii”, au facut schimb de documente si, in final, au incheiat o tranzactie… Doar ca, in baza respectivei tranzactii, Mihai C. a achitat 400 de lire sterline fara sa primeasca nimic in schimb…

 

Pe cont propriu…

Mihai C. este un tanar din Bacau care traieste de mai bine de 4 ani la Londra. Si-a gasit de lucru ca muncitor de intretinere la hotelul Grand Plazza Apartments din centrul metropolei si a lucrat acolo peste 40 de luni, pana cand spiritul sau de intreprinzator l-a indemnat sa incerce sa isi schimbe viata.

„Am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac o schimbare, fiindca mi se parea ca nu mai pot sa traiesc muncind pentru un salariu minim de doar 7 lire pe ora. Asa ca am investit aproape 3.000 de dolari intr-o masina speciala de spalat covoare si carpete, adusa din SUA”, spune bacauanul. Acesta a inceput apoi sa raspunda clientilor care il solicitau pentru a curata la comanda mochetele din camerele hotelurilor. Increzator, el a renuntat la locul de munca preferand activitatea pe cont propriu. Iar primul client al lui Mihai a fost chiar hotelul pentru care lucrase. In scurt timp insa, romanul si-a dat seama ca afacerea nu merge cum se astepta, iar comenzile pe care le primea nu reuseau sa ii asigure venituri constante. „Atunci, m-am gandit ca, pentru siguranta, mai am nevoie sa imi gasesc si o slujba de noapte. Am cautat pe internet si am gasit compania Marketing Technologies Studios UK Ltd…”, marturiseste Mihai C.

 

O companie credibila…

Compania Marketing Technologies Studios UK Ltd functioneaza in centrul Londrei, in apropierea garii Victoria, fiind detinuta de bulgarul Ivan Hryharyan. Este suficient sa suni o singura data la numarul de telefon al firmei, disponibil pe internet, si vei primi imediat un mesaj SMS transmis pe telefonul mobil, cu urmatorul continut, scris atat in limba bulgara, cat si intr-o engleza cu greseli gramaticale:

„Oferim locuri de munca in Londra si alte orase. Suntem compania de recrutare a fortei de munca MTS UK Ltd, cu sediul la Londra, 35-37 Grosvenor Gardens, SW1 W0BS, aproape de statia Victoria. Ne puteti gasi saptamanal, de luni pana vineri, intre orele 10:00 si 17:00.

Cautam lucratori in regim permanent pentru fabrici, depozite, supermarketuri (Tesco, Argos, Sainsbury). De asemenea, oferim locuri de munca in constructii sau spalatorii auto, servicii de curatenie. Puteti sa ne cautati daca doriti sa lucrati ca soferi, in bucatariile hotelurilor si restaurantelor, ori daca va intereseaza munca de birou si orice alte posturi. Intermediem inscrieri pentru cursuri de bodyguard. Locuri de munca garantate.”

Toti cei care se lasa convinsi de ofertele promitatoare continute in acest text vor ajunge sa il cunoasca personal pe bulgarul Ivan H. El isi asteapta clientii in biroul sau din centrul Londrei si le garanteaza gasirea in scurt timp a unui loc de munca, dar si alte servicii tentante…

 

Intalnire romano-bulgara

Intr-o zi din luna februarie, cand Mihai C. intra pentru prima oara in sediul companiei Marketing Technologies Studios UK Ltd, acesta nici nu se gandea ca bulgarul Ivan Hryharyan il va insela fara scrupule… „Mi-a spus ca daca platesc 400 de lire, imi gaseste de lucru in orice domeniu. Am si martori, ca nu m-am dus singur. Eram disperat sa imi gasesc de lucru, iar firma mi se parea foarte serioasa. Mi-au facut copii dupa acte si eu i-am specificat ca nu stiu prea bine engleza… Atunci, mi-a zis ca in 3 zile imi gaseste de munca si mi-a dat sa semnez o hartie. Iar eu, peste cateva zile, m-am dus cu banii la el…”, spune acum Mihai C. Doar ca „hartia” pe care romanul o semnase nu seamana deloc cu textul primit de acesta prin SMS, in care i se promitea un loc de munca…

Bulgarul Ivan Hryharyan obisnuieste sa dea clientilor lui, „care nu stiu limba engleza”, un contract pe care scrie „Agreement for Informational Marketing Services”, sustine tanarul Mihai din Bacau. Mai exact, documentul precizeaza ca Marketing Technologies Studios UK Ltd se obliga doar sa ofere clientilor sai „informatii despre anumite joburi disponibile pe piata muncii, despre oportunitati de afaceri sau despre spatii de inchiriat existente pe piata imobiliara din Londra, ca si din alte orase ale Angliei”. Contractul mai prevede ca reprezentantii companiei vor transmite clientilor astfel de informatii cu frecventa saptamanala prin mesaj telefonic, prin e-mail sau in scris.

 

Informatia costa…

Contractul semnat de romanul Mihai si bulgarul Nicola are valabilitate un an, desi el nu prevede nimic concret… Nici costurile serviciilor nu erau trecute initial in document… Acestea au fost adaugate ulterior cu pixul, pe hartia semnata in necunostinta de cauza de Mihai. C. Ele se ridica la… 400 de lire sterline.

In plus, doua dintre clauzele contractuale trecute undeva in josul paginii cu titlul „Agreement for Informational Marketing Services” fac urmatoarele precizari: „Banii platiti nu sunt returnabili” si respectiv, „Marketing Technologies Studios UK Ltd nu poate fi facuta responsabila daca o terta companie, recomandata unui client, nu isi respecta promisiunile”.

„Au trecut 8 luni de cand am semnat acest contract si bulgarul mi-a trimis doar de cateva ori mesaje sa ma duc la niste agentii care ar avea locuri de munca disponibile. De fiecare data, am cheltuit timp si bani de transport si cand am ajuns acolo, mi se spunea ca nu au locuri de munca disponibile”, povesteste Mihai C.

Romanul a inteles intr-un tarziu ca bulgarul il pacalise, cu atat mai mult cu cat exista si un contract semnat in acest sens. Intre timp, el si-a gasit singur un alt loc de munca la un hotel. Lucreaza acolo doar noaptea, pentru ca in timpul zilei sa deruleze propria afacere in domeniul curatirii covoarelor.

„Imi pare rau si acum de banii pe care i-am platit. Cu atat mai mult cu cat atunci nici nu aveam bani si m-am imprumutat pentru ca sa platesc. Si de aceea m-am decis sa spun prin ce am trecut, sa nu mai pateasca si alti romani ca mine…”, adauga cu suparare Mihai C.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Inselatorie cu „acte in regula”…”

  1. voica chindris Spune:

    Bine ca ai spus sa se stie k macar altii sa evite I-ti inteleg supararea dar dejamagirea este mult mai mare cand esti pacalit de fratii tai romani cu firme de recrutare inselatoare unde dai niste bani din putini care-I ai si la urma ramai mai sarac si cu pareri de rau

Spune-ti si tu parerea!