„Inside Out”: Românii văzuţi de BBC

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 16 martie 2015

uk_street

Latura umană, firească, decentă a prezenţei migranţilor români în Regatul Unit a fost dezvăluită de postul naţional BBC în emisiunea „Inside Out” difuzată de toate posturile regionale ale canalului BBC1 în seara de vineri, 6 martie, începând cu orele 19.30. Telespectatorii din Marea Britanie au putut afla astfel poveştile mai multor români educaţi sau cu o bună pregătire profesională, recent stabiliţi în această ţară, oameni muncitori care s-au integrat fără probleme în comunităţile în care au ajuns.

Profilele pozitive de români prezentate de BBC au atras mai puţin atenţia  publicului şi a mass-mediei comparativ cu documentarul controversat „The Romanians are coming”, ce a stârnit un val de controverse şi luări de poziţie, după ce a fost difuzat de canalul Channel 4 cu doar câteva zile mai devreme. Nici presa britanică, nici ziarele din România nu au alocat spaţii largi relatărilor despre poveştile româneşti surprinse în normalitatea lor de către jurnaliştii celui mai audiat post de televiziune britanic…

 

Între realitate şi cifre

Românii din Marea Britanie au constituit tema principală a emisiunilor Inside Out difuzate în 6 martie pe BBC 1 în Londra, ca şi în regiunile Sud, Sud-Est, Midlands (partea mediană a Angliei), West Midlands, respectiv în Nord-Est şi districtul Cumbria. Programele au fost transmise în paralel, la ora 19.30, dar au avut fiecare conţinut diferit, fiind produse de posturile teritoriale ale televiziunii britanice.

Toate canalele regionale BBC s-au concentrat, în cadrul emisiunii Inside Out, pe problemele imigranţilor; şi toate au relatat poveştile de viaţă ale unor români ajunşi în Regatul Unit.

Românii nu se bucură de o imagine favorabilă în Regatul Unit, a mai reieşit din sondajele de opinie făcute de jurnaliştii BBC printre trecători, oameni simpli de pe străzile mai multor oraşe din regat. Cei întrebaţi au afişat adeseori o atitudine refractară faţă de prezenţa est-europenilor pe teritoriul Marii Britanii.

Prezenţa imigranţilor în Regatul Unit a crescut cu aproximativ 525.000 de indivizi, conform celui mai recent studiu realizat la Oxford University. „Peste 40% dintre imigranţi au venit aici pentru a munci. În plus, 30% dintre ei au venit la studii. Cumulând aceste două categorii, rezultă că peste 70% dintre ei se află aici fie pentru a lucra, fie pentru studii. Este puţin probabil că aceste categorii de persoane vor apela la ajutoare sociale”, explică dr. Katerina Lisenkova, de la National Institute of Economic and Social Research, în emisiunea Inside Out.

————————————–

„Am fondat această asociaţie pentru a-i ajuta pe românii care se stabilesc în această ţară. Şi ştiu ce înseamnă să trăieşti aici ca român. Am păţit-o chiar eu când cineva m-a apostrofat «Du-te înapoi în ţara ta, ţiganco!».”

Ileana Deans, de la Asociaţia Romanian Assemblley Teeside

Sursa: Inside Out – BBC1 North East and Cumbria

————————————–

 

Un medic stomatolog român la Londra

Medicul dentist Iulia Creţa din Sibiu a fost românca aleasă pentru a fi prezentată telespectatorilor BBC din Londra şi din partea de sud-est a Angliei. Tânăra care a absolvit studii universitare în medicină la Cluj-Napoca este filmată în timpul călătoriei sale cu avionul până în capitala Marii Britanii. „Mi-ar plăcea ca britanicii să nu mă judece după naţionalitatea mea. Dar sunt sigură că voi găsi oameni prietenoşi în Regatul Unit”, afirmă românca înainte de a ajunge pe tărâm britanic.

Iulia s-a simţit discriminată la scurt timp după ce a ajuns la Londra, deşi era urmărită de cameramanii BBC în timp ce se stabilea în zona Romford din nord-estul metropolei şi pe parcursul încercărilor sale de a-şi găsi un loc de muncă ca medic stomatolog. Ea şi-a exprimat în faţa camerelor de luat vederi dezamăgirea că unii reprezentanţi ai conducerilor anumitor unităţi sanitare au avut o atitudine distantă faţă de persoana ei, imediat după ce au aflat că este originară din România.

Medicul dentist Iulia Creţa a reuşit, totuşi, să obţină o colaborare într-un cabinet stomatologic după ce l-a întâlnit pe Tommy Tomescu, românul care conduce Asociaţia Medicilor Dentişti Români din Regatul Unit. Acesta i-a propus tinerei să îl asiste la cabinetul unde îşi desfăşoară el activitatea. Iulia a câştigat astfel încredere în forţele proprii şi, la scurt timp, s-a prezentat la un interviu în renumitul Canary Wharf, cartierul zgârie-norilor din Londra.

„Românca Iulia Creţa a obţinut postul pe care şi l-a dorit şi lucrează acum ca medic stomatolog cu normă întreagă”, încheie realizatorii emisiunii Inside Out transmisă pe postul teritorial BBC South-East.

————————————–

„Sunt în Marea Britanie români care plătesc taxe, dar sunt şi români care nu muncesc şi vin aici pentru beneficii!”

Piers Wauchope, candidat UKIP în Thanet North, în dialog cu Tommy Tomescu

Sursa: Inside Out – BBC1 South East

————————————–

 

De la Târgu Mureş în sudul Angliei

„Libertatea de mişcare a cetăţenilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, dar această normă este intens contestată pe teritoriul Regatului Unit”, au aflat telespectatorii din sudul Marii Britanii care au urmărit emisiunea Inside Out, vineri, 6 martie, începând de la ora 19.30. Realizatorii programului au prezentat audienţei povestea româncei Eva Bârzan şi a altor conaţionali ai ei – oameni cu pregătire, dispuşi să muncească în Marea Britanie pentru un viitor pe care nu îl pot avea în ţara lor natală.

Eva Bârzan, mamă a doi băieţi ajunşi la vârsta adolescenţei, a fost filmată visătoare şi îngândurată, în timp ce îşi petrecea ultimele zile dinaintea plecării spre Regatul Unit la mănăstirea Baraolt din judeţul Covasna. „Aici mi-am găsit liniştea interioară. Locul acesta m-a ajutat să iau anumite decizii legate de viitorul meu”, s-a confesat Eva în faţa jurnaliştilor de la BBC, într-un superb cadru natural din nordul României.

Femeia originară din Târgu Mureş urma să se despartă, în scurt timp, de familie şi de frumoasele locuri natale pentru a îngriji persoane vârstnice la un cămin din Dorset (sud-vestul Angliei). Ea a mai precizat că doreşte să strângă bani pentru ca cei doi băieţi ai ei să poată să termine studii universitare. „Este o oportunitate prin care sper să îmi ajut copiii să îşi îndeplinească visele. Este datoria mea să încerc să fac acest lucru. Cred că aşa ar proceda orice părinte responsabil”, a declarat Eva Bârzan într-o engleză fluentă.

Mai mulţi români din Târgu Mureş îşi arată disponibilitatea de a munci în Marea Britanie, în cadrul aceleiaşi emisiuni transmise de BBC 1. Toţi vorbesc engleza şi sunt oameni determinaţi de dorinţa unui viitor mai bun. Printre ei se află Sânmărtean Vasile, căruia i-ar plăcea să muncească în regat ca şofer, şi Bogdan Şulea, un tânăr ce munceşte într-o cafenea din Târgul Mureş. Acesta din urmă visează să ajungă funcţionar bancar la Londra, dar subliniază că este gata să înceapă cu munca de jos pentru a-şi atinge scopul.

Mariana Florea este o altă româncă a cărei poveste de viaţă a atras atenţia realizatorilor programului Inside Out difuzat de postul teritorial BBC South. Ea trăieşte de mai mulţi ani în Southampton şi a povestit jurnaliştilor BBC cum a ajuns în această ţară.

Mariana a venit în oraşul de pe coasta sudică a Angliei având doar 10 lire sterline în buzunar. Ea nu avea loc de muncă şi nici măcar promisiunea unui angajament pe piaţa muncii din Marea Britanie. A plecat pur şi simplu din România, lăsând acolo „un job relativ bun”, prieteni, familie, inclusiv copilul ei, acum în vârstă de cinci ani. A dormit prima noapte în gară, pentru că nu avea bani să plătească o chirie. A plâns atunci, în timp ce afară ploua englezeşte. „În scurt timp însă, Mariana Florea a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, dobândind siguranţă şi stabilitate”, mai spun realizatorii BBC.

————————————–

„Banii nu aduc fericirea, dar fac parte din ea. Iar românii sunt oameni muncitori, care lucrează din greu oriunde se află.”

Bogdan Şulea (Târgu Mureş) ce vrea să ajungă funcţionar bancar la Londra

Sursa: Emisiunea Inside Out – BBC1 South

————————————–

 

Doi români supracalificaţi

Marius Sandur este unul dintre numeroşii români cu studii superioare care preferă să muncească sub nivelul său de calificare în Regatul Unit. El s-a stabilit în Northampton de aproximativ şase luni, conform programului tv Inside Out realizat şi difuzat pe postul teritorial BBC Easth Midlands.

Tânărul originar din România a avut un sentiment de nesiguranţă când a venit pentru întâia oară în Marea Britanie. „Mi-a fost teamă la început pentru că nu ştiam la ce să mă aştept”, mărturiseşte acesta.

Marius lucrează în prezent la o fabrică specializată în producerea de mobilier din lemn de stejar pentru bucătărie. „Este mult prea calificat pentru munca pe care o face”, spun realizatorii emisiunii Inside Out care a fost difuzată de BBC doar în zona centrală a Angliei. „El a învăţat limba engleză fără niciun fel de efort, doar vizionând filme la cinematograful din România în care lucra”, continuă descrierea lui Marius pe BBC.

„Oamenii de aici mă judecă mai ales după felul în care arăt şi după comportament. Aş vrea să mi se dea posibilitatea să le arăt cum sunt. Şi cred că aş avea mult mai multe de demonstrat”, a declarat Marius în faţa camerelor de luat vederi.

Arhitectul Marius Ispas stabilit în Birmingham este profilul ales de realizatorii emisiunii Inside Out produse de canalul teritorial BBC West Midlans pentru a-i reprezenta pe românii care trăiesc în zona centrală a Angliei. Acesta şi-a lăsat în România familia şi o afacere de succes, susţin cei de la BBC. Marius Ispas a avut nevoie de o singură lună pentru a-şi găsi un loc de muncă în al doilea oraş ca mărime din Regatul Unit. El lucrează acum conform pregătirii sale profesionale, adică pe un post de arhitect, iar soţia sa şi fetița lor l-au urmat în Marea Britanie.

„Am venit aici să lucrez. Iar Regatul Unit va avea de beneficiat de pe urma prezenţei mele aici. Pentru că nu mă aflu aici cu intenţia de a solicita beneficii sociale”, spune Marius Ispas, în cadrul emisiunii Inside Out care a putut fi vizionată în 6 martie de britanicii din zona centrală a regatului.

————————————–

„Visele nu se transformă întotdeauna în realitate. Dar fiecare dintre noi este dator să lupte pentru îndeplinirea propriilor vise.”

Levente, 23 de ani, un român din Târgu Mureş, care ar dori să lucreze într-un resort turistic din Marea Britanie

Sursa: Inside Out – BBC1 South

————————————–

 

Un profesor care are grijă de bătrâni

Povestea unui profesor de educaţie fizică român care a ales să lucreze în îngrijirea persoanelor în vârstă, undeva în nordul Angliei, a fost prezentată telespectatorilor BBC din comitatele Yorkshie și Lincolnshire, precum şi în zona Cumbria şi în toată regiunea nord-estică a regatului.

„Nu suntem aici pentru a lua bani fără să facem nimic. Şi nu furăm locurile de muncă ale nimănui”, a declarat profesorul de educaţie fizică român, pe nume Bogdan, în cadrul emisiunii Inside Out din seara de 6 martie.

Bogdan câştigă 6,50 lire sterline/oră, adică salariul minim legal pe economie, într-un cămin de îngrijire a vârstnicilor în care lucrează doar patru români.

Bogdan este harnic şi săritor, gata să ajute, deşi înainte de a lucra în căminul de bătrâni i s-au refuzat mai multe locuri de muncă doar pentru că era român, după cum povesteşte chiar el.

Atitudinea sa pozitivă a fost remarcată şi de profesorii care predau la şcoala la care românul s-a înscris pentru a urma cursuri de limbă engleză. „Este unul dintre cei mai determinaţi studenţi pe care îi avem”, a spus una dintre profesoare. Tânărul lucrează chiar şi în zilele sale libere, uneori pe bază de voluntariat, fără a fi plătit pentru efortul său. „Este vorba de dispoziţia de a ajuta, de a fi de folos altora”, îşi justifică românul comportamentul, vorbind în limba engleză.

Bogdan a mai dezvăluit reporterilor BBC că şi-a lăsat în România soţia şi doi copii şi că speră ca întreaga sa familie să i se alăture în Marea Britanie cât mai curând.

————————————–

„Nu am mai întâlnit niciodată o atitudine atât de radicală ca şi cea pe care unii locuitori ai Marii Britanii o manifestă împotriva românilor. Se susţine că românii nu muncesc, că ar trăi ca animalele şi că nu plătesc taxe. Iar în realitate, românii sunt extrem de muncitori şi oameni foarte deschişi.”

Sam Piggot, student care a făcut muncă de voluntariat în cadrul organizaţiei Romanian Assemblley Teeside

Sursa: Inside Out – BBC1 North East and Cumbria

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!