Insolvența face ravagii printre firmele mari

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2015

Un număr tot mai mare de firme cu afaceri de peste un milion de euro își declară incapacitatea de plată, deși totalul cazurilor se află în scădere, potrivit unei analize a agenției KeysFin.

„Insolvența, «cancerul» de care suferă economia românească, are efecte perverse. Deși, în statistici, numărul cazurilor de insolvență este în scădere, în spatele cifrelor se ascunde o situație alarmantă – tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro își declară incapacitatea de plată. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme în insolvență decât țările din jur”, potrivit economiștilor KeysFin, citați de Mediafax.

Peste 4.700 de societăți au intrat în insolvență în primele șase luni, în scădere cu peste 55% comparativ cu aceeași perioadă din 2014, arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

 

Bucureștiul, pe primul loc

Cel mai mare număr de companii intrate în insolvență, 1.076, a fost înregistrat în municipiul București, în scădere cu 50% în primele șase luni comparativ cu aceeași perioadă din 2014.

Pe următoarea poziție se situează județul Bihor, cu 303 companii în insolvență (în scădere cu 63%), Timiș cu 284 firme (-41%) și Maramureș cu 276 (în creștere cu 10%), de altfel singurul județ în care numărul insolvențelor a crescut față de anul trecut.

Cifrele oficiale mai arată că, din punctul de vedere al riscului insolvențelor, cele mai sigure județe sunt Călărași, Harghita, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Sălaj și Teleorman, acolo unde numărul firmelor care au declarat incapacitatea de plată nu trece de 50 de cazuri.

„Datele statistice arată promițător, la prima vedere, însă ascund un fenomen alarmant, dat de efectele intrării în vigoare a Codului Insolvențelor”, se arată într-un comunicat al agenției.

Codul insolvenței a ridicat valoarea-prag a creanței și a dublat termenul după împlinirea căruia se poate formula cererea de deschidere a procedurii, valoarea crescând de la 30.000 lei la 40.000 lei, iar termenul de la 30 la 60 de zile.

„Astfel că legislația a făcut o adevărată curățenie în mediul de business, mai ales în rândul firmelor mici. Experții în insolvență ne spun, însă, să nu ne îmbătăm cu apă rece”, afirmă analiștii KeysFin. Potrivit acestora, marea problemă este că a crescut numărul insolvențelor în rândul firmelor mari, cu un impact major în economie.

„Scăderea incidenței procedurilor de insolvență se înregistrează, într-adevăr, în rândul societăților comerciale cu o cifra de afaceri sub 100.000 euro, însă, în cazul celor a căror cifră de afaceri depășește un milion de euro, incidența a crescut cu 13% raportat la aceeași perioadă a anului anterior (170 de societăți)”, afirmă avocatul de business Diana Deleanu, de la Rovigo.

În opinia sa, dacă IMM-urile au ajuns în insolvență în perioada 2010-2014 mai ales din cauza imposibilității de a-și asigura cash-flow-ul, societățile mari au primit, în majoritatea cazurilor, rescadențări ale creditelor, perioade de grație sau prelungiri ale liniilor de credit în aceeași perioadă.

„De anul acesta, creditorii bancari au început să elimine din portofoliu creditele neperformante, astfel încât acest «air-bag» financiar ar putea să își diminueze efectul”, a mai spus expertul.

Potrivit statisticilor, media incidenței insolvenței în România este de 45 de cazuri la 1.000 de firme active, de patru ori mai mare decât media în plan regional. Economia românească conduce, detașat, topul insolvențelor în Europa de Est.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!