Inspecții europene la Transgaz, Romgaz şi Petrom

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iunie 2016

gaze13Comisia Europeană a precizat, marţi, că inspectorii de concurenţă ai instituţiei au făcut, luni, o inspecţie inopinată la mai multe companii „active în furnizarea şi transportul de gaze naturale” din România, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene. Surse din sector au declarat, pentru News.ro, că inspecţia direcţiei generale europene pentru competiţie a vizat companiile Romgaz, OMV Petrom şi Transgaz.

Consiliul Concurenţei a anunțat că i-a asistat în premieră pe inspectorii de la Comisia Europeană în această anchetă, potrivit Ziarului Financiar.

„Consiliul Concurenţei a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecţia inopinată desfăşurată la sediile companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom. Consiliul Concurenţei are obligaţia de a sprijini acest tip de acţiuni în baza reglementărilor legale europene. Cazul vizează posibile încălcări ale Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de Comisia Europeană. Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie”, au comunicat reprezentanţii biroului de presă ai Consiliului Concurenţei.

„Comisia Europeană exprimă preocuparea că unele companii ar fi încălcat reglementările concurenţiale europene care interzic activităţile de tip cartel şi practicile restrictive de afaceri şi/sau abuzul de poziţie dominantă pe piaţă. Comisia Europeană investighează potenţiale practici anticoncurenţiale privind transportul şi alimentarea cu gaz natural în România, legate în special de un presupus comportament anticoncurenţial, care ar viza blocarea exporturilor de gaz din România spre alte state membre UE”, precizează Executivul UE.

Inspecţiile inopinate sunt o etapă preliminară în ancheta privind practici neconcurenţiale.

Transgaz a anunţat că pune la dispoziţia CE toate documentele solicitate. „Transgaz acordă sprijinul reprezentanţilor Comisiei Europene – Direcţia Generală Concurenţă şi ai Consiliului Concurenţei prin punerea la dispoziţie a tuturor documentelor şi informaţiilor solicitate”, au declarat reprezentanţii companiei, citaţi de Ziarul Financiar.

„Confirmăm acţiunea de control începută la 7 iunie. Aceasta se află în curs de desfăşurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv”, au precizat, la rândul lor, reprezentanţii Romgaz.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!