Inspirație britanică pentru ONG românesc

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 24 noiembrie 2015

Londra_ONG-Sfera Timisoarei

O asociație non-profit din Timișoara caută și folosește idei britanice în ceea ce privește implicarea civică. Organizația Sfera Timișoarei propune publicului român proiecte inspirate din activitățile caritabile și de socializare practicate în Marea Britanie, după ce una dintre membrele fondatoare a cunoscut, observat și trăit în țara celor mai darnici oameni când vine vorba de donații caritabile.

Împreună cu prietenele ei, Mirela Olariu Munteanu a pus, în 2013, bazele unei organizații non-guvernamentale cu scopul de a dezvolta spiritul civic al tuturor cetățenilor prin  implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale în contextul în care implicarea civică a românilor nu ține pasul cu dezvoltarea economică și politică.

În aproape trei ani, grupul fondator a implicat sute de oameni în proiecte caritabile, de entertainment, workshop-uri și întâlniri, aducând în sfera activităților civice și segmente ale populației care, în mod normal, în România, nu sunt implicate în acest fel de evenimente.

—————————————

„Viziunea noastră constituie implicarea cât mai multor cetățeni în activități de voluntariat, schimb de experiență, donarea și reciclarea de bunuri.”

—————————————

Activitatea asociației presupune dezvoltarea de proiecte proprii și în regim de parteneriat cu instituții publice, private, asociații, fundații și federații din țară și din străinătate. Printre scopurile Sferei Timișoarei se regăsește oferirea de sprijin și ajutor cazurilor umanitare prin oferirea de donații și sponsorizări în cadrul unor evenimente caritabile, cât și organizarea de proiecte care promovează comportamente sănătoase, cu accent pe valori morale, respect față de oameni și comunicare eficientă.

Organizația susține tineri artiști, antreprenori și manufacturieri din județul Timiș și, de asemenea, susține și activități de protecție a mediului prin colectare, reciclare și reutilizare a diverselor obiecte, cum ar fi hainele, cărțile, jucăriile. Unul din proiectele viitoare este biroul de presă, pe care asociația îl propune ca promotor al aspectelor și exemplelor pozitive din societatea românească, prin realizarea, editarea și distribuirea de publicații, articole jurnalistice, fotografii, afișe și broșuri.

 

Românii învață să doneze

Activitatea Sferei Timișoarei nu ar fi fost la fel fără experiența britanică trăită de una dintre membrele fondatoare. Mirela a locuit timp de șase luni în Marea Britanie în 2009, iar apoi a lucrat la Jocurile Olimpice de la Londra în 2012, timp de o lună. „Primul meu contact cu UK a fost în anul 2009, când mi-am dorit un schimb de experiență și am optat pentru un job de dădacă, fiind absolventă a Liceului Pedagogic. Am muncit, mi-am îmbunătățit engleza urmând cursuri la Colegiul Kings School de la Oxford și am încercat să iau ce e mai bun din cultura britanică. Am început să mă întreb de ce în UK merg lucrurile mai bine. De ce aici se poate și în România nu. Mi-am dat seama că cetățenii britanici aveau ceva ce nouă ne lipsea… Sunt activi, foarte comunicativi, respectuoși și implicați. Încă de atunci erau «eco-friendly»: reciclau totul, donau lucruri, haine și ocroteau mediul în care trăiau”, ne povestește Mirela.

Acest comportament a sădit ideea promovării valorilor și metodelor de protecție a mediului și în societatea românească:

Londra_ONG-Sfera Timisoarei_Mirela Olariu Munteanu si Mihaela Motisan————————————–

„Îmi amintesc că încă din copilărie făceam curățenia de primăvară cu mama… Dar era nevoie de ceva mai mult, ceva ca și în Anglia, mi-am zis eu, o schimbare în bine, o dovadă de spirit civic. Astfel am început acum trei ani să promovez aceste obiceiuri și, încet- încet, să educăm cetățenii în legătură cu spiritul civic. Am fondat ONG-ul Sfera Timișoarei și împreună cu prietenele și voluntarii mobilizăm sute de persoane să facă donații în haine, jucării și obiecte pe care apoi le redirecționăm caselor de copii din zonele rurale și centrelor de plasament.”

Mirela Olariu Munteanu

—————————————


A durat o vreme până când românii au înțeles că donațiile trebuie să fie în condiții bune sau cât de cât de calitate. Tânăra ne spune că la început au primit și lucruri care nu se potriveau, pentru că starea lor era deplorabilă, dar, în timp, donatorii au înțeles că acele lucruri urmează a fi folosite, deci trebuie să fie într-o stare bună.

—————————————

„Am primit și donații pe care nu le-am putut da mai departe, pentru că românul are stilul de a dona ceva ce altfel ar fi de aruncat, dar, încet-încet, calitatea donațiilor a crescut.”

Mirela Olariu Munteanu

—————————————

 

De la schimb de haine la „charity shop”


În prezent, asociația are programe și evenimente de 4-5 ori pe an, sub forma diverselor acțiuni civice și evenimente caritabile. Unul dintre cele mai de succes evenimente își are rădăcinile tot în societatea britanică, unde Mirela a descoperit pentru prima oară acest tip de întâlnire:

—————————————

„Scopul nostru este să dezvoltăm spiritul civic prin combaterea consumerismului, reciclare, donații, voluntariat și fapte bune. Acțiuni precum «Clothes swap party»: Schimb de haine, în două ediții, de primăvară și de toamnă, sunt deja tradiții. La acest eveniment participă aproximativ 300 de persoane și strângem până la 50 de saci mari cu haine. O parte din haine le schimbăm între noi, cele mai elegante și «fashionable», iar o mare parte le donăm. La fel am procedat și de 1 iunie, am organizat schimb de jucării, și astfel educăm prichindeii să fie mai darnici și să-și împartă posesiunile.”

—————————————

Recent, Mirela a vizitat din nou Londra pentru a participa la un eveniment global pe care vrea să îl implementeze anul viitor și la Timișoara. Împreună cu Mihaela Motișan, designer vestimentar colaborator al Sferei care și-a căutat inspirație la Londra pentru munca sa, Mirela a participat la „Diner en blanc”- Cina în alb, o seară de entertainment care poate aduce finanțare pentru proiectele caritabile ale Sferei Timișoarei.

O altă sursă de finanțare viitoare pentru proiectele umanitare ale Sferei este conceptul de „charity shop” (magazin caritabil), văzut și testat de Mirela în Marea Britanie.

—————————————

„Ne dorim pe viitor să implementăm chiar și conceptul de «charity shop». Astfel, vom putea să reciclăm zilnic, nu doar de 2-3 pe an, generând fonduri din produse care au participat deja o dată la economie, care prin faptul că pot fi refolosite ne dau nouă șansa de a susține o cauză bună.”

Mirela Olariu Munteanu

—————————————

Activitatea asociației poate fi văzută la www.sferatm.org sau pe pagina de Facebook Sfera Timișoarei.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!