Întâlnire Hollande-Leancă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2014

Președintele Franței, Francois Hollande, și premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-au întâlnit luni la Paris pentru a vorbi de cooperarea bilaterală și tensiunile regionale în contextul situaţiei din Ucraina, dar și de aspiraţiile europene ale Moldovei și perspectivele de aderare ale ţării la UE.

După o întâlnire care a durat aproape o oră, mai mult decât era prevăzut, premierul moldovean a ţinut o scurtă declaraţie în franceză şi în română. În termeni diplomatici, Iurie Leanca a vorbit despre „deschiderea” pe care a simţit-o din partea preşedintelui francez, o sursă din anturajul celor noi descriind dialogul printr-un singur cuvânt: „binişor”, scrie RFI.

La sfârşitul întâlnirii Hollande-Leancă, cei doi lideri au ieşit pe peronul însorit al palatului prezidenţial şi au mai schimbat câteva vorbe în faţa impunătoarei gărzi republicane şi a celor câţiva jurnalişti, responsabilul de la Chişinău vorbind franceza, lucru ce a uşurat comunicarea cu gazda de la Elysée.

„Preşedintele Franţei nu a coborât treptele ca să ni se adreseze aşa cum o face uneori,  e adevărat, însă, că ar putea fi și o chestiune de protocol : Iurie Leancă nu e președintele Republicii Moldova, ci prim-ministru. Premierul Moldovei, după câteva ezitări, a spus jurnaliștilor câteva cuvinte. Nimic spontan, însă. Era în fapt vorba de un text în limba franceză pregătit din timp de colaboratorii săi din care reieşea că întâlnirea cu preşedintele Hollande a fost « amicală şi fructuoasă»”, scrie jurnalistul de la RFI.

Liderul de la Chişinău s-a arătat „foarte încântat că Franţa i-a reconfirmat prietenia şi solidaritatea cu Moldova, o ţară latină, europeană şi francofonă. Franţa va continua să sprijine Moldova pentru a implementa reformele aşteptate”, a mai spus Iurie Leancă într-o franceză impecabilă.

Mult aşteptatul semnal din partea Parisului pentru o perspectivă mai clară de aderare la UE a Republicii Moldova s-a rezumat doar la o declarație diplomatică prin care „preşedintele Hollande a reiterat sprijinul Franţei în favoarea aspiraţiilor europene ale ţării şi i-a încurajat pe moldoveni să-şi continue eforturile”. Leancă a adăugat în limba română că „există o deschidere a lui François Hollande de a considera acordul de asociere drept o etapă extrem de importantă în acest parcurs european, dar, categoric, nu ultima etapă”.

„Semnalele clare de la Elysée – dacă ele există în favoarea aderării Moldovei la UE – sunt, deci, discrete şi limitate”, mai scrie RFI, care adaugă că „eventuala reţinere a preşedintelui francez nu are o explicaţie oficială,  dar, pentru cei care vor să speculeze, se poate reaminti că Franţa a fost confruntată recent cu un puternic val de opinii anti-europene, de euroscepticism”.

Premierul moldovean a mai avut, marţi, întâlniri cu omologul său francez,  Manuel Valls, cu preşedintele Senatului de la Paris, dar și cu oameni de afaceri. Într-un interviu dat publicației La Croix, Leancă s-a arătat „preocupat” de eventuale măsuri de retorsiune din partea Rusiei faţă de aderarea Moldovei la zona de liber-schimb cu UE. „Integrarea europeană nu trebuie să creeze obstacole în relaţiile noastre politice şi economice cu Rusia sau dificultăţi pentru muncitorii moldoveni din Rusia”, a conchis Iurie Leancă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!