În întâmpinarea britanicului

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 9 februarie 2015

uk_greeting

Fiecare popor are o tradiţie care stabileşte cu mare precizie comportamentul acceptat în relaţiile dintre oameni. Şi, chiar dacă trăim într-o lume globalizată, diferenţele acestui comportament, de la un popor la altul, pot fi foarte vizibile. Este simplu să te comporţi corect în tradiţia poporului din care faci parte, este pură obişnuinţă. Ceva mai greu îţi va fi să te adaptezi la alt sistem, precum cel britanic. Mai departe, vom analiza cum se abordează un britanic.

 

Strângerea de mână

Acest gest reprezintă cea mai comună formă de întâmpinare la englezi şi britanici şi se face în special când ţi se prezintă o persoană nouă.

 

Sărutul

Are loc doar atunci când te întâlneşti cu prietenii, pe care eventual nu i-ai văzut de ceva vreme, sărutând în general obrazul persoanei de sex opus. În Marea Britanie, se sărută o singură dată.

 

Formule verbale de întâmpinare

De cele mai multe ori se zice „How do you do?”, concomitent cu o strângere de mână fermă, sau o strângere de mână mai delicată, dacă are loc între persoane de sex opus. „How do you do?” nu este o întrebare, iar răspunsul corect este tot „How do you do?”, lucru care se face în timpul strângerii de mână.

Astfel, prima persoană zice: „How do you do?”. A doua persoană răspunde: „How do you do?”

„How are you?”, în schimb, este o întrebare şi răspunsul cel mai corect ar fi „I am fine, thank you. And you?”.

Alte formule ar fi: „Nice to meet you”, la care se răspunde cu „Nice to meet you too”, „Delighted to meet you” – „Delighted to meet you too”, „Pleased to meet you” – „Pleased to meet you too”, „Glad to meet you” – „Glad to meet you too” sau Good Morning / Good Afternoon / Good Evening.

 

Formule informale de întâmpinare verbală

La „Hi” sau „Hello” se răspunde cu „Hi” sau cu „Hello”. În loc de „Good Morning”, se zice doar „Morning” – în situaţii informale se scurtează formula. La fel, avem şi „Afternoon”, respectiv „Evening”.

În loc de „How are you?” te poţi întâlni cu „How’s you?”, la care se răspunde simplu: „Fine, thanks. You?”

 

Thank you / Thanks / Cheers

În loc de „Thank you”, britanicii spun adesea „Cheers”. Vei auzi spunându-se „Cheers” şi în loc de „Good bye”, dar ce se spune de fapt este „Thanks and bye”.

 

Pălăriile

Deşi a trecut de mult vremea în care toţi bărbaţii purtau pălării, există o regulă conform căreia bărbaţii nu trebuie să poarte pe cap pălăria când se află în interiorul unei clădiri.

 

Timpul

Britanicii pun mare preţ pe punctualitate. Dacă stabileşti să te întâlneşti cu prietenii britanici la ora 3pm, poţi să fii sigur că-i vei găsi acolo imediat ce trece de 3pm. Cum britanicii sunt atât de conştienţi de timp, ritmul vieţii poate părea accelerat. În Marea Britanie, oamenii fac eforturi mari să ajungă la timp. Adesea, este considerat nepoliticos dacă se întârzie chiar şi câteva minute. Dacă nu poţi ajunge la timp, e de bun simţ să anunţi întârzierea.

 

A ajunge la momentul potrivit

La mese, programări cu profesori, doctori sau alte cadre, trebuie să se ajungă exact la ora specificată. La ceaiuri, recepţii şi petreceri, în schimb, se poate ajunge în orice moment din intervalul orar anunţat. La întâlniri publice, la piese de teatru, concerte, la cinema, evenimente sportive, ore de studiu, ceremonii religioase şi la nunţi trebuie să se ajungă cu câteva minute înainte.

Iar dacă eşti invitat la o cină, la cineva acasă, la ora 7.30pm, atunci trebuie să fii acolo exact la ora indicată. Dacă pe invitaţie scrie, spre exemplu, „7.30 for 8”, asigură-te că nu vei ajunge mai târziu de 7.50. Iar când apare pe lângă oră şi termenul „sharp”, să ştii că trebuie să ajungi acolo mai devreme.

 

Invitaţiile

uk_dinner guests

„Drop in anytime” şi „come see me soon” sunt expresii idiomatice şi nu trebuie interpretate ad literam. Cel mai bine este să-ţi anunţi vizita printr-un telefon prealabil.

Când primeşti o invitaţie scrisă pe care apare „RSVP”, ar trebui să dai un răspuns emiţătorului şi să-l informezi cu privire la prezenţa sau absenţa ta la eveniment.

Să nu accepţi niciodată o invitaţie decât dacă vrei cu adevărat să mergi. Poţi refuza oricând, într-un mod politicos, spunând, spre exemplu: „Thank you for inviting me, but I will not be able to come”. Dacă se întâmplă să accepţi şi totuşi nu vei mai putea merge, asigură-te că anunţi acest lucru în timp util.

Chiar dacă nu se aşteaptă neapărat să duci un cadou gazdei, este politicos s-o faci, în special dacă eşti invitat la o masă. Nu poţi greşi dacă te prezinţi cu flori, ciocolată sau un alt cadou mic. Iar după eveniment, este politicos dacă trimiţi o notiţă sau un telefon de mulţumire pentru invitaţie.

 

Vestimentaţia

Îmbrăcămintea de toată ziua este în general acceptabilă la vizitele făcute la casele oamenilor. Mai formal te poţi îmbrăca dacă eşti invitat să participi la o cină mai pretenţioasă sau la un eveniment cultural, precum un concert sau o piesă de teatru.

 

Prezentarea şi întâmpinarea

Cel mai indicat este să strângi mâna tuturor persoanelor cărora i-ai fost prezentat, indiferent de sex. Un răspuns tocmai bun pentru prezentare ar putea fi „Pleased to meet you”. Iar dacă vrei să te prezinţi tu cuiva, nu ai decât să întinzi mâna pentru o strângere de mână şi să spui „Hello, I am…” Îmbrăţişarea, pentru cei care se întreabă, este rezervată doar prietenilor.

 

Masa în deplasare

Atunci când accepţi o invitaţie la o masă este un moment propice pentru a comunica gazdei eventualele restricţii de dietă pe care le ai. Gazda va dori, probabil, să-ţi pregătească o masă de care să fii mulţumit. De remarcat faptul că cina, la majoritatea britanicilor, este cea mai importantă masă din zi.

Mâncarea poate fi servită în mai multe moduri. „Family style”, prin transferul farfuriilor de la unul la altul, în jurul mesei; „buffet style”, atunci când musafirii se servesc singuri, respectiv „serving style”, caz în care gazda alimentează fiecare farfurie şi o aduce invitatului.

Înainte de a se apuca de mâncat, invitaţii aşteaptă ca toţi cei de la masă să-şi primească porţia. Mâncarea se serveşte cu un cuţit şi o furculiţă, în timp ce desertul se serveşte cu un cuţit şi o linguriţă.

Acum sunteţi pregătiţi să ieşiţi în lume.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!