Interlopi români, studenţi la Londra, deşi n-au terminat nici liceul

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 noiembrie 2014

Andrei Ciacaru si Alex Mandache

O nouă ţeapă românească în străinătate! Deşi nu au nici studii liceale, zeci de tineri din Vaslui, apropiaţi ai lumii interlope locale, au devenit în ultimii doi ani studenţi la un cunoscut colegiu din Londra. Grav este că unii dintre aceştia nici măcar nu ştiu să scrie. Ei au minţit la înscriere pe britanici că până la sfârşitul studiilor vor prezenta documentele şcolare din România. Odată ce s-au văzut cu banii pe primul an de studii, ei au abandonat cursurile. O bursă de sprijin este de 10.000 de lire pe an, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

 

Studenţi care nu ştiu să scrie

Întreaga poveste a escrocheriilor a ieşit la lumină în timpul cercetărilor într-un dosar de trafic de persoane, în care Alex Mandache (32 ani) din Vaslui e acuzat că a racolat o tânără pe care a obligat-o să se prostitueze în Londra. Ajuns în faţa procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, acesta nu doar că s-a declarat nevinovat, însă a susţinut că este student la Londra. Marea uimire a venit în momentul în care Mandache fost pus să scrie declaraţia şi a întâmpinat mari dificultăţi. În cele din urmă, tânărul a recunoscut că are doar şapte clase şi că s-a înscris la Colegiul Saint Patrick din Londra în baza unui curriculum vitae şi a unei declaraţii pe propria răspundere prin care îşi lua angajamentul ca, până la sfârşitul celor patru ani de studii, să prezinte documentele şcolare din România, potrivit celor de la Adevărul.

Jurnaliştii români mai scriu că în timpul audierilor, anchetatorii au constatat că mai mulţi martori din dosar, inclusiv tânăra obligată să se prostitueze, erau studenţi la acelaşi colegiu londonez, majoritatea fiind în aceeaşi situaţie: fără liceu. Mai mult, unii dintre ei nu erau nici măcar absolvenţi de opt clase. 

 

1.000 de lire comision

În vara acestui an, Mandache a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de persoane. Pe parcursul procesului, procurorii şi judecătorii au descoperit misterul studenţilor cu şapte clase. În timpul audierii martorilor, aceştia au declarat că au ajuns la Londra pentru a munci, însă Mandache le-a propus să se înscrie la „facultate”, urmând să primească, fiecare, o mie de lire pe lună drept bursă de susţinere. La rândul său, de la fiecare student înscris, Alex Mandache percepea un comision de 1.000 de lire. Numărul vasluienilor înscrişi de Alex Mandache în ultimii doi ani este de ordinul zecilor, spun anchetatorii citaţi de Adevărul.

Colegiul Saint Patrick le oferă tinerilor susţinere (bursă de studii, card de sănătate şi alte facilităţi), iar aceştia au obligaţia de a absolvi cei patru ani de studiu. În caz contrar, trebuie să restituie integral bursa primită. În faţa judecătorilor, Alex Mandache a declarat că după înscriere, a primit din partea colegiului un card, pe care în fiecare lună îi erau viraţi cu titlul de bursă 1.000 de lire, pe parcursul unui an universitar primind 10.000 de lire. Mandache a recunoscut că nu s-a prezentat la cursuri decât sporadic, pentru a nu da de bănuit. După ce a observat cât de uşor se pot încasa banii, şi-a chemat la Londra şi alţi apropiaţi.

Potrivit publicaţiei, procurorii DIICOT Vaslui s-au autosesizat şi au declanşat o anchetă. Aceştia au solicitat relaţii de la colegiul din Anglia escrocat de vasluienii care s-au înscris acolo în baza unor declaraţii false. 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!