Interviu BBC cu doi răniţi Colectiv trataţi la Newcastle

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK, despre români pe data 11 martie 2016

uk-raniti-colectiv-newcastle-interviu-bbc

În urma teribilului incendiu de la clubul Colectiv, spitalele româneşti nu au putut face faţă atâtor cazuri concomitente de răniţi, astfel că o parte dintre ei au fost trimişi prin toată Europa, inclusiv la un spital din Newcastle. Doi români care au ajuns la acest spital britanic au supravieţuit şi au povestit jurnaliştilor britanici despre tragedia de acum patru luni şi recunoştinţa pe care le-o poartă celor care le-au salvat viaţa.

Medicii de la spitalul de arşi din Newcastle au făcut minuni pentru cei doi. La patru luni de la cumplitul eveniment, Alexandru Olteanu şi Cristian Răducanu sunt în afara oricărui pericol, deşi s-au ales cu arsuri grave, cu care vor trebui să trăiască toată viaţa. Ei s-au destăinuit jurnaliştilor de la BBC.

—————————————

„Am privit tavanul şi în doar câteva secunde focul, izbucnit într-un colţ, s-a extins şi totul ardea.”

Cristian

 

„Oamenii din spate mă împingeau, iar cei din faţă erau deja la pământ. Cei care veneau din spate cădeau peste ei. Erau trei, patru, chiar şi cinci oameni unii peste ceilalţi.”

Alexandru

 

„M-am chinuit să ies de acolo. Cea mai înfricoşătoare amintire pe care o am este că a trebuit să calc pe alţi oameni ca să ies.”

Cristian Răducanu

 

„M-au aşezat într-un scaun cu rotile şi au încercat să mă ducă într-o încăpere. După acest moment nu-mi mai amintesc nimic. Când m-am trezit eram deja aici, în Anglia. Trecuse o lună. Sunt conştient de trei luni şi mă simt ca într-o familie. Ne-au ajutat enorm. Ne-au ajutat cu lucruri simple, să ne hrănim, să ne spălăm, să mergem la baie. Vreau să ştie cât de mult apreciez ceea ce au făcut pentru mine.”

Alexandru Olteanu

—————————————

 

trimiteri-sus-4

Tragedia de la Clubul Colectiv, în ochii jurnaliștilor britanici

O româncă din Scoţia şi-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv

Rezidentă în UK, prinsă între viaţă şi moarte în România

Incendiul din Colectiv, într-un documentar marca Discovery

trimiteri-jos-4

 

Alex şi Cristian au ajuns în Newcastle pe 10 noiembrie, după ce Sarah Pape, medic specialist la Royal Victoria Infirmary, a zburat până în România, pentru a evalua situaţia pacienţilor cu arsuri.

—————————————

„Când am auzit de incendiul de la București am fost îngrozită de numărul mare de victime şi m-am întrebat cum poate face faţă un singur oraş unei asemenea catastrofe. Am decis imediat să călătoresc în România. În trei ore am fost acolo. Câteva zile la rând am evaluat mai mulţi pacienţi şi i-am sfătuit pe chirurgii români cu privire la intervenţiile chirurgicale.”

Sarah Pape

—————————————

Puteţi urmări clipul BBC aici: http://www.bbc.com/news/uk-england-tyne-35709104?SThisFB.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!