Interviu cu Ovidiu Lipan Ţăndărică

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 1 octombrie 2014

Londra_Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara 10 Prajini1

Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini sunt invitaţii speciali ai acestui weekend dedicat tradiţiilor româneşti, un eveniment care se va desfăşura la Muzeul Horniman, cel mai mare muzeu de antropologie din Londra. Marele muzician, compozitor şi baterist român vă aşteaptă în cele două zile ale weekendului românesc care se vor încheia în explozia de energie şi optimism a cântecului popular sau de inspiraţie populară. Alături de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, vor fi prezenţi Irina Sârbu, Bogdan Văcărescu, Matt Bacon, Paul Moylan şi Vasile Cozma.

Într-un interviu acordat publicaţiei noastre, Ovidiu Lipan Ţăndărică dezvăluie gândurile cu care îi aşteaptă pe români în acest sfârşit de săptămână.

 

Diaspora Românească: Mai sunt câteva zile şi vă veţi afla în faţa românilor din Londra. Ce le transmiteţi?

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Gânduri bune şi să rămână români în suflet oriunde ar fi. Ştiu că este greu să fii român în UE, dacă ar fi să privim imaginea care s-a creat. Eu sunt sigur că imaginea românilor care îşi iubesc ţara cu adevărat este încărcată cu energie românească adevărată. Asta include respect faţă de noi înşine şi faţă de cei cu care convieţuim.

Nu-i uşor să trăieşti departe de ţară, asta vă spun din propria experienţă, iar pentru mine, dorul de ţară a fost sfâşietor. E nevoie de isteţime, inteligenţă şi spirit românesc în toată Uniunea Europeană. Vă urez din tot sufletul să aveți mai multă responsabilitate şi înţelegere faţă de semenii noştri.

 

D.R.: Cât din viaţa dumneavoastră este legată de muzică? De exemplu, timpul liber este pentru relaxare sau tot pentru muzică?

O.L.Ţ.: Cum mulţi ar crede că muzica se produce numai pe scenă şi artiştii au o viaţă mai specială, vă spun că și atunci când dorm, creierul meu lucrează. Odihna noastră este relativă. Suntem conectaţi permanent la creaţie.

 

D.R.: Există vreo diferenţă între publicul din România şi cel din diaspora?

O.L.Ţ.: Publicul din diaspora trăieşte mai intens dorul de ţară amplificând sentimentele pentru muzica şi cultura românească… Asta incluzând şi gastronomia…

 

D.R.: Care este primul gând care vă trece prin minte în momentul în care urcaţi pe scenă?

O.L.Ţ.: Este o binecuvântare să poţi transmite o încărcătură pozitivă, pe care la rândul nostru o primim înapoi. Este ca un bumerang şi se creează o stare de bine colectivă.

 

D.R.: Ce credeţi că le lipseşte românilor cel mai mult?

O.L.Ţ.: Minunata ţară, România, pentru români, oriunde ar fi ei, înseamnă totul! Trebuie numai să realizeze asta.

 

D.R.: Dacă nu aţi fi avut această meserie, ce altceva v-ar fi plăcut să faceţi?

O.L.Ţ.: Am o energie cu care mă încarc şi mă reîncarc adesea, iar prin muzică eliberez o stare complexă, fizică şi spirituală, care mă purifică. Trăiesc intens firescul, deci tot ce este firesc îmi este bine venit.

 

Programul dedicat tradiţiilor româneşti va avea loc la Horniman Museum and Gardens, 100 London Road, Forest Hill, Londra SE23 3PQ. Intrarea este gratuită.

Manifestarea desfășurată la iniţiativa Institutului Cultural Român este cea mai amplă sărbătoare a culturii populare româneşti organizată în Marea Britanie şi este prilejuită de deschiderea marii expoziţii de ţesături şi costume populare româneşti, „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate”.

Ovidiu Lipan Tandarica

————————————–

Despre Ovidiu Lipan Ţăndărică

 

Ovidiu Lipan s-a născut pe 31 ianuarie 1953 la Iaşi şi este un muzician, compozitor şi baterist român cunoscut ca membru a două formaţii marcante de muzică rock din România: Roşu şi Negru şi Phoenix. A urmat autodidact acordeonul şi pianul. Trăgându-se dintr-o familie de muzicieni, bunicul lui Ovidiu Lipan fiind percuţionist, şi având toba în casă, era inevitabil să nu bată în ea. Din acel moment nu se ştie cine pe cine a însuşit: toba pe Ovidiu sau Ovidiu pe tobă. A apărut în grupul Roşu şi Negru strămutat de Nancy Brandes la Iaşi (anii ’67-’68, când Lipan avea vârsta de 13 ani) și s-a dovedit (inclusiv ca vârstă, revăzând filmările de arhivă) copilul teribil al tobelor şi implicit al rock-ului românesc. La cele două festivaluri ale Arhitecturii (69 şi 71), practic gale naţionale ale rockului românesc din acei ani, a câştigat de fiecare dată premiul pentru cel mai bun baterist (chit că era clar şi cel mai tânăr – 15 ani). A continuat să cânte după 1971, în Bucureşti, cu Roşu şi Negru (cu care apare pe trei discuri EP) până la jumătatea anilor 70, dar şi în alte formaţii de acompaniament ale vremii. Aşa că în 1975, când postul de baterist de la Phoenix (cea mai populară trupă a momentului atunci) a rămas liber, a fost primul contactat. De atunci (capodopera discografică «Cantafabule») apare aproape în toate show-urile şi pe toate discurile Phoenix.

Ovidiu Lipan a dus numele României peste tot în lume, susţinând spectacole în Europa (Franţa, Belgia, Albania, Macedonia, Bulgaria), America de Nord și America Latină. De-a lungul timpului, a câştigat numeroase premii care l-au onorat foarte mult şi au fost un semn că munca i-a fost apreciată. Ovidiu Lipan este un cetăţean al lumii, un om care uneşte prin forţă şi prin forma lui original-modernistă obiceiurile şi tradiţiile cu muzică contemporană. Un astfel de exemplu este cel mai recent spectacol al maestrului care a avut loc la Sala Palatului şi a inclus elemente sud-americane, balcanice, latine, un parfum şi o notă distinsă a ceea ce înseamnă cultură planetară şi ecumenism cultural.

Unul din foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu, i-a conferit solistului vocal Ovidiu Lipan, la 13 mai 2004, Ordinul Meritul Cultural (decoraţie acordată pentru realizări deosebite în domeniul cultural) în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului.

————————————–

 

Află mai multe despre concert și weekend-ul dedicat tradițiilor românești aici: 

Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini concertează gratuit, în cadrul unui weekend de tradiții românești la muzeul Horniman

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!