Interviu în exclusivitate cu Maia Morgenstern și Tudor Aaron Istodor

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 13 iunie 2014

Londra_Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor_Tangou final

„Tangou final” – „o comedie neagră, un thriller psihologic, ce vorbeşte mult despre condiţia actorului, a vedetei, dar şi a jurnalistului, a ziaristului de ştiri mondene şi despre relaţia dintre actori şi presă”. Aşa descrie, în câteva cuvinte, într-un interviu acordat in exclusivitate Diasporei Românești, celebra actriţă Maia Morgenstern spectacolul „Tangou final” de Mario Diament, o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, care se va juca la Londra pe 22 iunie, la ora 17:00, la Leicester Square Theatre.

Piesa are o încărcătură emoţională specială pentru că partenerul de scenă al Maiei Morgenstern este fiul ei, actorul Tudor Aaron Istodor. Spectacolul face parte din seria „Poveşti spuse-n româneşte”, care îşi propune să promoveze în Marea Britanie şi Irlanda teatrul românesc prin prezentarea unora dintre cele incitante spectacole din România.

„Tangou final” este ultimul spectacol, înainte de vacanţa de vară, al seriei „Poveşti spuse-n româneşte”, în care celebra actriţă  Maia Morgenstern va oferi un tur de forţă actoricesc tuturor românilor din Marea Britanie care vor veni să vadă piesa. Iată ce au declarat, pentru Diaspora Românească, Maia Morgenstern şi fiul său, Tudor Aaron Istodor.

 

Maia Morgenstern, despre Tangou final”

Diaspora Românească: Ce a însemnat pentru dumneavoastră „Tangou final”?

Maia Morgenstern: „Tangou final” este o piesă scrisă de Mario Diament, un autor sud-american care a vizitat teatrul nostru (n.r. – Teatrul Evreiesc de Stat) când a fost la premiera spectacolului. E o comedie neagră, un thriller psihologic, ce vorbeşte mult despre condiţia actorului, a vedetei, dar şi a jurnalistului, a ziaristului de ştiri mondene şi despre relaţia dintre actori şi presă. Oferă un prilej de introspecţie, un zâmbet amar asupra statului vedetei în lumea showbizz-ului cu sublim, ridicol, păcate şi sacrificiu.

 

D.R.: Aveţi o replică preferată din această piesă?

M.M.: Există multe trimiteri, există multe dintre temele abordate pe care le regăsesc în viaţa mea, sunt întrebări pe care mi le pun ca actriţă de multe ori. Una dintre ele ar fi întrebarea cât este real şi imaginar, cât este autobiografie şi cât este construcţie în abordarea unui personaj? Care ar trebui să fie relaţia unui actor cu presa şi mai ales cu presa de scandal sau poate nu ar trebui să fie? Care este zona de intimitate pe care ar trebui să o protejezi cu orice preţ? Şi bineînţeles, întrebarea ce va rămâne veşnic fără răspuns: ce preferaţi teatru sau film?

 

D.R.: Ce simţiţi când sunteţi pe scenă alături de fiul dumneavoastră?

M.M.: E o întrebare minunată. Cu un zâmbet amar, vă mărturisesc că e un prilej extraordinar de a fi oleacă alături de fiul meu, pentru că viața ne ţine departe unul de altul şi e un prilej de a fi împreună. Este un privilegiu să joc cu un actor de talia lui, e atât de personal, atât de sincer, atât de pur. E o permanentă sursă de inspiraţie, de inovaţie, de sinceritate.

 

D.R.: Aveţi un mesaj pentru românii din Marea Britanie care vor veni să vadă spectacolul pe 22 iunie?

M.M.: Îi aştept cu drag să vadă acest spectacol, îi invit cu multă emoţie. Este un spectacol ce e traversat de o undă de auto-ironie, unde vor putea judeca modalitatea clasică de interpretare versus stilul generaţiei noi. Cu acest spectacol propunem două stiluri de joc care în ultima instanţă se pot completa.

 

Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate actriţe de teatru şi film din România  şi se bucură de o recunoaştere extraordinară la nivel naţional şi internaţional. În film, a interpretat roluri excepţionale ca cel din Balanţa, regia Lucian Pintilie, sau Fecioara Maria din filmul lui Mel Gibson, Patimile lui Hristos. A jucat alături de cei mai importanţi actori români (Ştefan Iordache, Răzvan Vasilescu), iar în producţiile internaţionale i-a dat replica, printre alţii, Monicăi Belluci sau lui Andy Garcia.

În teatru, rolurile din Trilogia antică, regia Andrei Şerban, producţia Teatrului Naţional din Bucureşti, şi Astă seară Lola Blau, producţia Teatrului Evreiesc de Stat, au fost răsplătite cu premii de interpretare şi au fost văzute de mii de spectatori, în cazul Trilogiei, chiar de pe două continente.

 

Tudor Aaron Istodor, despre „Tangou final”

Diaspora Românească: Ce a însemnat pentru dumneavoastră „Tangou final”?

Tudor Istodor: „Tangou final” a fost unul din primele mele spectacole, deci a însemnat debutul meu. Joc spectacolul ăsta de 10 ani şi mă leagă multe amintiri de el, toate frumoase. Totodată, a fost şi unul din primele spectacole jucate alături de mama, deci şi mai multe amintiri frumoase. Să-i spunem „a beginning of a beautiful friendship.”

 

D. R.: Aveţi o replică preferată din această piesă?

T.I.: Da, dar nu e a mea: „Lumea îmi spune că trebuie să fiu realistă, dar eu nu vreau, eu vreau magie.”

 

D.R.: Ce simţiţi atunci când sunteţi pe scenă alături de mama dumneavoastră?

T.I.: Siguranţă, bucurie şi de abia aştept să văd ce nuanţe noi mai găseşte mama. Mama e un partener extraordinar, dăruieşte enorm pe scenă, e extrem de altruistă şi deschisă la improvizaţie. Deci, e foarte bine.

 

D.R.: Aveţi un mesaj pentru românii din Marea Britanie care vor veni să vadă spectacolul pe 22 iunie la Leicester Square Theatre?

T.I.: Da, o să citez din Shakespeare: „Dacă v-a plăcut bufonul, mai veniţi şi mâine seară!”

 

Tudor Aaron Istodor este fiul Maiei Morgenstern şi al lui Claudiu Istodor, actor la Teatrul Mic. A crescut într-o familie de artişti, dar a terminat un liceu de informatică, unde a descoperit că e pasionat de teatru. Iar acum, Tudor Aaron Istodor este unul dintre cei mai buni actori ai tinerei generaţii.

Spectacolul face parte din seria „Poveşti spuse-n româneşte”,care îşi propune să promoveze în Marea Britanie şi Irlanda teatrul românesc prin prezentarea unora dintre cele incitante spectacole din România. Până în prezent, proiectul a reuşit să aducă la Londra spectacole care i-au avut în distribuţie pe Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Oana Pellea, Vlad Zamfirescu şi Mirela Oprişor, majoritatea dintre ele având la bază texte româneşti. Proiectul este o iniţiativă privată care aparţine Claudiei Cârlig şi este sprijinit la nivel local de ICR Londra. Mai multe informaţii, dar şi posibilitatea de a cumpăra bilete, găsiţi pe site-ul Institutului Cultural Român şi pe site-ul Leicester Square Theatre.

Pentru mai multe detalii despre Tangou final, accesați: http://www.diasporaro.com/maia-morgenstern-spectacolul-tangou-final-de-mario-diament/

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!