INTERZIS LA BENEFICII PENTRU „CALICII EUROPEI”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 21 februarie 2010

Mai intai, am fost abandonati timp de 50 de ani la marginea Europei, suferind ororile comunismului si ale dominatiei sovietice. Apoi, am fost printre ultimele state luate in seama la aderarea in structurile UE. Si in fine, din ianuarie 2007, dupa ce am ajuns sa ne ocupam locul despre care am crezut intotdeauna ca ni se cuvenea, am fost confruntati cu restrictii si admisi pe teritoriul statelor occidentale cu retinere. Iar acum, cand unii dintre romani au ajuns sa isi duca existenta prin toate colturile Europei, experimentam frustrarea de a fi aratati in permanenta cu degetul ca fiind codasii lumii civilizate.

Istoria este identica si pentru firava comunitate de romani care s-a stabilit in Marea Britanie. In ultimele luni ale lui 2006 si o buna parte din anul care a urmat, mass-media a relatat cu ingrijorare despre o „invazie” romaneasca devastatoare. Iar mai nou, ziarele de la Londra au pornit o campanie impotriva abuzurilor pe care le savarsesc est-europenii, care nu se mai satura poftind la beneficiile sociale in aceasta tara.

Suntem chiar cei mai multi si mai nocivi rezidenti ai Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in tara diversitatii etnice si multiculturalismului? Oare solicitam intr-adevar cele mai multe beneficii sociale pe taram britanic? Si am secatuit noi cumva bugetul acestui stat care ne-a adoptat cu reticenta?  

 

Impotriva drepturilor romanilor in UK

 

O membra a guvernului Gordon Brown a solicitat public oprirea accesului rezidentilor est-europeni la beneficiile sociale acordate de statul britanic. Ministrul culturii Margaret Hodge le-a cerut colegilor din Partidul Laburist introducerea unor reguli severe pe baza carora nou-admisii in structurile UE sa nu mai poata sa ceara ajutoare financiare de la statul britanic decat dupa ce locuiesc si platesc taxe vreme indelungata in aceasta tara, fara a se bucura de astfel de beneficii. Ea s-a referit explicit la romani si bulgari, apreciind ca acestia obtin mult prea repede drepturi similare cu cetatenii Marii Britanii.

Cererea reprezentantei Guvernului a nascut o controversa publica. Ea i-a iritat pe laburisti, pe de o parte, dar si pe unii lideri de opinie care si-au exprimat surprinderea in mass-media britanica. Nici electoratul nu impartaseste astfel de solutii radicale indreptate impotriva proaspetilor membrii ai Uniunii Europene, conform sondajelor.

Totusi disputele in jurul beneficiilor sociale si a numarului de imigranti stabiliti in Regatul Unit par a fi principalele teme ale campaniei electorale dinaintea alegerilor legislative care se vor desfasura, cel tarziu, in luna iunie a acestui an.

 

Beneficii sociale pe puncte

„A sosit momentul sa «spargem buba» nemultumirilor populatiei fata de valul migratiei economice care patrunde in tara”, a declarat Margaret Hodge, ministrul culturii in guvernul Gordon Brown.

Hodge a fost citata in editia din 4 februarie a Daily Mail in timp ce atragea atentia ca valori importante ale populatiei britanice – ca sinceritatea si toleranta – sunt amenintate de sentimentul de nedreptate pe care locuitorii Regatului Unit il incearca in raport cu efectele imigratiei. Membru marcant al Partidului Laburist, ea a cerut introducerea unui nou sistem de selectie pe baza de punctaj care sa ia in considerare perioada de rezidenta si valoarea contributiilor platite catre statul britanic de cei stabiliti in aceasta tara. O astfel de schema ar trebui sa ajute autoritatile sa acorde drepturi egale cu cele ale britanicilor doar imigrantilor care dovedesc ca si-au onorat obligatiile fata de stat si societate.

„In acest moment, populatia Marii Britanii simte ca acest sistem este unul incorect si nu putem ignora aceasta realitate. Daca dorim sa restabilim contactul cu poporul, atunci trebuie sa fim receptivi la ceea ce acesta ne transmite. E momentul sa transam aceasta problema. Este un mesaj pe care trebuie sa il recepteze nu doar partidul din care fac parte, ci oricare formatiune politica importanta. Doar daca reusim sa demonstram ca suntem corecti fata de oameni si le intelegem contributiile lor si ale familiilor lor fata de societate, putem sa le vorbim ulterior in legatura cu problemele exploatarii rasiste pe care extremistii le incurajeaza.

Ma refer mai ales la migratia economica, nu la refugiati. Ei au ales sa vina aici pentru a-si ameliora conditiile de viata. Si ideea este ca acesti oameni trebuie sa isi castige aceste drepturi.

Cred ca trebuie sa gandim radical si sa incercam sa concepem un sistem de punctaj obtinut in functie de durata rezidentei in Regatul Unit, activitatea civica si valoarea contributiilor platite sub forma de taxe si impozite. Punctele cumulate in acest fel vor asigura imigrantilor stabiliti aici doar din motive economice, locuinte sociale si beneficii banesti importante acordate de la bugetul de stat numai cand acestia isi vor fi achitat obligatiile fata de sistemul nostru social.

Propunerea mea nu are nimic de a face cu discriminarea pe motive rasiale; este vorba doar de un sistem transparent pe care oamenii sa il inteleaga si sa il aprecieze ca pe unul echitabil”, a propus insistent Hodge.

Ea s-a referit explicit si la romani si bulgari, afirmand ca apreciaza ca nou-venitii in UE ar trebui sa astepte mai mult de 12 luni inainte de a putea accede la aceleasi beneficii de care se bucura familiile britanice.

„Exista oameni care stau pe listele de asteptare pentru o locuinta sociala timp de opt-zece ani”, a declarat ministrul culturii. Ea crede ca masurile luate in favoarea tarilor membre UE si in defavoarea imigrantilor care nu provin din Europa ar trebui sa obtina consens international. „Si daca va fi nevoie sa sustinem aceste modificari in interiorul structurilor Uniunii Europene, va trebui sa o facem si la acest nivel”, a subliniat Hodge.

Margaret Hodge se va confrunta la alegerile parlamentare din vara direct cu Nick Griffin, presedinte al partidului de extrema dreapta British National Party, in colegiul electoral Barking din estul Londrei, conform Daily Mail.

 

Impotriva curentului…

Ministrul Margaret Hodge risca sa isi infurie colegii din nou, sustinand ca guvernantii au esuat in risipirea ingrijorarilor electoratului in problema imigrantilor. Propunerea ei de a-i deposeda de drepturile la beneficii sociale pe imigrantii care nu au contribuit o perioada determinata la societatea britanica a fost respinsa de aripa radicala a laburistilor care considera ca oamenii nu pot fi, pur si simplu, abandonati.

O controversa pe tema beneficiilor sociale s-a mai inregistrat in ultimii ani atunci cand s-a dezvaluit public ca taxele platite de contribuabilii britanici sunt folosite pentru plata alocatiilor pentru peste 50.000 de copii ai lucratorilor imigranti care locuiesc inca in tarile lor de origine. Disputa a fost alimentata suplimentar cand s-a aflat ca valoarea alocatiei pentru copii este mult mai mare decat in alte tari, mai ales in statele est-europene unde aceste ajutoare banesti sunt extrem de reduse.

Conform ultimelor sondaje de opinie, 65% dintre britanicii cu drept de vot cred ca imigrantii au parte de un tratament corect in ceea ce priveste accesul la locuinte de stat si beneficii sociale.

In prezent, imigrantii din Marea Britanie pot sa solicite beneficii chiar si daca au un loc de munca si pot primi, in acest caz, ajutor banesc pentru plata taxelor. Si cetatenii UE ajung sa se bucure de drepturi egale cu un cetatean britanic daca fac dovada ca au petrecut un an muncind in aceasta tara. Ei pot primi in aceste conditii suport financiar pentru familiile cu venituri mici, ajutor banesc atunci cand nu au un loc de munca, o locuinta sociala sau inlesniri la plata Council Tax.

 

… Si in dezacord cu normele UE

„Este o idee foarte incurajatoare. Pacat ca guvernantii nu au facut nimic in acest sens in ultimii 13 ani”, a reactionat sir Andrew Green de la asociatia Migration Watch, in replica la noile reguli lansate de Margaret Hodge.

In schimb, solutia propusa de Hodge a fost contrazisa in aceeasi zi si in aceeasi publicatie de unul dintre editorialistii de opinie ai Daily Mail: „O problema a propunerii lansate de Margaret Hodge o constituie nepotrivirea acesteia cu normele europene. Ne-am familiarizat deja cu instalatorul polonez si cu bulgaroaicele care ne ingrijesc copiii muncind din greu si care deseori pleaca dupa un an sau doi fara sa pretinda beneficii sociale de la statul britanic…

Chiar daca cererile de locuinte sociale au crescut mult, sistemul britanic de beneficii de la stat nu asigura avantaje neconditionate nici macar pentru beneficiarii acestuia. Multi gasesc traiul in blocurile de locuinte cu apartamente sociale lipsit de viata. Si multi dintre cei care traiesc in locuinte sociale si-ar dori mai degraba o sansa pentru a deveni proprietarii propriului camin, dar devin victimele dependentei, in timp ce ambitiile lor sunt zadarnice. Guvernarea laburista a anulat practic dreptul beneficiarului de locuinta sociala de a cumpara o proprietate. Refuzandu-le imigrantilor dreptul la o locuinta sociala si obligandu-i sa se descurce pe propriile puteri, le facem acestora in definitiv o favoare.

Ramane deschisa dezbaterea privind numarul imigrantilor prezenti in Marea Britanie. Dar la fel de important de discutat ar fi cadrul in care nou-venitii sunt primiti in aceasta tara. Multi dintre ei vin pregatiti sa lucreze din greu si sa reuseasca prin munca lor, conform traditiei curajului si spiritului de initiativa instaurate de generatiile anterioare de imigranti care au sosit si au avut succes in aceasta tara. Si asa ar fi si firesc, atat pentru noi, cat si pentru ei”, opineaza Harry Phibbs, in numarul din 4 februarie al Daily Mail.

 

 

A inceput campania electorala

 

Dezbaterea privind dreptul romanilor si est-europenilor in general de a se bucura de beneficiile sociale acordate de statul britanic are loc intr-un context politic si economic complicat de apropierea alegerilor parlamentare si de efectele recesiunii.

Proiectul de buget al Marii Britanii pentru 2010 propune cresterea impozitelor si taxelor si reintroducerea TVA dupa ce, timp de un an, acesta fusese anulat la anumite produse de consum ca masura de protectie pe timp de recesiune.

Analistii financiari britanici au avertizat ca efortul de depasire a actualei datorii publice va costa fiecare familie de pe teritoriul britanic 2.400 de lire sterline/an.

Si reprezentantii Institutului pentru Studii Financiare (ISF) au declarat ca familiile cu un singur salariat, cele cu copii si, in general, cele care au venituri mai mici de 35.000 de lire sterline pe an vor avea de suferit cel mai mult de pe urma cresterilor de taxe introduse. Iar criticii actualului proiect bugetar sustin ca Regatul Unit va trebui sa traverseze un deceniu de austeritate.

In aceste conditii, muncitorul imigrant devine tema centrala de campanie electorala in Regatul Unit, in conditiile in care la vara vor avea loc alegeri legislative. In general, lupta politica in Marea Britanie se caracterizeaza printr-un limbaj extrem de riguros si comunicari ordonate, politicoase si bine informate. In campania electorala britanica cifrele joaca un rol esential. Iar anul acesta se pare ca unele dintre datele cele mai vehiculate de oponentii politici vor fi in legatura cu numarul imigrantilor prezenti pe teritoriul tarii.

———————————————

Beneficii sociale britanice pentru romani. Pro si contra

 

„Atat timp cat se pot obtine legal niste avantaje, conform cu drepturile pe care le avem in aceasta tara, nu numai romanii sunt cei care se inghesuie sa obtina aceste avantaje. Italienii, spaniolii, portughezii si altii se folosesc din plin de aceleasi drepturi, iar asta se intampla de zeci de ani. Romanii abia acum se desteapta si ei ca ar avea asemenea drepturi si, ca mai intotdeauna, au ajuns la petrecere prea tarziu si sunt inghesuiti in suturi pe usa de iesire. Si mai sunt tratati si ca ultimii oameni pentru ca sunt considerati cetateni europeni de mana a doua.”

T.C., proprietarul unei companii care ofera servicii de consultanta pentru romani

 

„Este adevarat ca odata cu recesiunea a crescut mult numarul romanilor care solicita beneficii statului britanic; si multi dintre cei care fac astfel de aplicatii o fac nejustificat. Sunt numeroase cazurile etnicilor romi veniti din Romania care aplica la Job Centre Plus fara a avea acest drept. Ei recurg la aceste aplicatii imediat ce au obtinut National Insurance Number si declara ca lucreaza ca self-employed.”

M.N., angajat al unei companii care ofera servicii de consultanta pentru romani

 

„Romanii din Marea Britanie nu ies cu nimic in evidenta in comparatie cu alte etnii in ceea ce priveste numarul solicitantilor de beneficii sociale. De altfel, nu sunt reglementate niciun fel de limitari in acest sens. Orice locuitor al Regatului Unit care are dreptul la ajutoare banesti din partea statului este indreptatit sa uzeze de acest drept. Aplicatiile pot fi aprobate sau respinse, dar atat timp cat ele sunt legale sunt luate in considerare cu maxima rigoare.”

Biroul de presa „Department for Work and Pensions”

————————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!