INTERZIS LA BENEFICII PENTRU „CALICII EUROPEI”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 21 februarie 2010

Diaspora Romaneasca_Interzis la beneficii pentru calicii Europei

 

Infractori romani

care au speriat Marea Britanie

 

Retelele infractionale organizate de cetateni romani care traficheaza minori si obtin venituri de milioane de lire sterline exploatand fraudulos sistemul britanic de beneficii sociale au devenit de mai multe ori subiecte in paginile ziarelor care apar la Londra. Ele au creat un curent de opinie in defavoarea romanilor care muncesc cinstit in aceasta tara, fara a solicita beneficii sociale de la statul britanic.

 

Milioane de lire din beneficii sociale

O organizatie infractionala care abuza de sistemul de acordare a beneficiilor sociale in Marea Britanie a fost depistata de politistii londonezi la sfarsitul verii anului trecut. Bebelusi in varsta de minim trei luni si copii de toate varstele erau trimisi atunci in Regat pentru a fi exploatati printr-un sistem care aducea in buzunarul traficantilor sume mari de bani direct de la statul britanic. O investigatie a jurnalistilor de la cotidianul Daily Mail a descoperit ca acest mod de a insela autoritatile din Regatul Unit a fost initiat de cetateni de etnie roma, originari din localitatea ialomiteana Tandarei. Informatiile au fost publicate in editia din 23 august a ziarului si au fost ulterior preluate si de alte publicatii care apar la Londra.

Minorii folositi pe cale infractionala ca surse de venit ilegal ajungeau pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, de cele mai multe ori, cu consimtamantul parintilor ramasi in Romania. Ei erau plasati altor persoane adulte stabilite in aceasta tara si cu care nu se aflau in relatii de rudenie. Ajunsi aici, ei erau folositi de catre acestea pentru solicitarea de beneficii sociale acordate de statul britanic. Infractorii foloseau in acest scop acte de identitate si documente falsificate pentru a dovedi ca sunt incadrati in munca. Banii astfel obtinuti ajungeau in conturi controlate de fraudatori si sume importante se intorceau in Romania in beneficiul sustinatorilor retelei.

O alta retea de romani a fraudat sistemul britanicde beneficii sociale cu milioane de lire sterline la sfarsitul lunii trecute, sustinea cotidianul Daily Mirror citand surse din cadrul Scotland Yard. Fraudatorii incasau ajutoare banesti acordate de statul britanic pentru copii, uzand de acte false. Ei au facut astfel sute de aplicatii care au fost inaintate consiliilor locale.

O singura banda organizata in acest scop a obtinut astfel aproximativ 10 milioane de lire sterline. Jurnalistii au mai relatat ca o alta retea de infractori romani gestiona, in mod asemanator, fondurile obtinute din beneficii sociale in numele a 350 de familii inexistente. Unul dintre membrii retelei detinea acte false pentru 200 de minori, in timp ce o singura adresa din zona Enfield, situata in nordul Londrei, era utilizata pentru inregistrarea a 45 de familii care solicitau ilegal ajutoare de la stat.

„Fraudele sunt imense, dar este greu de avansat o estimare exacta a valorii acestora. Am retinut deja peste 40 de persoane sub acuzatia de fraudare a sistemului de beneficii sociale si ne aflam in plin proces de investigare a numeroase alte cazuri similare”, a declarat Bernie Gravett, ofiter superior in cadrul Scotland Yard.

 

Oficialitati ingrijorate de fraudele romanilor

„Ne aflam in fata unui fenomen ingrijorator prin care persoane grav afectate de saracie au pus la punct un sistem de trafic de persoane in scopul obtinerii de profit prin fraudarea sistemului nostru de beneficii sociale acordate de stat. Cred ca se impune interventia institutiilor UE pentru a se lua masuri la nivel european in acest sens. Administratia financiara britanica si Ministerul pentru Munca si Pensii de la Londra ar trebui, de asemenea, sa se autosesizeze in acest caz”, declara, pentru Sunday Times, Anthony Steen, membru al parlamentului britanic si presedintele grupului parlamentar constituit pentru combaterea traficului de persoane.

La randul sau, reprezentantul Ministerului de Finante britanic a sustinut ca institutia pe care o reprezinta trateaza cu maxima seriozitate orice tip de frauda. Acesta a dezvaluit ca, in acest moment, au fost initiate cercetari privind autenticitatea documentelor prezentate de suspecti in perioada care face obiectul investigatiei. „Toate cererile de beneficii sociale sunt evaluate, fiind verificate documentele care dau informatii referitoare la nationalitatea solicitantilor. Iar pentru cazurile suspectate de frauda vom opri imediat plata oricaror beneficii sociale. Ele vor fi prezentate justitiei sub acuzatia de infractiune privind comiterea de frauda pentru obtinerea de beneficii sociale”, au declarat pentru Daily Mail surse din administratia financiara britanica.

 

 

Alti beneficiari de lux

 

Romanii nu sunt singurii care profita de sistemul de beneficii sociale din aceasta tara si care apar, ulterior, in presa britanica pentru ca au savarsit acest abuz.

Essma Marjam, de 34 de ani, locuieste alaturi de cei sase copii ai ei intr-o vila cu cinci dormitoare in cartierul rezidential Maida Vale din vestul Londrei, intr-o vecinatate selecta, la cativa pasi de imobilul detinut de sir Paul McCartney, fost component al trupei Beatles. Contribuabilii britanici platesc pentru confortul tinerei mame aproape 80.000 de lire sterline pe an, adica 7.000 de lire lunar ca ajutor pentru plata chiriei imobilului de lux. In plus, Essma mai primeste anual alte 15.000 de lire sterline de la statul britanic sub forma de beneficii, cum ar fi alocatia pentru copii sau alte sume in sprijinul intretinerii acestora. Femeia a gasit casa cu patru etaje pe internet prin intermediul unei agentii imobiliare. Apoi ea s-a adresat primariei din districtul metropolitan londonez Westminter, solicitand beneficiile maxime acordate in astfel de situatii de statul britanic, adica 1.600 de lire sterline pe saptamana. „M-am mutat in aceasta vila dupa ce am locuit intr-o casa cu doar trei dormitoare primita de la consiliul local. Aveam nevoie de mai mult spatiu pentru ca am sase copii si astept un al saptelea. Consiliul a aprobat cererea mea pentru un ajutor financiar ca sa pot plati chiria in conditiile in care nu puteau sa imi ofere din fondul locativ propriu o locuinta suficient de mare. Eu m-am despartit de sotul meu care este avocat in Derby si care refuza sa ma sustina financiar pentru ca nu are loc de munca in prezent”, a declarat Essma Marjam pentru jurnalistii de la Daily Mail care au investigat acest caz.

Cotidianul britanic dezvaluie in acelasi articol aparut in 15 februarie si alte cazuri similare. Ei au depistat 16 familii de imigranti care locuiesc pe bani primiti sub forma de ajutoare de la stat in imobile din Londra ce valoreaza peste un milion de lire sterline. „Ne-am dori ca intregul sistem sa se schimbe atat timp cat modul actual de functionare al acestuia lasa loc la erori grave pe banii contribuabililor. Ar trebui sa avem un control sporit asupra banilor care ajung la solicitantii de beneficii. De fapt, consiliile locale sunt mai indreptatite sa decida asupra valorii beneficiilor care ajung la aplicanti decat functionarii ministerelor care nu cunosc realitatile din teren”, a opinat Phillipa Roe, reprezentanta consiliului local din Westminster.

 

 

Beneficii sau restrictii?

 

In aceste conditii si parerile romanilor sunt impartite. Exista printre cei veniti in Romania sustinatori ai propunerilor de limitare a dreptului la beneficii sociale in Marea Britanie. Ei considera ca reactia autoritatilor britanice este justificata de abuzurile unora dintre concetatenii nostri stabiliti in Regatul Unit.

Nu sunt putini insa nici opozantii acestei noi incercari de obstructionare a drepturilor noastre de europeni. Iar acestia din urma apreciaza ca suntem din nou victimele unui sir interminabil de actiuni discriminatorii.

 „Am primit odata un telefon din Spania de la un roman care intentiona sa se stabileasca in Regatul Unit. Acesta nu ne-a intrebat ce acte are nevoie pentru a munci legal in aceasta tara sau despre alte conditii pe care trebuie sa le satisfaca odata ce a ajuns aici. Il interesa exclusiv care sunt beneficiile sociale pe care le poate primi.

Ceea ce se intampla acum mi se pare de-a dreptul ridicol; sa vii in aceasta tara si sa stai degeaba cerand beneficii de la stat. Majoritatea celor care emit astfel de pretentii sunt romi. Ei ne agaseaza prin atitudinea lor si stim pentru ce au venit din momentul in care intra pe usa.

Trebuie sa recunoastem ca sunt si foarte multi romani care muncesc cinstit fara a se astepta sa primeasca ajutoare banesti de la statul britanic. Si mai exista o categorie intermediara care se afla aici de mai multi ani si nu au solicitat beneficii, dar pe care problemele economice din ultimele luni i-au obligat sa apeleze la aplicatiile pentru beneficii sociale.

In concluzie, sincer vorbind, ma mir ca autoritatile britanice nu au reactionat mai devreme si ca nu s-au facut mai demult verificari drastice impotriva tuturor celor care abuzeaza de sistemul de beneficii sociale. Cred ca foarte multi ar fi depistati in neregula dupa o serie de astfel de actiuni”, crede N. M., o tanara de la unul dintre birourile din Londra la care romanii apeleaza cand au nevoie de informatii si consultanta financiara.

T. C., din cadrul aceleiasi companii, nu impartaseste intru totul cele spuse de colega sa. El crede ca actualele acuzatii aduse romanilor, cum ca ar abuza de sistemul de beneficii sociale in Marea Britanie, este o noua forma de discriminare care are in esenta ratiuni politice.

„Romanii care se afla de mai multa vreme aici stiu ca, ceea ce se intampla acum, este doar o alta forma de a ni se refuza un drept de care altii s-au bucurat. Asa s-a intamplat si in 2004, cand romanii de-abia intelesesera ca pot obtine vize de business in Marea Britanie. Era practic sansa lor de a intra in legalitate devenind self-employed, la fel cum facusera anterior polonezii si altii. Si atunci, insa, a izbucnit scandalul vizelor de business, iar polonezii nu au avut de suferit pentru ca au intrat in aprilie 2004 in UE, cu drept de munca nerestrictionat. Romanii s-au ales doar cu injuraturi si cu imposibilitatea de a se legaliza.

Si in privinta acceptarii Romaniei ca membra UE a fost la fel. Cand, intr-un final, am aderat, romanii din strainatate au primit un minimum de drepturi in Europa; iar Romania nu a mai fost tratata cu aceeasi gratie ca primele tari aderate. Cu alte cuvinte, primii sositi s-au bucurat de cele mai frumoase daruri, iar ultimii sositi, romanii, s-au trezit calici la mese unde sunt invitati cu greu”, sustine contrariat T.C.

—————————————————

„Nu sunt romanii singurii care stiu sa fenteze sistemul de beneficii sociale britanic. Mie mi s-a intamplat de curand sa primesc de la un italian indicatii exacte despre cum sa procedez ca sa imi plateasca statul o parte din chirie. Stateam la o bere cu un prieten si italianul a intrat in vorba cu noi. Printre altele, ne-a intrebat cat platim chiria si cand i-am spus ne-a zis ca ne invata el cum putem profita de banii acordati de stat. Si fiinca noi nu stiam prea bine engleza, omul ne-a si scris pe un bilet ce avem de facut (foto). El zicea ca primeste House Benefit de vreo doi ani si ca in felul acesta nu plateste mai mult de o suta de lire chirie pe luna”.

N. M., un roman care a aflat de la un italian cum se poate „fenta” sistemul de beneficii sociale din UK

————————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!