Interzis la școală și grădiniță pentru copiii nevaccinați

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 2 octombrie 2015

imunizare-obligatorieCopiii nevaccinați riscă să nu mai poată fi înscriși la școală și grădiniță. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege al Ministerului Sănătății care spune că nouă tipuri de vaccin ar trebui să devină obligatorii, cele din schema națională actuală, administrate împotriva unor boli care pot duce la complicații grave sau chiar la deces.

Legea ar veni și cu pedepse aspre pentru părinții care refuză imunizarea copiilor, relatează Digi24 pe pagina sa de internet.

Proiectul de lege prevede obligativitatea a nouă vaccinuri: cel pentru Hepatita B, BCG – cel care previne complicațiile date de tuberculoză, difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită și ROR – cel împotriva rubeolei, oreionului și a rujeolei.

În cazul în care părinții vor refuza vaccinarea, vor avea probleme la înscrierea la școală. Dacă nu își vor exprima în scris refuzul, copilul va fi vaccinat fără ca părintele să fie anunțat anterior, verbal sau în scris, adaugă sursa citată.

 

Risc de exmatriculare

În momentul în care se va prezenta la școală sau la grădiniță, părintele trebuie să aibă cu el o fișă de vaccinare care este disponibilă încă de anul acesta. Școala poate accepta un copil nevaccinat cu o condiție: să recupereze toate vaccinările în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, școala are dreptul să exmatriculeze copilul.

Unitățile școlare vor fi amendate dacă vor accepta înscrierea copiilor fără fișe de vaccinare sau care nu au toate vaccinurile făcute. Amenzile sunt între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă școala decide să păstreze copiii care nu au recuperat vaccinările în primul an de la înscriere, amenzile sunt de 2.500 de lei pentru fiecare caz, adaugă Digi24.ro.

Chiar dacă părinții nu vor avea de plătit amenzi în momentul în care refuză vaccinarea, există sancțiuni mult mai dure. Părinții care nu își vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă și după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzați de rele tratamente aplicate minorului. Mai departe, pe firul legii, pentru rele tratamente aplicate minorului se poate aplica o pedeapsă cuprinsă între trei și șapte ani de închisoare. În instanță se poate merge până la decăderea din drepturile părintești.

Direcțiile de sănătate publică și medicii de familie vor fi și ei sancționați dacă nu vor monitoriza și nu vor raporta aceste situații.

Odată cu această lege, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea să asigure stocurile de vaccinuri necesare atât în timpul epidemiilor, cât și în decursul unui an întreg.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!