Intrebari frecvente puse de angajati

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 5 octombrie 2009

Ce se intampla daca angajatorul nu are de lucru pentru mine?

Daca angajatorul dumneavoastra nu are ce sa va ofere de lucru, atunci ati putea fi trecut la un program mai scurt sau trimis pentru o vreme acasa.

Daca sunteti trimis acasa, este mai mult decat posibil sa nu fiti platit pentru perioada aceasta. Iar a lucra cu program mai scurt inseamna a primi doar suma cuvenita pentru orele lucrate. Acest lucru v-ar putea afecta si pensia. De asemenea, acest lucru influențeaza taxele pe care le platiti si beneficiile de care dispuneti. Tocmai de aceea, cand intervine o astfel de problema, trebuie sa-i anuntati pe cei de la HM Revenue and Customs despre ea. Si trebuie sa stiti ca acest lucru mai inseamna si ca va puteti califica pentru unele beneficii inaccesibile inainte, cum ar fi Housing Benefit sau Council Tax Benefit.

De asemenea, pentru o situatie ca aceasta ati putea primi din partea angajatorului ceea ce se cheama „guarantee payment”.

 

Partenera mea urmeaza sa nasca in curand. Am dreptul la zile libere? Voi fi platit?

In general, aveti dreptul de a va lua doua saptamani concediu de paternitate. Pentru asta va trebui sa fiti angajat la locul de munca de cel putin 26 de saptamani pana la sfarsitul celei de-a 15-a saptamani de dinainte de data la care sotia dumneavoastra va naste.

Aveti, de asemenea, dreptul la 13 saptamani de concediu paternal neplatit daca lucrati pentru respectivul angajator de cel putin un an. Acest concediu trebuie luat inainte ca cel mic sa implineasca cinci ani. Regulile sunt diferite daca cel mic s-a nascut cu o dizabilitate, in acest caz veti avea dreptul la 18 saptamani de concediu paternal neplatit, care poate fi luat pana ce copilul implineste 18 ani. Ambii parinti au dreptul la un astfel de concediu.

Daca partenera se intoarce la munca, ea va avea aceleasi drepturi de concediu paternal, aditional la drepturile maternale de care dispune.

Aceste reguli se aplica si in cazul in care cuplul nu este casatorit sau daca aveti statutul de partener civil al mamei.

Unii angajatori ofera un concediu suplimentar platit pentru astfel de cazuri, asa ca trebuie sa va verificati cu atentie contractul de munca pentru a vedea ce va ofera.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!