Intrebari si raspunsuri despre herpes

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 25 noiembrie 2013

Aproape 80% din populatia globului este infectata cu virusul herpetic, ce provoaca dureroasele si inesteticele vezicule cu lichid. Simptomele herpesului sunt cunoscute: o usoara durere sau intepatura, o senzatie de caldura intr-un colt al buzei, urmate la o zi sau doua de inrosirea locului respectiv si aparitia unor vezicule mici, pline cu lichid. Veziculele se sparg si in locul lor se formeaza o crusta galbuie care va cadea lasand pielea rosiatica. Totul dureaza intre sapte si zece zile, iar dupa vindecarea completa nu trebuie sa ramana cicatrice.

In ciuda frecventei foarte crescute, herpesul ramane un subiect tabu, fiind cunoscute destul de putine informatii despre aparitia si tratamentul lui.

 

Ce este herpesul: un virus, o ciuperca sau o bacterie?

Herpesul este provocat de un virus numit herpes simplex (VHS). Odata contractat, el ramane in organism pentru toata viata. Exista un virus care produce leziuni in zona gurii si este foarte raspandit in populatia generala (VHS 1) si un virus care infecteaza regiunea genitala (VHS 2) si se transmite prin contact sexual sau in timpul nasterii, de la mama infectata la nou-nascut.

 

Cum arata leziunea herpetica?

Herpesul labial este o grupare de mici vezicule cu lichid, localizate la nivelul buzei si pe marginea lor exterioara. Pielea din jurul acestor vezicule poate fi inflamata. Veziculele se rup, lichidul transparent este eliminat si se formeaza o crusta care dispare in 7-10 zile. Herpesul genital se manifesta la prima infectie prin aceleasi vezicule grupate, care se sparg si formeaza ulceratii acoperite cu o crusta. La femei, ele apar pe labii, vagin, col uterin si chiar pe uretra, provocand usturimi la urinare, dificultate de urinare si scurgeri uretrale. La barbati, veziculele apar pe preput, gland si teaca penisului. Adeseori, herpesul genital este insotit de febra, frison, cefalee, adenopatie, stare generala proasta. In caz de recidive, herpesul genital are simptome de intensitate si durata mai mici, uneori fiind chiar asimptomatic. Mai rar, leziunile herpetice pot aparea si in alte zone ale corpului, daca virusul a infectat o rana, leziune.

 

Cum se produce infectarea?

Ca toate bolile virale, herpesul este foarte contagios. El poate fi luat la orice varsta, prin simpla atingere a pielii sau a mucoaselor cu leziuni herpetice active. Virusul se transmite pana la vindecarea completa a acestor leziuni. Herpesul genital se transmite prin contact sexual. Virusul herpes simplex nu exista in sperma. Dupa prima infectare, virusul ramane in organism in stare latenta si produce periodic recidive, pe fondul unui sistem imunitar slabit.

 

Exista o legatura intre herpesul genital si micoze?

Herpesul genital si micozele sunt uneori asociate. Herpesul poate fi o poarta de intrare pentru alte infectii genitale, cel mai frecvent pentru candidoza. Semnele clinice ale acestor doua boli sunt asemanatoare si deseori confundate de bolnavi. Doar medicul poate oferi un diagnostic exact, in urma testelor de laborator.

 

Cum se trateaza?

Nu exista in prezent niciun tratament care sa elimine virusurile latente din organism. Exista un tratament antiviral care reduce durata, severitatea simptomelor si contagiozitatea virusului, mai ales daca este administrat imediat dupa aparitia simptomelor. Tratamentul uzual al herpesului este cu Aciclovir, substanta cu diferite denumiri comerciale, administrata local, sub forma de unguent, sau pe cale orala, sub forma de pastile.

 

Herpesul poate fi prevenit?

Medicii recomanda evitarea contactelor intime (sarut, in cazul herpesului labial si contact sexual, in cazul celui genital) cand partenerul are simptome evidente de herpes. De asemenea, trebuie evitata folosirea prosoapelor, paharelor, tacamurilor unei persoane cu herpes. Mai putin cunoscut este faptul ca bolnavii sunt contagiosi in cazul unei infectii asimptomatice. Folosirea prezervativului in cazul unor parteneri noi sau aparent neinfectati este unica metoda prin care putem fi siguri ca nu contractam virusul. In ceea ce priveste recidivele, administrarea indelungata a tratamentului antiviral poate reduce frecventa acestora.

Autor articol: Diana Roman
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!