Întreţinuţi de soţii

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 23 ianuarie 2015

buget

În majoritatea familiilor stabilite în Spania, româncele aduc acum bani în casă, pentru că au reuşit să-și păstreze slujbele, relatează stirileprotv.ro. În provincia Castellon, unde reprezintă o treime din totalul populaţiei de 150.0000, românii au câştigat respectul spaniolilor, pentru că ştiu să se descurce în situaţii limită.

Mulţi români ajunşi în Castellon au lucrat până nu demult în domeniul construcţiilor, puternic afectat de şomaj. 9.000 dintre ei s-au întors acasă doar în ultimul an. Cei care au rămas în Spania trăiesc din salariul soţiilor, care şi-au păstrat locurile de muncă, majoritatea în domeniul asistenţei sociale sau în industria hotelieră, precizează sursa citată.

Autorităţile locale sunt convinse că românii sunt harnici şi vor trece alături de spanioli de această perioadă dificilă. Însuşi primarul din Castellon a angajat o româncă să-i îngrijească locuinţa.

Cu toate că le este greu să reziste printre străini şi muncesc foarte mult, majoritatea româncelor aflate la muncă în Castellon nu vor să revină în ţară. De multe ori, românii au devenit adevărate modele chiar şi pentru spanioli, nu doar pentru cei de acasă. O doamnă a pus pe picioare o afacere respectabilă. Trimite gresie în România şi aduce din ţară nuci şi fructe uscate, potrivit stirileprotv.ro. Alţi români i-au cucerit pe spanioli cu bucatele tradiţionale pe care le produc şi le vând.

Comunitatea de români din Castellon s-a integrat perfect în sistemul spaniol şi, în ciuda dificultăţilor inevitabile care au urmat crizei, unele familii sunt deja la a doua generaţie de copii. Părinţii sunt convinşi că celor mici le va fi mai bine în Spania. În Castellon trăiesc aproximativ 40.000 de români.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!