Învățământ obligatoriu de 12 ani

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 august 2015

Învățământ obligatoriu de 12 ani, dezavantajele evaluării naționale ca sistem de admitere în liceu și trecerea școlilor doctorale la universități – acestea sunt câteva dintre temele discutate până acum din proiectul noii Legi a Educației.

Studenții nu cred că sistemul de învățământ va fi cu adevărat schimbat în bine, relatează digi24.ro. Cristi Popescu, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), este de părere că „la acest moment nu există niciun proiect nou de lege pe care se discută. Din ce am înțeles de la minister, ei ne-au spus că nu vor schimbări profunde, ci doar să accentueze anumite lucruri.”

Totuși, există intenția unor modificări. Extinderea învățământului obligatoriu la 12 clase până în 2020 și schimbarea metodei de admitere la liceu, de exemplu, relatează Digi24.ro.

„Repartiția computerizată, dincolo de faptul că a diminuat numărul neregulilor în această etapă de alegere a unui liceu, oferă și șansa acelui elev să opteze dacă nu se poate la Sava, la Lazăr, la Vianu, la licee din aceeași categorie. Ori un sistem de admitere îl aruncă direct în liceele care sunt cel mai puțin căutate și rămân locuri libere. Soluția ar trebui să fie una hibrid și foarte bine gândită”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, într-un interviu pentru Digi24.

Același proiect vrea să rezolve și problema doctoratelor. Referitor la acest subiect, ministrul educației a precizat că „dacă titlul este dat prin ordin de ministru, acum poate fi retras prin ordin de ministru, dar ceea ce propune noua lege – să fie dat de universități și universitățile să retragă.”

Studenții au, însă, și alte așteptări de la viitoarea lege, începând cu alocarea a 6% din PIB pentru educație. „Să existe măsuri care să ne asigure că bursele sociale cel puțin acoperă cheltuielile minime pentru cazare și masă. Noi am cerut să existe incompatibilitate între funcțiile de membru în CA și rector cu funcția de conducere într-un partid politic”, a spus Cristi Popescu, președintele ANOSR.

O nouă etapă de discuții legate de învățământul preuniversitar va începe pe 24 august, iar dezbaterile cu reprezentanții mediului universitar vor fi reluate la jumătatea lui septembrie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!