Învățământ privat, finanțare de la stat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 martie 2016

scoala privataGuvernul a adoptat o hotărâre potrivit căreia unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditat vor primi finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învățământul de stat.

Finanțarea de bază în limitele costului standard per elev/preșcolar va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, citat de Mediafax.

Astfel, costurile standard per elev/preșcolar alocate învățământului preuniversitar particular și confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru învățământul preuniversitar de stat.

Costul standard se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil și specializare, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, dacă provin din mediul rural sau din cel urban, și în funcție de coeficienții de temperatură din zonele geografice.

Pe baza costului standard per elev se alocă finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora pentru unitățile de învățământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocații pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură.

De exemplu, costul standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban va fi în 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an. Pentru învățământul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an.

 

Taxele nu scad

Prin finanțarea publică, învățământul privat a primit un sprijin de dezvoltare care îl va transforma într-un competitor mult mai capabil pe piața învățământului, însă școlile private nu vor să scadă taxele, relevă o analiză Mediafax.

În schimb, banii primiți de la stat vor fi folosiți pentru dezvoltarea bazei materiale din școli, pentru echipamente, calculatoare și rechizite. În momentul de față, toți cei 27.000 de elevi din învățământul privat (clasa pregătitoare – clasa a XII-a) vor beneficia de pe urma acestei finanțări, potrivit datelor transmise de Ministerul Educației.

În ceea ce privește impactul acestei decizii, în primul rând nu mai vorbim de discriminarea elevilor din privat care nu primeau finanțare per elev, deși legea prevedea că finanțarea urmează toți copiii. Expertul în educație și cofondatorul platformei Edusfera, Tincuța Apăteanu, a explicat pentru Mediafax că finanțarea învățământului privat înseamnă practic un sprijin financiar pentru cei care vor să deschidă școli private și se confruntă cu un deficit de fonduri.

Deși banii din finanțarea per elev se duc în salariile profesorilor și în dotarea infrastructurii școlare, fondurile din bugetul statului nu acoperă toate costurile și până acum, școlile private care nu cereau taxe foarte mari de la părinți erau nevoite să se întrețină din sponsorizări. Practic, prin finanțarea învățământului privat se încurajează dezvoltarea acestuia, apariția mai multor școli private și îmbunătățirea bazei materiale și umane a celor deja existente, a precizat reprezentanta Edusfera.

Există și voci care critică finanțarea școlilor private, care susțin că de ce ar trebui să primească bani de la stat cei care oricum își permit să plătească o educație scumpă? De asemenea, unii se tem că asta ar putea însemna mai puțini bani la școlile de stat, a mai explicat Tincuța Apăteanu.

„Din punctul meu de vedere există un element foarte important și care trebuie clarificat, fiind sursa tuturor neînțelegerilor și adversității – dacă finanțăm școlile private de la bugetul de stat, asta înseamnă că școlile de stat vor primi mai puțini bani? Răspunsul este nu, fiindcă nu scade costul standard per elev, așadar școlile vor fi în continuare finanțate așa – costul standard per elev ori numărul de elevi din școală, deci nu are cum să scadă investiția statului”, a mai spus ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!