Învățământul gimnazial, accent pe științe

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 februarie 2016

Cursuri matematica

Studierea a cel puțin două limbi străine, mai mult accent pe științe, păstrarea celor cinci ore de Română de la clasa a V-a, oră săptămânală de consiliere la școală și studierea Educației sexuale sunt printre propunerile rezultate în urma dezbaterii naționale privind planurile-cadru pentru gimnaziu.

Majoritatea profesorilor și experților care au participat la dezbaterea națională organizată în ultimele săptămâni de către Ministerul Educației, prin intermediul Institutului de Științe ale Educației (ISE), preferă a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică.

Este vorba de varianta care pune accent pe științele naturii și tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartușnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finală, organizată marți de Ministerul Educației, scrie Mediafax.

„A doua variantă de plan-cadru evidențiază opțiunea pentru întărirea studiului științelor naturii și tehnologiei în gimnaziu și promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul științelor (fizică și chimie)”, a prezentat Fartușnic varianta de plan-cadru preferată de cei mai mulți dintre profesori.

În privința celorlalte variante, participanții la dezbatere consideră că prima dintre ele valorifică trunchiul comun actual, deci asigură continuitatea planurilor-cadru actuale de învățământ primar și de gimnaziu. Prima variantă pusă în dezbatere prevede și cel mai mic număr de ore la clasa a V-a, facilitând o tranziție mai ușoară de la învățământul primar la gimnaziu, potrivit observațiilor prezentate de Fartușnic.

În ceea ce privește a treia variantă de plan-cadru, aceasta „asigură valorificarea capacității integratoare a ariei Om și Societate”. Ceea ce face a treia variantă este să reechilibreze distribuția orelor alocate pentru Istorie și Geografie și să propună în mod obligatoriu o oră pe săptămână de opțional integrat.

De asemenea, profesorii au venit și cu recomandări, printre care se numără creșterea ponderii numărului de ore de Istorie și menținerea Limbii Latine, studierea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului, studierea a cel puțin două limbi străine și studiul Educației Tehnologice (antreprenoriat) în toți anii de gimnaziu.

Alte recomandări care au reieșit din dezbaterea națională sunt obținerea de competențe în limba maternă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să reducem numărul de ore de Limba Română de la clasa a V-a. O altă recomandare este ca în planul-cadru care se va aplica să existe o oră pe săptămână de Orientare și Consiliere predată pe tot parcursul gimnaziului de către personal specializat.

Nu în ultimul rând, elevii de gimnaziu ar trebui să studieze și Educație pentru Sănătate (Educație sexuală), Educație Rutieră, Educație Juridică, Educație Ecologică, Educație Economică, Drepturile Copilului și despre protecția consumatorului și drepturile de autor.

Profesorii mai susțin, de asemenea, creșterea ponderii de opționale (curriculum la decizia școlii).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!