„INVAZIA”: Adevar si propaganda…

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 23 decembrie 2013

uk_uk border controls

„Romanii au ajuns sa fie folositi pe post de tap ispasitor pentru tot ceea ce nu functioneaza in Marea Britanie”, afirma, vizibil iritat, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, in interventiile sale televizate sau radiofonice, in ultimele zile ale lunii trecute.

Mai putin de 150.000 de romani traiesc in prezent in Marea Britanie, conform statisticilor oficiale. Ei reprezinta doar aproximativ 0,25% din populatia totala a Regatului Unit; si totusi, au pus stapanire pe locurile de munca din aceasta tara, careia i-au „devastat” sistemul de beneficii sociale, dupa cum au sustinut buletinele informative difuzate de mass-media britanica pe parcursul acestui an. Articolele publicate in ziarele britanice au reflectat, in acelasi timp, cum scolile, spitalele si universitatile din regat sunt pe punctul de a-si bloca activitatea din cauza… solicitarilor romanilor. Si inchisorile britanice sunt pline tot din cauza infractorilor originari din Romania, mai reiese din statisticile furnizate de politisti si citate in presa.

Dar politicienii si autoritatile din regat sunt si mai ingrijorati din cauza „invaziei” romanesti de dupa 1 ianuarie 2014. De la aceasta data, toti cetatenii Romaniei vor avea libertate deplina sa traiasca si sa munceasca oriunde in Uniunea Europeana. Iar cei mai multi dintre locuitorii tarii est-europene dintre Carpati si Dunare se vor indrepta spre Marea Britanie, avertizeaza publicatii importante care apar zilnic la Londra. „Vor veni milioane!!!”, sugereaza acestea.

 

Cati romani?

Politicienii britanici au fost informati de la inceputul acestui an ca doar cateva mii de romani si bulgari vor veni in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014, dar au continuat sa lanseze declaratii false si alarmiste catre populatie pe aceasta tema. Rezultatele unor rapoarte aflate la indemana parlamentarilor si guvernantilor de la Londra aratau ca numarul potential al celor ce vor parasi Romania si Bulgaria pentru a se stabili in Marea Britanie, incepand de anul urmator, este mult sub estimarile vehiculate de oamenii politici. „Nu va fi vorba de un val, ci poate doar de cativa «stropi»”, titra cotidianul The Independent, care a dezvaluit cifrele exacte detinute de conducatorii tarii inca din editia sa din 19 martie.

Aproximativ 8.100 de romani si circa 4.600 de bulgari se vor indrepta spre Regatul Unit odata cu eliminarea restrictiilor ce le sunt impuse pe piata muncii din aceasta tara, se arata in articolul din The Independent. Publicatia preciza ca aceste cifre sunt cuprinse intr-un raport care nu a fost dat publicitatii, dar care se afla la dispozitia actualei administratii guvernamentale britanice. Ele au rezultat de pe urma unei investigatii independente comandata de fostul guvern laburist, condus de Gordon Brown.

Cifra estimata la doar aproximativ 12.500 de romani si bulgari ce ar urma sa vina in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 a fost facuta publica de Eric Pickles, ministrul comunitatilor si administratiei locale. Tot el este si cel care a inflamat initial opinia publica britanica, in primele zile ale acestui an, recunoscand ca partenerii sai din cabinetul guvernamental detin date despre volumul potential al viitoarei migratii dinspre Romania si Bulgaria.

In aceeasi perioada, reprezentantii partidului nationalist UKIP sustineau ca vor veni intre 350.000 si 400.000 de cetateni romani si bulgari, iar un parlamentar conservator afirma ca numarul acestora ar putea ajunge la 270.000.

———————————

„Inteleg preocuparea mass-mediei britanice si ingrijorarile legitime ale populatiei acestei tari fata de problema imigratiei. Ceea ce nu pot sa inteleg sunt ratiunile marunte care se afla in spatele incercarii de manipulare a opiniei publice din Marea Britanie. Retorica populista poate aduce unora un plus de voturi, in acest moment, dar pretul acestora ar urma sa fie platit de catre generatiile urmatoare de cetateni europeni, in viitor.”

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, in discursul rostit cu ocazia zilei nationale a Romaniei

———————————

 

„Turismul pentru beneficii” – o criza inventata

Criza beneficiilor sociale britanice generata de imigrantii romani si bulgari care se pregatesc sa „asalteze” Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 nu exista in realitate. Asa sustinea inca de la finele anului trecut Jonathan Portes, directorul Institutului National pentru Cercetari Economice si Sociale (National Institute of Economic and Social Research – NIESR) si fost economist sef la cabinetul premierului. Intr-un articol de opinie publicat in editia din 6 octombrie 2012 a ziarului The Guardian, el contrazicea cu cifre toate afirmatiile alarmiste ale politicienilor de la Londra.

„Criza? Ce criza?”, se intreaba Jonathan Portes. „(…) Cu siguranta ca unii imigranti – mai ales cei proveniti din statele sarace – o duc mai bine in Marea Britanie, decat in tarile in care s-au nascut. Dar aceasta nu inseamna ca platitorii de taxe britanici ar avea de suferit de pe urma acestora. Dimpotriva! Exista dovezi ca acesti imigranti – mai ales cei din noile state membre UE – contribuie masiv la cresterea bugetului national si nu reprezinta deloc o povara pentru sistemul nostru de beneficii sociale”, adauga Portes.

In continuare, autorul articolului facea referire la date extrase din „cel mai complet studiu existent cu privire la contributia imigrantilor fata de sistemul de beneficii sociale britanice”. „Conform datelor detinute de Ministerul Muncii si Pensiilor, din totalul estimat de 1,8 milioane de cetateni europeni aflati in Marea Britanie care au o varsta activa, doar 90.000, adica 5%, au solicitat beneficii. Spre deosebire de acest procent, in randul cetatenilor britanici, proportia celor care traiesc din beneficii sociale fara sa munceasca este de 13%. (…) Iar in ceea ce ii priveste pe romani si bulgari, ei nici nu se afla pe unul din primele 20 de locuri in topul nationalitatilor imigrantilor care abuzeaza de sistemul nostru de beneficii sociale”, preciza Jonathan Portes, directorul National Institute of Economic and Social Research.

 

Date pozitive „sub pres”

Faptul ca pentru liderii celor mai importante partide din Marea Britanie propaganda politica este mai importanta decat realitatea a fost dezvaluit recent de acelasi cotidian The Independent. Un articol aparut in 10 decembrie in respectiva publicatie arata cum reprezentantii Guvernului de la Londra au amanat popularizarea rezultatelor unei analize referitoare la impactul migratiei din UE asupra Marii Britanii, de teama ca acestea sunt prea… pozitive.

Raportul „Whitehall’s Balance of Competence” in care sunt analizate efectele liberei circulatii a persoanelor in interiorul granitelor Uniunii Europene ar fi trebuit sa fie dat publicitatii in 9 decembrie, se precizeaza in cotidianul amintit. „Dar, conform ultimelor informatii, documentul a fost abandonat pana anul urmator, dupa ce ministrul de interne britanic Theresa May a ajuns la concluzia ca pot aparea probleme din cauza concluziilor studiului”, sustin cei de la The Independent, citandu-i la randul lor pe jurnalistii de la publicatia The Times.

Ministrul Theresa May apreciaza ca analiza nu scoate suficient de bine in evidenta problemele generate de cetatenii europeni care vin in Regatul Unit pentru a profita de sistemul de beneficii sociale din aceasta tara. In realitate, rezultatele raportului releva efectele pozitive pe care le are libera circulatie asupra economiei britanice, iar aceste concluzii intra in contradictie cu actualul discurs impotriva imigrantilor, promovat de reprezentantii Guvernului de la Londra.

Studiul „Balance of Competence” a fost realizat de functionari din mai multe departamente guvernamentale, dupa ce a fost comandat in speranta ca acesta va furniza dovezi in favoarea planului premierului David Cameron de a renegocia relatia de parteneriat dintre Marea Britanie si UE. In fapt, existau dovezi cat se poate de clare ca Marea Britanie a avut numai de castigat de pe urma actualelor norme europene. „Si sper ca, in final, acest raport va confirma acest lucru”, a spus parlamentarul liberal-democrat Julian Huppert, citat in The Independent.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!