„Invazia” bebelusilor romani

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 9 septembrie 2013

Jurnalistii de la cotidianul britanic The Telegraph au aflat cati copii de origine romana s-au nascut in Marea Britanie in 2012. Ei au anuntat cu ingrijorare cifre referitoare la aceasta situatie, desi nou-nascutii din mame venite din Romania ocupa doar locul al noualea intr-un clasament al originii femeilor care aduc pe lume copii in Marea Britanie.

 

Peste 4.400 de nou-nascuti pe an

Numarul bebelusilor nascuti pe teritoriu britanic din parinti romani a atins o valoare record, scriu cei de la The Telegraph intr-un articol publicat in 30 august. Cifra se situeaza pentru prima oara pe unele din primele zece locuri ale unui top al nationalitatilor mamelor straine care nasc copii in Regatul Unit, mai anunta publicatia.

Mamicile romance au dat nastere la 4.406 copii in Marea Britanie, pe parcursul lui 2012, rezulta din datele statistice oficiale publicate periodic de Oficiul National de Statistica (ONS). Iar numarul barbatilor romani care au devenit tatici pe taram britanic a fost de 3.867 in aceeasi perioada, conform ONS. Aceste cifre situeaza pe locul noua atat pe femeile originare din Romania (in locul Chinei), cat si pe romani (in locul ghanezilor), intr-un top al strainilor care au devenit parinti in aceasta tara, dupa cum consemneaza The Telegraph. Pe primele pozitii in acest clasament se afla femeile din Polonia (21.156 de nasteri) si, respectiv, pakistanezele (19.091 nasteri).

Aproape 190.000 de femei straine au nascut bebelusi in Regatul Unit la nivelul anului trecut. Cifra s-a situat in crestere comparativ cu 2011, cand vedeau lumina zilei doar 184.529 de bebelusi cu mame imigrante.

 

Bebelusii si imigratia

Promisiunea guvernantilor de la Londra ca vor reduce migratia neta „de la sute de mii la doar cateva zeci de migranti pe an” pare sa nu functioneze, comenteaza autorii articolului din 30 august, dupa ce au aflat cati copii romani s-au nascut in Marea Britanie in 2012.

„Suntem in continuare decisi sa respectam aceasta promisiune”, a insistat Mark Harper, ministrul imigratiei din guvernul britanic. „De asemenea, suntem permanent preocupati sa protejam serviciile publice si sistemul nostru de sanatate impotriva abuzurilor. Viitoarea lege a imigratiei care va intra in vigoare pana la finele acestui an ne va permite sa actionam mai usor pentru scoaterea din tara a acelor straini care nu ar trebui sa aiba dreptul de a trai in Regatul Unit”, a mai spus reprezentantul guvernului, citat in acelasi articol.

Dezvaluirea acestor cifre de catre ONS are loc pe fondul temerilor publice referitoare la cresterea prezentei imigrantilor est-europeni in regat, se avertizeaza in The Telegraph. Publicatia isi informeaza cititorii ca romanii si bulgarii vor beneficia de relaxarea conditiilor in care vor putea trai si munci, oriunde in interiorul granitelor UE, cu incepere de la 1 ianuarie 2014.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!