Invazia europenilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 3 septembrie 2014

Românii, bulgarii şi italienii stabiliţi în număr mare în Regatul Unit, în ultimele 12 luni, sunt consideraţi principalii responsabili pentru creşterea record a migraţiei nete din Marea Britanie, anunţată la sfârşitul lunii august, în ultimul raport oficial al Oficiului Naţional de Statistică (ONS).

 

7.000 de români şi bulgari în plus

Aproximativ 214.000 cetăţeni din alte state UE s-au mutat în Marea Britanie în intervalul martie 2013 – martie 2014. Cifra este mai mare decât cea înregistrată în urmă cu un an, când doar 170.000 de migranţi UE alegeau Regatul Unit.

Datele ONS mai arată că numărul europenilor ce s-au stabilit în regat şi provin din cele 15 state europene ce formau Uniunea Europeană înainte de 2004 a crescut de la doar 16.000 la 69.000, în decursul a 12 luni. În acelaşi timp, cifra românilor şi bulgarilor a crescut cu numai 7.000, de la 15.000 la 22.000.

Numărul cetăţenilor UE care au venit în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, încurajaţi de ascensiunea economică înregistrată în regat în ultimele luni, a fost cu 17% mai mare în al doilea trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Analiştii economici avertizează că libera circulaţie şi migraţia economică în interiorul graniţelor Uniunii Europene zădărniceşte planurile guvernului de la Londra de a diminua cifrele migraţiei. Ei susţin că ultimele date statistice prezentate de ONS explică, de asemenea, menţinerea nivelului scăzut al veniturilor salariale medii în regat.

 

Europa imposibilă

Încercările actualilor guvernanţi de la Londra de a reduce drastic cifrele migraţiei nete sunt zadarnice, mai rezultă din datele comunicate de ONS. Acestea arată că măsurile luate de cabinetul Cameron au avut ca efect diminuarea migraţiei dinspre statele non-europene.

Migraţia în interiorul graniţelor UE nu poate fi diminuată, în contextul actualelor norme şi libertăţi impuse în cadrul Uniunii, susţine Financial Times într-un articol care analizează ultimele date statistice.

„Home Office (Ministerul de Interne britanic – n.r.) a introdus măsuri menite să oprească fluxul de lucrători, studenţi şi membrii ai familiilor imigranţilor proveniţi din afara Europei. Ministerul nu are, însă, nicio posibilitate de a acţiona în acelaşi sens în privinţa persoanelor care vin în Regatul Unit din interiorul graniţelor UE. Iar cei care au cel mai mult de câştigat de pe urma acestui blocaj sunt reprezentanţii UK Independence Party, partid politic cu un discurs agresiv anti-imigraţie”, atrag atenţia cei de la Financial Times.

 

În apărarea guvernului

Cifra migraţiei nete a crescut până la 243.000 de la cea de doar 175.000 anunţată anul trecut. Oricum, ea este mult mai mică decât cea de 320.000 înregistrată în iunie 2005, s-a apărat James Brokenshire, actualul ministru al imigraţiei. El a insistat că actualul guvern a creat un sistem care „este unul corect pentru cetăţenii britanici, ca şi pentru imigranţii care se stabilesc legal în Marea Britanie, dar este sever cu aceia care vin în regat fără să respecte regulile şi legislaţia”.

„Guvernul din care fac parte a reformat sistemul de acordare a beneficiilor sociale, cel de sănătate, dar şi accesul la locuinţe sociale. Avem în prezent unele dintre cele mai stricte reguli în această privinţă din Europa. Şi tot mai mulţi cetăţeni britanici au obţinut un loc de muncă, în ultimele luni”, a continuat pledoaria lui Brokenshire.

 „Ţintele” electorale ale Partidului Conservator ce promitea scăderea migraţiei nete de la ordinul sutelor de mii la doar câteva zeci de mii au devenit „imposibil” de atins, susţin şi specialiştii de la Migration Observatory care funcţionează în cadrul Oxford University.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!