„Invazia”: O iluzie

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 27 ianuarie 2014

uk border

Numarul romanilor si bulgarilor veniti sa munceasca in Marea Britanie la inceputul lui 2013 este mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, in ciuda liberalizarii pietei muncii din regat dupa sapte ani de restrictii, remarca cele mai importante publicatii britanice in aparitiile lor cotidiene.

Companiile de zbor si cele de transport cu autocarul a persoanelor din estul Europei spre Regatul Unit se confrunta in prezent cu o surprinzatoare scadere a numarului de calatori, se mentioneaza intr-un articol publicat de ziarul The Mirror in 19 ianuarie.

Romanii si bulgarii nu se grabesc sa „inunde” teritoriul Regatului Unit, a remarcat, la randul sau, comisarul european pentru locuri de munca, afaceri sociale si incluziune, maghiarul Laszlo Andor, citat in The Independent.

„Doar 24 de romani au venit in Marea Britanie in primele doua saptamani ale lunii ianuarie”, au titrat cele mai importante publicatii care apar la Londra. Estimarea a fost extrasa dintr-un articol scris de ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, publicat in The Telegraph in 14 ianuarie.

 

Mai putini decat in 2013

„Predictiile alarmiste conform carora Regatul Unit ar urma sa fie «invadat» de lucratori est-europeni in cautare de locuri de munca s-au dovedit complet eronate”, sustine transant cotidianul Daily Mirror.

Numarul romanilor veniti in regat in prima jumatate a lunii ianuarie a fost neasteptat de mic, au confirmat reprezentantii mai multor firme de transport de persoane ce opereaza curse regulate intre Romania si Marea Britanie.

„Avem calatori mai putini la zborurile spre Marea Britanie decat in urma cu un an”, au recunoscut reprezentantii companiei de zbor low-cost Blue Air, citati in The Mirror.

Nici Tarom nu a raportat modificari la solicitarile de zbor pentru cele zece curse regulate pe care le efectueaza spre regat din Romania, respectiv din capitala Bulgariei, Sofia. „Nu am fost nevoiti sa crestem numarul de zboruri. Practic, nu ne-am confruntat cu o marire a volumului de calatori in primele saptamani din ianuarie”, a spus, pentru The Mirror, un purtator de cuvant al Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane.

Romanii nu s-au inghesuit sa isi rezerve locuri in autocarele care se indreapta spre Marea Britanie, se atrage atentia in aceeasi publicatie. „Nu avem solicitari mai multe pentru UK. Destinatiile preferate in acest moment sunt Danemarca, Germania si Suedia”, a spus Lucian C., de la firma Tudan Travel, care organizeaza deplasari cu autocarul pana in regat via Germania.

 

Doua duzini de romani…

Mai putin de 30 de romani au sosit in Marea Britanie de la 1 ianuarie, data ridicarii restrictiilor impuse in ultimii sapte ani, pe piata muncii britanice, pentru romani si bulgari, titreaza cotidianul The Independent, citandu-l pe dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra.

Diplomatul roman a atras atentia ca „valul” de romani prognozat de mass-media britanica nu s-a materializat. El a reafirmat ca numarul exact de cetateni ai Romaniei veniti in regat nu poate fi cunoscut cu exactitate, pentru ca autoritatile britanice nu efectueaza inregistrari precise in acest sens.

„Știm doar ca in primul avion care a aterizat la Luton in 1 ianuarie se aflau doar doi romani ce au venit aici profitand de eliminarea restrictiilor. Avem, insa,  la dispozitie cifre din Olanda, unde venirea romanilor este cuantificata”, a subliniat diplomatul. In primele zece zile ale acestui an, au ajuns in Țara Lalelelor 21 romani si 15 bulgari, a precizat el. „Nu vad niciun motiv pentru care Olanda ar putea fi considerata mai putin atractiva decat Marea Britanie. Dimpotriva, ea se afla mai aproape din punct de vedere geografic”, a mai spus ambasadorul.

Romanii care traiesc in Marea Britanie nu conteaza deloc in ierarhia solicitantilor de beneficii sociale, a subliniat dr. Ion Jinga in articolul din The  Independent. Acesta a aratat ca doar 0,03% dintre cei care obtin ajutoare banesti de la statul britanic sunt de nationalitate romana, conform statisticilor guvernului de la Londra.

„Romanii contribuie net la bugetul de stat, nefiind o povara pentru acesta”, este concluzia trasa de diplomatul roman.

 

Un comisar UE acuza

Nu exista dovezi referitoare la un potential flux de romani si bulgari spre Anglia sau Regatul Unit, a subliniat unul dintre cei 28 de comisari din cadrul Comisiei Europene, se arata intr-un articol aparut in cotidianul The Independent.

„Britanicii au putut observa ca nu a existat niciun fel de «invazie» a romanilor si bulgarilor in tara lor, dupa 1 ianuarie 2014. Aceasta realitate ii va ajuta probabil pe oameni sa renunte la ingrijorarile fals create si sa isi indrepte atentia spre beneficiile prezentei fortei de munca migratoare in Regatul Unit”, a sustinut Laszlo Andor, comisar european pentru locuri de munca, afaceri sociale si incluziune.

Oficialul european de origine maghiara a criticat, in acelasi context, „actuala agenda politica a unor state membre UE care incearca in mod special sa organizeze referendumuri impotriva Uniunii. Observatia sa este o aluzie la intentiile anuntate de Partidul Conservator condus de premierul David Cameron de a desfasura un vot popular in vederea iesirii Marii Britanii din UE in 2017. Asemenea actiuni sunt „pur emotionale si gresit orientate”, a opinat Andor.

„Eu unul nu sunt de acord cu supozitiile conform carora Uniunea Europeana este responsabila pentru generarea unor «valuri» inacceptabil de mari de migranti”, a sustinut si Ken Clarke, consultant al prim-ministrului David Cameron, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times. Acesta a accentuat contributia pozitiva a migrantilor UE la economia britanica.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!