Invenție românească: cazare studențească la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 22 decembrie 2015

uk_chirie_anunt - oferta de sarbatori

De ceva timp,  începutul românilor care vin în Londra pentru un viitor mai „luminos” a devenit mai ușor. Acum nu-ți mai trebuie sute de lire pentru a închiria o cameră, ci mult mai puțin.

Pe site-urile specializate apar din ce în ce mai multe anunțuri care oferă doritorilor posibilitatea unei cazări imediate într-o casă în Londra, cu plata la săptămână, fără depozit. Te costă 70 de lire, dar poți găsi și la 65 sau chiar 60 de lire.

Încă o dată se dovedește faptul că inventivitatea românilor nu cunoaște limite. Nu se știe care a venit primul cu ideea, dar inovația s-a răspândit rapid. Probabil a plecat de la premisa că acolo unde încap doi, mai merg încă doi, așa că în loc de două paturi într-o cameră dublă au apărut patru.

Și dacă într-o casă cu patru camere existau șase paturi, acestea s-au dublat și chiar mai mult de atât, în funcție de pofta de câștig a gazdei. Normal, în aceste condiții nu poți să pretinzi fidelitate din partea chiriașului, așa că proprietarii au gândit o metodă eficientă de a profita de șederea scurtă: plata la săptămână fără depozit. Asta convine de minune și celui care închiriază pentru că se poate muta înainte de perioada clasică de o lună, dacă găsește ceva mai bun.

Evident, condițiile de cazare sunt la nivelul banilor plătiți. De regulă, locuiești într-o cameră cu patru paturi suprapuse ca pe vremea studenției, într-o casă cu numeroși chiriași. Dar dacă nu ai altă posibilitate, e bine pentru că ai un acoperiș deasupra capului, un pat, o bucătărie în care să-ți gătești mâncarea și dacă te trezești la timp, poți merge și la baie fără să stai la coadă țopăind precum un berbec împins, din greșeală, la strungă!

 

Am fost fericit că am găsit unde să stau

„Când am venit în Londra nu aveam decât două sute de lire în buzunar. Am avut noroc de un prieten care a sunat și mi-a găsit cazare imediat cu 60 de lire pe săptămână într-o casă în cartierul Prince Regent. Am primit codul pe telefon și într-o oră am ajuns la noua mea locuință cu tot cu bagaje. Gazda a ținut să-mi prezinte casa, deși, în situația în care eram, m-aș fi cazat și într-un grajd. Mi-a arătat baia, bucătăria, grădina. Totul era frumos. Doar când mi-a arătat dormitorul am avut o strângere de inimă. Într-o cameră nu foarte mare se aflau patru paturi suprapuse, două câte două. Eu urma să locuiesc la etaj, adică în patul de deasupra. Îmi amintesc și de primul duș că am așteptat jumătate de oră să iasă altcineva de la baie. Cu toate acestea, pot să spun că am fost fericit că am găsit unde să stau. M-au mai ajutat prietenii, în două săptămâni mi-am găsit și job și am locuit acolo cam două luni. La banii pe care i-am dat nu pot să mă plâng că am dus-o rău. Singurul enervant era cel care răspundea de casă, adică un fel de administrator al casei, pentru că proprietarul nu locuia acolo. Administratorul ăsta, un băiat de vreo 25 de ani, era fanatic cu ordinea. Ceva de genul că, dacă găsea o cană murdară în bucătărie, zbiera prin toată casa a cui e cana, cine a lăsat cana murdară etc.”, ne-a povestit Ovidiu M. de 35 de ani.

 

Cazat la subsol

Un alt român, beneficiar al „programului 70 de lire pe săptămână”, ne-a relatat o experiență mai puțin fericită. Victor este din Timișoara, are doar 22 de ani și și-a încercat norocul în Londra.

„Un prieten m-a sfătuit să vin în Londra pentru că aveam jobul asigurat. Din păcate, nu am putut locui la el, așa cum mi-a promis, astfel încât am apelat la anunțurile de pe net și am găsit ceva convenabil pentru mine, cu 70 de lire pe săptămână și fără depozit. Când am ajuns în casă, am avut parte de o surpriză mai puțin plăcută. Camera unde urma să locuiesc era la subsol. De fapt, era un fel de improvizație. Nu existau ferestre, pereții erau nevăruiți și abia aveai loc să te miști între paturi. În loc de ușă era folosită o draperie. Spațiul era împărțit în două și existau în total șase paturi cu tot atâția cazați, eu fiind al șaselea. Nu am avut ce face, așa că am acceptat să locuiesc acolo. Să știți însă că a fost destul de ok. Exceptând așa-zisul dormitor, atmosfera era plăcută în casă. Toți erau prietenoși, inclusiv gazda. Exista o bucătărie mare cu canapea, fotolii. Grădina avea o umbrelă mare, masă, scaune. Doar noaptea era trist când trebuia să intri în vizuină la culcare. Am locuit acolo doar o săptămână pentru că n-am fost mulțumit cu jobul și am revenit în țară. Erau însă chiriași fideli care locuiau acolo de luni bune și nu e exclus să locuiască și în prezent tot acolo”, ne-a povestit Victor.

 

Cazat în casă nouă

uk_chirie_Bucatarie Florin

Bucătăria din casa în care locuiește Florin este dotată cu absolut tot ceea ce trebuie, inclusiv mașină de spălat vase! Toate electrocasnicele sunt noi!

Unii dintre proprietarii care oferă astfel de cazări s-au specializat și oferă cele mai moderne condiții pentru că deja sunt foarte mulți pe piață și concurența e mare. Florin are 27 de ani și a avut norocul să se cazeze cu 70 de lire pe săptămână într-o casă renovată, cu absolut toată mobila nouă. „Când am văzut anunțul mă așteptam să dau peste o casă veche cu paturi improvizate, așa cum am auzit că se practică. Nu m-am așteptat să găsesc o casă așa curată cu toate puse la punct. Inclusiv salteaua de pe pat era nou-nouță. Eu i-am rupt folia de plastic înainte să o folosesc în prima noapte. Cel mai mult îmi place că bucătăria este dotată cu absolut orice: frigider, aragaz, cuptor electric, toaster, cuptor cu microunde, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase etc. Și la baie este la fel, toate sunt noi și curate. În plus, de două ori pe săptămână, vine cineva și face curat în casă. Totul este inclus în prețul de 70 de lire pe săptămână. Și încă ceva. Avem în casă un sac cu cartofi din care putem să folosim toți cei care locuim aici. Când se termină sacul, proprietarul trimite altul plin!”, ne-a povestit Florin.

—————————————

Plătești trei săptămâni, stai patru!

 

Un proprietar de casă a plusat la capitolul ofertă. Ori se simte mai bun în preajma Crăciunului, ori duce lipsă de chiriași. Indiferent de motivație, oferta acestuia este tentantă. Cu doar trei săptămâni plătite poți locui patru, adică 210 lire pentru o lună, fără depozit. Am sunat proprietarul și acesta ne-a confirmat că oferta este valabilă și adevărată. În plus, acesta ne-a declarat că mai are un bonus. Cine îi găsește un chiriaș care locuiește cel puțin patru săptămâni într-una dintre casele sale primește o săptămână de cazare gratis. Evident, bonusul se adresează celor care deja locuiesc la el.

—————————————

Articol realizat de Gelu Irimia


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!