Investitii comune romano-moldovene

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 decembrie 2013

Ministrul roman al transporturilor, Ramona Manescu, si ministrul transporturilor si infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit, luni, la Chisinau, sa intensifice cooperarea bilaterala pentru a creste gradul de asimilare a fondurilor europene in domeniul infrastructurii de transport.

Cei doi ministri au decis in cadrul intrevederii sa fie create grupuri de experti pe toate tipurile de transport, care vor identifica proiectele investitionale prioritare. Acestea vor fi ulterior promovate pentru a obtine finantare din partea institutiilor financiare europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor de la Chisinau.

Astfel, a fost reconfirmata necesitatea strategica de a construi doua poduri rutiere peste raul Prut – in dreptul localitatilor Cantemir si Ungheni. De asemenea, Botnari a oferit delegatiei romane datele necesare pentru stabilirea cu exactitate a traseului autostrazii Targu Mures – Iasi – Ungheni si constructia unui nou pod peste raul Prut la Ungheni, astfel incat autostrada sa se conecteze cu drumul national R1 Chisinau – Ungheni – Sculeni – frontiera cu Romania.

In ceea ce priveste modernizarea caii ferate, inclusiv constructia segmentului cu ecartament european Ungheni-Chisinau, ministrul Vasile Botnari a mentionat ca autoritatile de la Chisinau vor incerca sa acceseze fonduri europene, deoarece este o investitie majora. In cadrul intrevederii, au fost discutate oportunitatile de colaborare privind proiectele investitionale comune in domeniul navigatiei fluviale, inclusiv privind redarea navigabilitatii raului Prut, precum si armonizarea legislatiei in transporturi.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!