Investitorii, îngrijoraţi de reducerea CAS

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 2 octombrie 2014

mihai bogza

Investitorii nu vor pune la dispoziţie mai multe resurse imediat, întrucât doar trei luni de reducere a CAS la angajator nu este o măsură convingătoare, iar mediul privat se teme că în 2015 „statul va lua cu două mâini ceea ce a dat cu o mână” şi va creşte fiscalitatea. Declaraţia îi aparţine şefului Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza.

„Până în 2013, în clasamentul internaţional privind fiscalitatea în Uniunea Europeană, România era peste medie, deci fiscalitatea era mai mare decât media în Uniunea Europeană şi nu cred că serviciile pe care statul le punea la dispoziţia celor care plăteau taxele erau mai bune”, a spus preşedintele CIS, potrivit Mediafax.

„În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stâlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar trei luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat în condiţiile în care statul a atras mai întâi resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai puţin performant”, a adăugat el, la un eveniment pe teme economice.

Fără alte taxe

El a arătat că pentru a fi decise investiţii şi noi angajări în companiile private, măsura de reducere a CAS trebuie să fie menţinută mai mult timp, iar celelalte taxe să rămână neschimbate.

„Trebuie să vedem un an în care această reducere se manifestă integral, în 2015, şi dacă nu va fi însoţită de alte măsuri fiscale, care să crească presiunea pe mediul privat. Ne temeam că la anul ni se va lua cu două mâini ce ne-a fost dat în astea trei luni. Ne este în continuare teamă, pentru că nu am înţeles de ce după un an în care totul părea că este bine, respectiv creştere economică, grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem că nici în 2015, în condiţiile în care există presiuni pe buget, ca urmare a scăderii CAS, nu se va face altceva decât să se crească fiscalitatea”, a explicat Bogza.

Pe de altă parte, Bogza a precizat că pe fondul majorării fiscalităţii în prima parte a anului, companiile private şi-au ajustat planurile de investiţii, astfel că există riscul ca şi trimestrul al treilea să continue recesiunea tehnică.

Mai puţine investiţii

În ceea ce priveşte evoluţia investiţiilor străine directe, reprezentantul CIS apreciază că deşi scăderea de 13% din primele şapte luni n-ar fi un capăt de ţară, îngrijorări ridică stabilizarea în ultimii trei ani a fluxului de capital străin atras de România, la circa două miliarde de euro.

„Două miliarde de euro este foarte puţin faţă de anii de dinainte de criză, faţă de potenţialul ţării, dar ce-i mai rău este că o mare parte vin pentru acoperirea pierderilor înregistrate de firme în criză. Ceea ce vedem acum nu este investiţie nouă, ci în mare parte pentru completarea fondurilor epuizate de criză”, a mai spus Bogza.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat recent legea de aprobare a reducerii CAS la angajator.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!