INVINGATORI PE PIATA MUNCII

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 17 aprilie 2011

Diaspora romaneasca_Invingatori pe piata muncii

Totul pare a le fi potrivnic romanilor pe piata muncii din Marea Britanie. Cei mai vechi romani din Regatul Unit au ajuns aici izgoniti din propria tara, traindu-si pe aceste meleaguri dizidenta. Au urmat, in anii `90, temerarii care au avut curajul sa vina intr-un stat occidental care nu le oferea niciun drept. Si totusi, oameni evadati din Romania si-au facut aici un rost, muncind in ilegalitate si traind „ascunsi” de teama autoritatii, cu amenintarea permanenta a alternativei deportarii.

Din 2007, romanii au devenit europeni cu acte in regula. Emotiile continua insa… Pentru ca si in ultimii ani, in Marea Britanie i-au intampinat problemele; mai intai sub forma restrictiilor in privinta dreptului de a munci in aceasta tara; apoi au urmat recesiunea si somajul.

Dincolo de toate acestea insa, se afla povestile de succes ale romanilor care au reusit in Regatul Unit. Sunt oameni simpli cu povesti de viata firesti, care au trecut peste toate piedicile si au ajuns… la o viata normala.

 

 

Cursa cu obstacole

 

Est-europenii fac parte din categoria imigrantilor nedoriti ai Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, iar romanii si bulgarii sunt cei mai „inspaimantatori” dintre acestia. Ei sunt perceputi frecvent de localnici ca oameni care vin in numar foarte mare din doua dintre cele mai sarace tari europene. Mass-media britanica ii prezinta adesea in ipostaze vecine cu infractionalitatea. Numerosi britanici cred ca majoritatea persoanelor care provin din partea de rasarit a continentului european ocupa toate locurile de munca pe care le gasesc disponibile, muncesc orice fara sa emita niciun fel de pretentii si accepta bani extrem de putini pentru efortul pe care il depun, dezechilibrand piata muncii…

In aceste conditii, teama de est-europeni si masurile luate de guvernanti pentru limitarea prezentei acestora in Regatul Unit par firesti…

 

Interzis la beneficii sociale

Ziarele din Marea Britanie scriau cu teama, la inceputul lunii martie, despre est-europeni si despre banii din bugetul Regatului Unit care ajung in buzunarele acestora sub forma de beneficii sociale. Mai multe publicatii isi informau cititorii ca peste 100.000 de imigranti din tarile Europei rasaritene vor putea obtine de la statul britanic zeci de milioane de lire sterline incepand cu luna mai.

Articolele de presa faceau referire la cetatenii proveniti din cele opt tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si care primesc peste mai putin de o luna dreptul sa solicite orice forma de beneficii sociale, la fel ca orice cetatean britanic.

Marea Britanie a permis accesul fara restrictii al noilor cetateni europeni pe piata de munca proprie in 2004. Regatul Unit si-a rezervat atunci dreptul de a aplica masuri tranzitorii fata de noii cetateni europeni pe o perioada de sapte ani. Guvernul de la Londra a impus limitari in privinta obtinerii ajutoarelor banesti cu caracter social acordate cetatenilor sai de statul britanic. Relaxarea, incepand din 2011, a conditiilor de acordare a beneficiilor sociale pentru imigrantii proveniti din grupul de state numit A8, care au acces la UE in 1 mai 2004, a fost una din prevederile tratatului de aderare intrat in vigoare la acea data.

 

Ultimii restrictionati

Romania si Bulgaria sunt in prezent singurele state din Uniunea Europeana ai caror cetateni nu au acces neingradit pe piata muncii autohtona. Pentru a lucra in Marea Britanie, cetatenii romani trebuie sa obtina un permis de munca, insa Guvernul a impus reguli stricte pentru eliberarea acestuia. Astfel, cei mai multi sunt nevoiti sa munceasca in baza statutului de liber profesionist, care le da dreptul de a lucra legal in Regatul Unit, dar ii si expune riscului de a fi exploatati de angajatori si de a primi salarii mai mici. O noua evaluare in cazul lor va avea loc la sfarsitul acestui an, guvernul de la Londra avand optiunea de a prelungi pentru inca doi ani perioada de restrictii. Pentru acest lucru va fi nevoie ca autoritatile britanice sa ceara acordul Comisiei Europene si sa prezinte motive intemeiate.

„Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vechile state membre pot restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata muncii pentru o perioada care nu poate depasi sapte ani de la data aderarii. Restrictiile sunt aplicate potrivit schemei «2 plus 3 plus 2», la sfarsitul acestui an incheindu-se cea de-a doua etapa a masurilor tranzitorii prevazute de Tratatul de aderare.

 Potrivit acestui act, statele membre pot mentine restrictiile pe piata muncii si pentru ultimii doi ani, dupa notificarea Comisiei Europene, in cazul in care pe piata fortei de munca din acele state se produc sau exista riscul sa se produca perturbari grave. Pentru cetatenii romani, restrictiile pe piata muncii vor fi eliminate irevocabil cel mai tarziu la 31 decembrie 2013”, a explicat in primele zile ale lunii aprilie, pentru o publicatie electronica a romanilor din Marea Britanie, Bogdan Carpa-Veche, atasat pe probleme sociale si de munca al Ambasadei Romaniei la Londra.

 

 

Somaj record

 

Masurile politice luate impotriva imigrantilor est-europeni din Regatul Unit nu sunt singurele care ii defavorizeaza pe cetatenii romani care au venit in aceasta tara in cautarea unei vieti mai bune. La scurt timp dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, statele lumii s-au confruntat cu cea mai grava criza economica dupa Marea recesiune din anii `30 ai secolului trecut. Aceasta a afectat sever si economia britanica, generand pierderea a numeroase locuri de munca, scaderea veniturilor salariale si austeritate. Iar efectele recesiunii continua inca, la aproape doi ani dupa incheierea crizei.

Rata somajului inregistrata in Regatul Unit a ajuns in prezent la 8%, adica la cea mai ridicata valoare consemnata in Marea Britanie din 1996. Aproximativ 2,53 milioane de oameni din aceasta tara sunt, in acest moment, in evidentele autoritatilor pentru ca nu au un loc de munca stabil. Aceasta apreciere numerica reprezinta, de asemenea, cea mai mare cifra inregistrata in regat din 1994.

Numarul somerilor din Regatul Unit a crescut cu 27.000 pe parcursul a trei luni, in perioada 1 noiembrie 2010 – 31 ianuarie 2011, se mentioneaza in ultimul raport publicat de Oficiul National de Statistica din Marea Britanie (ONS), citat in 16 martie de BBC. Raportul ONS mai dezvaluie ca numarul britanicilor care se afla in cautarea unui loc de munca a scazut cu 10.200 in luna februarie a acestui an. In consecinta, din totalul de peste 2,5 milioane de someri din evidentele autoritatilor britanice, doar 1,45 milioane de persoane incearca sa revina pe piata muncii.

„A trecut practic mai mult de un an de cand recesiunea s-a incheiat si iata-ne la un nivel record al ratei somajului, cu 2,53 milioane de oameni care nu au un loc de munca”, a spus Brendan Barber, secretar general al TUC, una dintre cele mai mari confederatii sindicale britanice.

 

 

In cautarea unui loc de munca

 

In ciuda tuturor dificultatilor economice si politice cu care Regatul Unit ii asteapta pe imigrantii est-europeni care intentioneaza sa se stabileasca aici, piata muncii britanice nu mai reprezinta un secret pentru romanii atrasi in continuare de „visul” britanic. Cei din Romania au la dispozitie site-uri online specializate in recrutarea fortei de munca atunci cand isi propun sa „viziteze” Marea Britanie. Iar cei stabiliti deja in aceasta tara au invatat cum sa apeleze la instrumentele specifice locale pentru a gasi un loc de munca.

 

In topul preferintelor emigrarii

Marea Britanie si Germania au devenit principalele destinatii ale romanilor in strainatate, remarca Mediafax la 7 ianuarie a.c., citand website-ul de recrutare profesionala Tjobs. Cele doua state au inlocuit in preferintele romanilor tari latine ca Spania si Italia care au avut de suferit sever de pe urma crizei economice mondiale.

Ultimele date publicate de platforma de recrutare Tjobs referitoare la comportamentul celor care isi cauta online un job in strainatate stabileste un clasament al statelor in care romanii au trimis CV-uri in incercarea de a-si gasi un loc de munca in afara granitelor tarii natale. Marea Britanie ocupa prima pozitie in acest top, pe locurile imediat urmatoare situandu-se Germania si Franta.

Regatul Unit a devenit cel mai cautat loc de munca pentru cei care se decid sa paraseasca Romania si datorita ofertelor numeroase pe care angajatorii din aceasta tara le promoveaza. „Intentiile romanilor de a-si cauta un loc de munca in strainatate coincid si cu oferta angajatorilor, ceea ce face ca unul din cinci joburi disponibile pe Tjobs sa vina din Marea Britanie”, se arata in acest sens pe website-ul Tjobs.

Locurile de munca oferite de angajatorii britanici persoanelor din Romania dispuse sa ia calea emigrarii erau, la inceputul acestui an, urmatoarele: au pair si ingrijire copii, domeniul medical, turism, inclusiv hoteluri, restaurante si vase de croaziera, constructii, agricultura sau transporturi.

Astfel, romanii pot munci in Marea Britanie, conform Tjobs, ca au pair pentru salarii de 500 sau 600 de lire sterline, in functie de experienta. Ei mai pot opta pentru un job de bucatar, ospatar ori barman, remunerat cu 1.000 pana la 1.600 de lire sterline pe luna, sau ca si camerista contra unor venituri lunare de 1.200-1.400 de lire sterline.

Si in domeniul medical, personalul necalificat poate spera la un job platit intre 1.000 si 1.200 de lire, farmacistii pot castiga 2.000-3.500 de lire sterline, iar oferta pentru medici ajunge si la 5.000 de lire sterline pe luna.

 

Instrumentele cautarii

Prima solutie la care apeleaza romanii in incercarea de a gasi un loc de munca in Marea Britanie este simpla transmitere a informatiei „din gura in gura”. Aceasta metoda este folosita mai ales de nou-venitii care obisnuiesc sa apeleze la cunostinte, prieteni sau rude pentru a-i ajuta sa afle informatii despre locurile in care ar putea sa obtina o slujba.

Agentiile de plasare a fortei de munca reprezinta o alta alternativa accesata frecvent de romani care isi doresc sa munceasca in Regatul Unit. Cel mai mult apeleaza la aceasta modalitate barbatii care isi propun sa munceasca in constructii si femeile dispuse sa lucreze in domeniul menajeriei sau in restaurante. Toti cei care se decid sa se inscrie pe listele de asteptare a unor astfel de agentii trebuie sa posede actele necesare pentru a munci legal in Marea Britanie.

Internetul ramane cea mai utilizata si cea mai facila cale pentru aflarea unui loc de munca. In cele mai multe cazuri, alegerea acestuia necesita suplimentar alcatuirea unui Curriculum Vitae (CV) si a unei scrisori de intentie, ambele in format electronic. Apoi actiunea de cautare se simplifica.

Exista numeroase website-uri care stau la dispozitia doritorilor, cum ar fi:

De asemenea, majoritatea ziarelor britanice au o sectiune dedicata anunturilor pentru job-uri.

————————————–

„La inceput, cand am ajuns in UK, vorbeam foarte putina engleza. O amica m-a invatat sa scriu anunturi si ma plimbam in fiecare zi in magazine de indieni din diferite zone si puneam anunturi in vitrine. De asemenea, ma uitam sa vad daca este vreun anunt cu cineva care vrea sa angajeze. In acel caz, trebuia sa sun atunci pe loc. Competitia era mare si exista riscul ca postul sa se ocupe mai repede.”

Cristina, cleaner din nord-vestul Londrei

Sursa: ClickRomania

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!