Invitație la teatru: „Viză de clovn”, la Londra. Actorii se destăinuie

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente românești pe data 13 martie 2016

Londra_Povesti spuse-n romaneste_Viza de clovn-Aliens with Extraordinary Skills

Capitala Marii Britanii va găzdui un eveniment cultural românesc de o importanță deosebită! Pe 19 martie, la Leicester Square Theatre, șase actori români vor pune în scenă piesa Viză de clovn (Aliens with Extraordinary Skills). Inspirată de un fapt real, piesa scrisă de Saviana Stănescu direct în limba engleză, a fost produsă în 2008 la Teatrul Julia Miles din New York, primind cronici entuziaste în The New York Times și alte publicații americane. Acest proiect reprezintă un pas îndrăzneț făcut pentru iubitorii de cultură stabiliți în UK și poartă semnătura Claudiei Cîrlig, fondatoarea și producătoarea seriei de spectacole de teatru „Povești spuse-n românește”.

După trei ani în care, prin intermediul proiectului „Povești spuse-n românește”, la Londra au ajuns piese de teatru consacrate, peste doar câteva zile iubitorii acestui gen de artă vor avea parte de o nouă surpriză. Povestea care va fi pusă în scenă este o producție 100% românească, iar actorii sunt tineri români stabiliți în Marea Britanie. Claudia Cîrlig, producătoarea spectacolelor „Povești spuse-n românește”, a declarat că actorii au fost selectați în urma unui casting și că pentru fiecare rol s-au prezentat cel puțin două persoane.

 

„Viză de clovn” are nevoie de susținerea noastră!

Într-o lume ideală, un spectacol de teatru românesc pus în scenă pentru românii stabiliți pe teritoriul Angliei ar trebui să fie finanțat. În realitate însă, se fac eforturi mari pentru ca un astfel de moment cultural să poată avea loc, a afirmat Claudia Cîrlig.

—————————————

„Ideal ar fi să ai bani pentru astfel de spectacole, dar nu se întâmplă asta, motiv pentru care trebuie să căutăm alte variante. Din cauză că finanțarea pe care o aveam eu nu acoperea toate cheltuielile cu spectacolul, am inițiat o campanie de crowdfunding prin intermediul căreia sperăm să strângem suma necesară, adică £1,750. Practic, oamenii au avut posibilitatea să facă donații cu scopul de a ne sprijini și… chiar s-a întâmplat asta! Am avut donații din partea unor persoane din România, Germania, Anglia și America. Au fost oameni care au donat £10, dar au fost și cazuri în care s-au donat 500 de lire. Pentru noi, fiecare donație reprezintă un vot de încredere dat de iubitorii de teatru proiectelor puse în scenă.”

Claudia Cîrlig, producător „Povești spuse-n românește”

—————————————

Până la închiderea ediției, în urma campaniei de crowdfunding s-au strâns £1.510, adică 86% din suma necesară. Mai sunt însă câteva zile în care iubitorii de teatru își pot dovedi susținerea pentru această artă, făcând mici donații aici: https://goo.gl/8VkzRS. De asemenea, o donație minimă de £25 vă garantează un loc la premiera spectacolului din 19 martie.

În piesa de teatru „Viză de clovn (Aliens with Extraordinary Skills)” o să putem urmări prestația a șase tineri actori. Este vorba despre Elena Harding, Olivia Popică, Vlad Troncea, Maria Alexe, Andrei Gliga și Alin Balascan. Ei au oferit câte un scurt interviu pentru Diaspora Românească, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea de a-i cunoaște mai bine și de a afla câteva detalii despre presonajul pe care fiecare îl interpretează în piesa „Viză de clovn”.

 

Andrei Gliga: „Inițial, am vrut să fac film dar m-am îndrăgostit de teatru”

Andrei Gliga, în vârstă de 27 de ani, este un tânăr român talentat care cu siguranță va mai avea multe de spus în cariera aflată la început de drum. Despre Andrei am aflat că a făcut studiile în UK, după care s-a întors în România cu gândul de a deveni un actor cunoscut. După doar trei ani s-a întors din nou în Regatul Unit al Marii Britanii.

„Dorul de casă m-a determinat, la început, să mă întorc în România dar, după un timp, am realizat că aș avea mai multe oportunități de a mă face remarcat în lumea filmului dacă m-aș stabili la Londra. Din acest motiv, în urmă cu patru ani m-am reîntors în capitala Angliei. Spre surprinderea mea, chiar dacă la început intenționam să mă axez mai mult pe film, m-am îndrăgostit de teatru, poate și pentru că am activat destul de mult în acest domeniu.”

Tânărul actor recunoaște că și în UK, la fel ca în orice alt colț al lumii, este destul de greu să ai venituri constante practicând această meserie.

„Este destul de greu și aici să activezi ca actor de teatru. În Anglia, spre deosebire de România de exemplu, nu există stagiuni și astfel nu poți spune că ai o siguranță financiară. Poți, totuși, să te consideri norocos dacă reușești să fii selectat pentru reclame sau pentru producții mari cum ar fi serialele. Oricum, să ajungi să lucrezi ca actor al unui teatru britanic este destul de greu.”

Despre cel mai recent casting la care a participat, cel pentru piesa de teatru „Viză de clovn”, Andrei Gliga spune că lucrurile au decurs mai bine decât se aștepta. Inițial, a dat probă pentru un anume personaj, după care i s-a cerut să citească, la prima vedere, câteva replici ale lui Bob, personajul pe care îl va interpreta, până la urmă. Andrei a dezvăluit și câteva detalii despre Bob.

—————————————

„Bob este un personaj complex, pe care încă mă străduiesc să îl înțeleg. Bob a fost muzician în tinerețe, a avut o formație în care a activat până în momentul în care s-a căsătorit. A renunțat la a face ceea ce îi plăcea în favoarea unui job de birou, care îi oferea stabilitatea de care avea nevoie ca bărbat căsătorit. După divorț, încearcă să se redescopere. Dacă va reuși sau nu, rămâne să aflați venind pe 19 martie, la Leicester Square Theatre din Londra.”

Andrei Gliga

—————————————

 

Vlad Troncea: „Am venit în UK special pentru acest proiect”

Vlad Troncea a absolvit în anul 2014 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. Au urmat apoi colaborări cu diverse teatre din capitală, dar și din alte orașe ale țării. În urmă cu aproximativ trei săptămâni a venit în UK pentru a participa la un training, iar o prietenă l-a îndemnat să participe la casting-ul organizat în vederea selectării actorilor care urmau să joace în „Viză de clovn”.

„Acest proiect se adresează actorilor stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii, motiv pentru care am cedat cu greu insistențelor venite din partea prietenei mele, care îmi tot spunea să mă prezint la casting. Până la urmă a fost un moment special, pentru că nu am putut ajunge la casting din cauza training-ului pentru care venisem în Londra. Iar când i-am întrebat pe organizatori dacă se mai face o sesiune de selecții, aceștia mi-au sugerat să fac o înregistrare cu replicile personajului meu și să le-o trimit. Am urmat recomandările lor și am primit rolul. În „Viză de clovn” eu îl voi interpreta pe Borat.”

Vlad Troncea spune despre personajul pe care îl interpretează că reprezintă clasicul emigrant est-european, care pleacă din țara sa cu speranța că va duce o viață mai bună în America.

—————————————

„Borat pleacă din Republica Moldova cu un tip de viză de clovn despre care află mai târziu că este falsă. Așa ajunge să lucreze, la negru, ca taximetrist în New York, acolo unde speră că autoritățile nu vor putea să îi dea de urmă.”

Vlad Troncea

—————————————

 

Elena Harding: „Actoria este un dar pe care îl pot face lumii”

Elena Harding trăiește printre britanici de 8 ani. Aici a studiat actoria, despre care recunoaște că este o meserie instabilă, dar chiar și așa o practică cu toată dăruirea. Tânăra actriță este implicată într-o serie de proiecte, printre care unul destinat elevilor. BBC a realizat o serie de filmulețe care vor fi postate pe internet, dar vor fi difuzate și în școli. În aceste filmulețe, cu ajutorul actorilor, adolescenții sunt învățați cum să transforme teoria din materiile școlare în practica de zi cu zi.

 

trimiteri-sus-4

Balerina Alina Cojocaru, elogiată în New York Times

Un bucătar român, la un restaurant elitist din Londra

Tablou al unui român, vândut la Londra cu peste £3 milioane

Un român din Aberdeen câştigă inimile scoţienilor (video)

trimiteri-jos-4

 

Cel mai recent proiect în care apare Elena Harding este „Viză de clovn”, în care aceasta o interpretează pe Nadia. La casting, Elena a susținut o probă atât pentru personajul „Nadia”, cât și pentru „Lupita”.

—————————————

„Interpretând rolurile Nadiei și al Lupitei, mi-am putut da seama cât de diferite sunt. Am avut mari emoții, dar până la urmă cred că m-am descurcat bine, pentru că am primit rolul Nadiei. Despre ea vă pot spune că este un clovn din Republica Moldova, care rămâne singură pe lume după ce ambii părinți îi mor într-un accident de mașină. Ea pleacă în America pentru a lăsa totul în urmă, dar acolo dă peste oameni rău intenționați care profită de naivitatea ei. Această călătorie în America reprezintă pentru Nadia trezirea la realitate.”

Elena Harding

—————————————

 

Olivia Popică: „Actoria m-a făcut să îmi depășesc limitele”

„Dacă reușesc să spun o poveste așa cum trebuie, o să schimb ceva în cel care mă ascultă. O să-i extind universul, o să-i declanșez niște gânduri noi, o să-i schimb perspectiva prin care privește lucrurile”, așa își începe mărturisirea Olivia Popică, o tănără actriță, originară din România, stabilită acum în UK. Ea mărturisește că a fi un actor străin în Marea Britanie îți oferă și plusuri și minusuri.

„Partea pozitivă e că, de exemplu, am primit castinguri și joburi pe care majoritatea actorilor englezi nu le-ar primi, pentru că erau foarte specifice. Sunt multe oportunități aici și oameni cu care poți lansa proiecte noi, încât e imposibil să stai degeaba. Mereu există următorul proiect, fie el mic sau mare. Există, însă, și o parte negativă și anume, încă mă lupt cu stereotipul imigrantei din estul Europei, chiar dacă aș putea să pun un accent englezesc sau american.”

  În prezent, Olivia este implicată într-un serial TV american, care se numește „Tyrant” și este produs de Fox21. De asemenea, ea a obținut rolul Lupitei din piesa de teatru „Viză de clovn”.

—————————————

„Lupita e o tipă originară din Republica Dominicană, care visează să devină actriță, dar care trebuie să se lupte cu orașul scump și dur în care a ales să locuiască și pentru asta trebuie să facă tot felul de compromisuri. Are însă o atitudine pozitivă, încrezătoare și e foarte activă, ceea ce o inspiră pe Nadia, personajul principal, să iasă din cochilia ei și să țintească mai sus.”

Olivia Popică

—————————————

 

Alin Balascan, studentul de la ASE care și-a făcut trupă de teatru

Alin Balascan a cochetat cu arta încă din adolescență însă, așa cum gândesc cei mai mulți tineri din România, a vrut să facă și o „facultate serioasă”, motiv pentru care s-a înscris la ASE. Nu a putut sta departe de pasiunea lui și în scurt timp a înființat o trupă de teatru care participa la toate evenimentele universității. Și-a dat seama că, totuși, nu vrea să studieze în România, așa că a venit în UK cu gândul de a sta cinci ani și de a lucra într-un mediu cu diversitate culturală. Acum s-au împlinit șase ani din momentul în care a ajuns pe tărâm britanic și încă nu se gândește la întoarcerea în România. Are și motive. Pe plan profesional, proiectele nu s-au lasat așteptate, chiar dacă recunoaște el, să fii actor nu este ușor niciunde în lume și asta pentru că fondurile vin doar de la iubitorii acestei arte. Cel mai recent proiect în care este implicat Alin Balascan esre piesa de teatru „Viză de clovn”, în care a obținut rolul Ins Unu. Acesta a oferit cititorilor Diaspora Românească detalii despre personajul său.

—————————————

„Ins Unu și Ins Doi, jucat de Maria Alexe, nu pot fi caracterizate separat. Sunt personaje ireale, pe care doar Nadia le vede. Acestea reprezintă doar temerile ei despre ce i s-ar putea întâmpla într-o țară străină.”

Alin Balascan

—————————————

 

Maria Alexe: „Educația mea ca actor s-a făcut în România”

Maria Alexe a făcut Facultatea de Teatru în România, după care a avut numeroase colaborări cu teatrul „Masca”, cu cei de la Compania de Teatru Lazarus (n.r. teatru clasic), a jucat în piese de teatru educațional în Spania și a apărut în câteva scurt-metraje. În prezent, ea este stabilită în UK, unde cariera sa este în plină ascensiune. Cel mai recent proiect în care va apărea este piesa de teatru „Viză de clovn”, unde va juca rolul Ins Doi. Spre bucuria ei, va apărea alături de Alin Balascan, coleg de școală alături de care nu a mai jucat niciodată din postura de actor profesionist. Chiar dacă cele două personaje, Ins Unu și Ins Doi nu sunt reale, asta nu face mai ușoară misiunea celor doi actori.

„În ceea ce le privește pe cele două personaje, la prima vedere ești tentat să le cataloghezi ca fiind crude, însă nu este chiar așa. Noi încercăm să exploram realția dintre ele și să le dăm o față umană.”

Dacă vor reuși sau nu să facă asta, rămâne să vă convingeți singuri mergând, pe 19 martie, la Leicester Square Theatre, atunci când cei șase actori români vor pune în scenă piesa Viză de clovn (Aliens with Extraordinary Skills), inspirată dintr-un fapt real. Piesa este scrisă de Saviana Stănescu și regizată de Mara Lubens.

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!