Ioan Niculae rămâne în penitenciar

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 25 septembrie 2015

598 niculaeOmul de afaceri Ioan Niculae, condamnat în 2 aprilie la doi ani şi jumătate de închisoare în doarul „mită la PSD”, rămâne în penitenciar, după ce Tribunalul Dâmboviţa i-a respins definitiv, marţi, solicitarea de eliberare condiţionată.

Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au respins marţi, ca nefondată, contestaţia formulată de Ioan Niculae la decizia din 31 august a Judecătoriei Găeşti. Atunci, Judecătoria i-a respins omului de afaceri cererea de eliberare condiţionată. Decizia Tribunalului Dâmboviţa este definitivă.

Magistraţii Judecătoriei Găeşti arată că omul de afaceri Ioan Niculae nu a fost eliberat condiţionat deoarece perioada scurtă petrecută în închisoare nu a convins instanţa că s-a îndreptat.

„Concluzionând, potrivit articolului 59 si următoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare condiţionată condamnatul trebuie să îndeplinească două condiţii: (1) să execute o perioadă minimă din durata pedepsei şi (2) să dea dovezi că s-a îndreptat şi se poate integra în societate”, se arată în motivare.

Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile.

Ioan Niculae îşi va executa în continuare pedeapsa în Penitenciarul Găeşti şi mai poate introduce o cerere de eliberare condiţionată la 60 de zile de la momentul în care comisia din penitenciar i-a examinat-o pe cea de faţă. Cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae a fost analizată de comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti şi înregistrată la Judecătoria Găeşti în 18 august.

Avocatul omului de afaceri declara că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele 5 luni de detenţie, a scris cinci cărţi. Cărţile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura şi chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiţii. Două dintre volume se intitulează „Bioetanolul, combustibilul viitorului” şi „Valorificarea energetică a biomasei”.

Procurorii arătau în rechizitoriu că în cursul anului 2009 Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1 milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!