Iohannis aprobă urmărirea penală a lui Adriean Videanu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 februarie 2015

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, începerea urmăririi penale a fostului ministru al economiei Adriean Videanu. Decizia șefului statului vine după ce Parchetul General a solicitat avizul lui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a lui Videanu în dosarul Romgaz.

„Având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 2 februarie 2015, privind formularea cererii de urmărire penală față de domnul Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al economiei, respectiv al economiei, comerțului și mediului de afaceri și membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 (…), președintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a transmis ministrului justiției cererea de urmărire penală a domnului Videanu Adriean (…) pentru a se proceda conform legii”, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

DIICOT a înaintat, luni, procurorului general solicitarea de a obține avizul președintelui Klaus Iohannis în cazul lui Videanu, acuzat de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare în dosarul Romgaz. Totodată, procurorii DIICOT au cerut procurorului general să obțină avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Varujan Vosganian, și el fost ministru al economiei, pentru fapte similare. În cazul lui Vosganian, Comisia juridică din Senat a dat, marți, aviz pozitiv. De asemenea, Adriean Videan a fost audiat, marți dimineață, la sediul DIICOT, în dosarul Romgaz. El a fost adus la audieri cu o dubă a Poliției, întrucât este arestat preventiv într-un alt dosar, cel disjuns din dosarul în care Alina Bica, fosta șefă DIICOT, este acuzată că a oferit ilegal restituirea unui teren din Capitală. Acest dosar este instrumentat de DNA.

Procurorii au mai cerut și în trecut ridicarea imunității lui Vosganian, dar Senatul s-a opus. În schimb, fostul președinte Traian Băsescu a avizat atunci urmărirea penală pentru fostul ministru.

Procurorii DIICOT spun că există suspiciunea rezonabilă că în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, și în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul Ioan Niculae.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!