Iohannis, atacat în Der Spiegel

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 martie 2016

Klaus Iohannis21Celebrul ziar german Der Spiegel îl critică dur pe președintele României după ce, în toamna anului 2014, „etnicul sas Klaus Iohannis” avea parte de elogii la câștigarea mandatului de președinte. Într-un articol numit „Președintele României Iohannis: Diletantul”, jurnalistul Keno Verseck, care a fost corespondent de presă în România și care a lucrat pentru CCB, Deutsche Welle, Frankfurter Allgemeine Zeitung și Die Zeit, îl critică pe șeful statului, după ce a decis să îi retragă ordinul „Steaua României” lui Laszlo Tokes, arată Știrile Pro TV și Euroactiv.

Der Spiegel trece în revistă si alte manifestări considerate greșite ale lui Iohannis. Jurnalistul german scrie că propunerea pentru retragerea decorației a fost făcută de „comitetul de onoare” al ordinului Steaua României, compus din naționaliști, foști membri ai aparatului comunist de stat și politicieni condamnați pentru corupție. Keno Verseck consideră că motivarea președintelui este vagă, și anume că Tokes nu ar recunoaște România ca stat și Constituția sa. Ziaristul critică faptul că Iohannis nu a oferit detalii cu referire la decizia sa și că și-a bazat-o exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”.

„Mulți dintre cei care l-au votat sunt dezamăgiți, comentatorii îl acuză de amatorism și deplâng tăcerile sale prea dese. Acestea au devenit marca înregistrată a lui Iohannis. Fie că e vorba de scandaluri de corupție sau de legi controversate, când e nevoie ca șeful statului să-și spună cuvântul, tace sau postează un scurt mesaj pe Facebook”, scrie Keno Verseck.

Nici episodul cu reacția președintelui în scandalul ANAF vs. Antena 3 nu a scăpat atenției jurnalistului. „Iohannis avertizează periodic prin platitudini că e nevoie de luptă împotriva corupției”, dar „a criticat recent măsurile de confiscare împotriva mogulului media Dan Voiculescu”, a punctat ziaristul.

Mai mult, Verseck consideră că Iohannis „a venit cu promisiuni de reformă, dar administrația sa este un dezastru”. Der Speigel dă alt exemplu în acest sens: „Când semnează legi, pare că nu le citește cu atenție. În decembrie anul trecut, semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari și înalți funcționari. La scurt timp, legea a fost declarată neconstituțională. Penibil pentru Iohannis.”

Verseck: „Iohannis a dezamăgit mulți români”

Surprins de ecourile stârnite în mass-media din România, jurnalistul Keno Verseck, autorul articolului „Diletantul”, a explicat motivele pentru care a decis să scrie textul: „Fața de ceea ce mulți alegători au crezut în momentul în care l-au ales – și eu am fost atunci în București, am văzut demonstrațiile, am urmărit ziua în care a avut loc această victorie emoționantă – față de ce s-a întâmplat atunci cred că mulți români sunt pur și simplu dezamăgiți, au apărut foarte multe articole, aprecieri ale unor comentatori, publiciști în presa românească (…) Pur și simplu, cu ocazia retragerii distincției Steaua României de către președintele Iohannis în cazul lui Laszlo Tokes, am scris acest articol în care am încercat să redau unele dintre aceste dezamăgiri ale alegătorilor, ale comentatorilor, ale unor intelectuali români”, a explicat Keno Verseck într-o intervenție telefonică la Digi24.

Jurnalistul a mai subliniat faptul că articolul său este o analiză a activității președintelui României, bazată pe reacțiile oamenilor care l-au votat, comentatori sau simpli alegători. De asemenea, acesta a precizat că titlul articolului a fost „dat de redacție”, arătându-se „șocat” de reacțiile stârnite în mass-media din România.

„Există mii de subiecte mai importante decât acest articol. Există mii de subiecte mai importante decât persoana mea. Sunt uluit de ce se vehiculează în presa din România în legătură cu persoana mea, că fac jocurile lui Viktor Orban, în timp ce am scris nenumărate articole critice la adresa lui, că fac jocurile partidului extremist din Ungaria, Jobbik, deși am scris nenumărate articole critice la adresa lor, că sunt plătit de Traian Băsescu, despre care doar în ultima vreme am scris mai multe articole în care am criticat opiniile șoviniste ale fostului președinte în ceea ce privește refugiații”, a comentat el.

Keno Verseck este un jurnalist german care lucrează în regim de freelancer, specializat în domeniul țărilor est-europene, în special România și Ungaria. În perioada 1991-1999 a avut statut de corespondent în România al ziarului Tagesallgemeine Zeitung, iar ulterior a colaborat cu radioul și televiziunea germană, precum și cu diverse publicații de marcă, printre care Der Standard și Berliner Zeitung.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!