Iohannis către Parlament: „A executat ordinul lui Ponta”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 iunie 2015

Klaus IohannisDeputaţii au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru conflict de interese. Camera Deputaților a votat împotriva urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, premierul declarându-se mulțumit de rezultatul votului. 

Președintele Klaus Iohannis a criticat votul dat marți în Camera Deputaților, care s-a opus urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, apreciind că „este o zi tristă pentru democrația din România”.

Vineri, premierului i s-a comunicat oficial că este suspect în dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Șova, pus sub control judiciar după ce Senatul a respins arestarea sa preventivă. În acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri, evaziune fiscală și spălare de bani.

Cu toate acestea, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” și o abținere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședința de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputați, la ședința de marți au fost prezenți 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind același. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost „împotrivă”. Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaților a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru șeful Guvernului.

 

Iohannis: „O zi tristă pentru România”

„În legătură cu votul dat azi în Parlament, pot să spun că este o zi tristă pentru democrația din România, pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice, care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate și cu onoare. Să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democrație”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație susținută la Cotroceni, după ședința CSAT la care a participat și prim-ministrul Ponta, urmărit penal.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu l-ar fi suspendat din funcție pe premierul Ponta, dacă acesta s-ar fi pus la dispoziția procurorilor și ar fi cerut colegilor deputați să încuviințeze urmărirea penală. Klaus Iohannis a acuzat parlamentarii că au executat „ordinul lui Ponta”.

„Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe premierul Ponta de fapte penale. Am văzut că se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem să stabilim cine are dreptate – procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificați să facă acest lucru sunt judecătorii, dar pentru asta, speța trebuie să ajungă în fața instanței”, a mai spus șeful statului, arătând că premierul avea trei variante de reacție la acuzațiile DNA.

Prima ar fi fost să demisioneze și să se pună la dispoziția Justiției, susține Klaus Iohannis. A doua ar fi fost să își convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviințeze urmărirea penală, să se pună la dispoziția procurorilor și judecătorilor și să arate că este nevinovat, președintele precizând că, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta din funcția de premier, așa cum ar fi avut dreptul constituțional.

În cele din urmă, a afirmat Iohannis, prim-ministrul a ales o a treia variantă – „cea mai proastă”: „S-a folosit de calitatea de prim-ministru și a cerut majorității să nu încuviințeze urmărirea penală.” Potrivit șefului statului, este cea mai proastă variantă pentru că, acum, Victor Ponta „nu mai poate să demonstreze că a avut dreptate”.

În plus, susține președintele, astfel s-a creat o imagine negativă pentru România pe plan extern, despre democrația românească, arătând că Victor Ponta „a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu”.

 

Deasupra tuturor

Președintele României a mai spus că un cetățean simplu, un ales local sau un simplu parlamentar pot înțelege, din situația creată marți, că oricine acuzat de diferite fapte poate fi cercetat și judecat, „dar premierul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară”.

„Ce să înțeleagă un cetățean simplu de aici? Că oricine este acuzat de o faptă penală poate fi cercetat și judecat, dar premierul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară? Ce să înțeleagă un ales local? Că poate fi cercetat și acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară? Ce să înțeleagă un simplu parlamentar? Că el poate fi cercetat pentru conflict de interese dacă și-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară? Ce să înțelegem de aici – că există două Românii, una a oamenilor simpli și una a lui Victor Ponta?”, a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a criticat anterior votul dat marți în Camera Deputaților, care s-a opus urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, afirmând că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru premier, care este bănuit de fapte penale.

„Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană. (…) În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”, a susținut Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!