Iohannis cere la Ierusalim pacea cu Palestina

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 martie 2016

Klaus iohannis_Yuli EdelsteinPreședintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 8 martie, la Ierusalim, cu președintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, care l-a numit pe președintele român „un adevărat prieten al Israelului”. Iohannis s-a aflat timp de două zile într-o vizită de stat în Israel.

„Vizita lui Klaus Iohannis, un adevărat prieten al Israelului, e o continuare a întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii români. Am descoperit că avem un trecut comun. Și eu am fost profesor în fosta URSS, dar nu am avut privilegiul de a preda limba și cultura ebraică.

Mulțumesc, dl președinte, pentru faptul că România este singurul stat din fostul bloc comunist care nu a întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul și pentru grija pe care o are România pentru securitatea Israelului. Sunt convins că veți fi alături de noi, veți continua lupta împotriva antisemitismului. România este un stat pionier in acest sens”, a declarat Yuli Edelstein, în conferința de presă comună cu președintele român.

La rândul său, Iohannis a anunțat că una dintre temele principale de discuție a fost situația din Orientul Mijlociu, având în vedere că evoluțiile din regiune au ecouri inclusiv în Europa, și a reiterat că România dorește să se ajungă cât mai curând la o soluție pentru pacea dintre Israel și Palestina.

„Procesul de Pace din Orientul Mijlociu reprezintă un subiect de maxim interes pentru noi, în contextul în care evoluțiile din regiune au consecințe majore inclusiv asupra statelor europene. România susține eforturile pentru găsirea unei soluții durabile și cuprinzătoare, de natură să satisfacă atât cerințele părții israeliene, cât și ale părții palestiniene de a trăi în pace și securitate, de a se dezvolta liber în propriile state. (…) Avem nevoie de măsuri susținute, care să împiedice răspândirea ideologiei extremiste mai ales în rândul acelor categorii care sunt vulnerabile la acest tip de mesaje. Educația rămâne cel mai puternic instrument de canalizare a energiilor spre generarea păcii și prosperității pentru toți, în detrimentul proliferării violenței și urii”, a declarat președintele Iohannis, înainte de întâlnirea cu președintele legislativului israelian.

 

Iohannis: „Nu mulți au reușit ce am reușit noi”

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, marți, Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim. Șeful statului a promis că România va avea în scurt timp un muzeu al Holocaustului la București și a lăudat acțiunile țării noastre în ceea ce privește comemorarea și cunoașterea genocidului evreiesc.

„Vizita la Memorialului Martirilor și Eroilor Holocaustului «Yad Vashem», la Memorialul Copiilor, de o unicitate aparte, reprezintă o experiență extrem de emoționantă și tulburătoare. Am adus aici un pios omagiu tuturor victimelor acestei mari tragedii a secolului XX. Nu cred că există semeni care să pășească aici și să nu interiorizeze ce a însemnat genocidul evreiesc. Holocaustul este unic și nu poate fi uitat, iar vizita de azi mi-a întărit convingerea că educația continuă reprezintă instrumentul fundamental pentru a evita astfel de crime odioase în viitor.

Am văzut aici foarte multe obiecte donate de comunități sau organizații evreiești din România și am avut un sentiment de recunoștință, pentru că astfel am contribuit și noi la acest uimitor muzeu, am făcut ce am putut pentru ca memoria victimelor să nu se piardă. Am spus încă de la început că unul dintre obiectivele mandatului meu în privința memoriei națiunii este să apăr amintirea victimelor Holocaustului și evenimentele de astăzi confirmă această promisiune”, a declarat șeful statului.

„Ne opunem ignorării trecutului”

Iohannis a punctat că vizita coincide cu preluarea de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și și-a declarat încă o dată angajamentul pe care țara noastră și l-a luat în lupta împotriva antisemitismului și xenofobiei.

„O coincidență face ca în această zi, când am vizitat această mare casă a memoriei martirilor evrei, România să preia în mod oficial, într-o ceremonie care se desfășoară diseară la Berlin, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Cele două momente de astăzi mai înseamnă, însă, un lucru foarte important. Înseamnă că noi, ca națiune, ne opunem ignorării deliberate a trecutului. Înseamnă totodată că nu ne ferim să discutăm deschis despre culpabilitate și responsabilitate.

Dar nu este doar o întâmplare această potrivire de date. Ea arată de fapt cât de angajată este România pe calea asumării trecutului, comemorării victimelor Holocaustului, luptei împotriva antisemitismului și xenofobiei, protejării moștenirii culturale evreiești, iar demersurile concrete făcute de autoritățile române în această direcție de peste un deceniu sunt recunoscute pe plan internațional. Nu sunt multe state care au reușit ce am reușit noi într-un timp atât de scurt. Prin tot ce a făcut în ultimii zece ani în privința comemorării și cunoașterii Holocaustului, statul român a dovedit pe deplin că și-a însușit lecția trecutului. România a devenit un model și un exemplu de bune practici pe plan european în acest domeniu”, a continuat Klaus Iohannis.

Atac armat la Ierusalim

Un atacator a fost împușcat marți de forțele de ordine, în Ierusalim, după ce acesta a deschis focul și a rănit două persoane. Haaretz scrie că atacul a avut loc în apropiere de Centrul Vechi din Ierusalim. Doi israelieni au fost răniți, dintre care unul foarte grav, în incidentul de marți după-amiază, potrivit echipelor medicale de urgență. Poliția din Ierusalim a transmis că un atacator a deschis focul în direcția polițiștilor, pe strada Salah e Din. După ce un polițist a fost rănit, agenți ai poliției de frontieră au plecat în urmărirea atacatorului, care a deschis din nou focul și a rănit un alt polițist. Trupele israeliene au ripostat și au reușit să-l doboare pe atacator. La scurt timp, atacatorul a murit în urma rănilor suferite. Alte surse indică faptul că incidentul a avut loc la Poarta Damascului, intrarea în Centrul Vechi din Ierusalim.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!