Iohannis, cu ochii pe votul prin corespondență

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 mai 2015

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, reprezentanților diasporei din Italia, cu care s-a întâlnit la Roma, că există un proiect privind votul prin corespondență și că îi va urmări evoluția.

În cadrul unei vizite de două zile în Italia, șeful statului a ținut să le transmită românilor din această țară un mesaj privind votul pentru diaspora, relatează Mediafax.

Klaus Iohannis a afirmat în discursul susținut în fața celor aproximativ 500 de români veniți să îl vadă pe șeful statului că a avut recent o nouă rundă de consultări cu partidele politice.

„Constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm, însă, că până de curând, România trăia în logica unui conflict permanent și epuizant între oameni și între instituții. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reușit. Și mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să știm ce nu am reușit încă și ce este de făcut mai departe”, a spus Iohannis, citat de Mediafax.

 

Angajament public al partidelor

El a precizat că un aspect pentru care s-a bucurat a fost să constate că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor.

„Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și să adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face”, a anunțat președintele, adăugând că, în opinia sa, „avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diaspora”.

„Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta”, a adăugat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

El a mai spus că românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică și participare, că sunt informați și știu foarte bine ce își doresc, că înțeleg și prețuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democrație. „Și, dincolo de orice reguli și proceduri, acest lucru face un vot sigur și pe deplin asumat de cel care-l exprimă”, a mai spus șeful statului, în discursul său.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!