Iohannis dă replică Marii Britanii şi Austriei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2015

David Cameron si Klaus IohannisPreşedintele Klaus Iohannis îndeamnă Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetăţenilor români, amintind că libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Totodată, preşedintele României a discutat şi cu şeful guvernului din Austria despre alocaţiile copiilor români, care i-a dat asigurări că poziţia ministrului de Externe privind reducerea lor este doar o opinie personală.

„Oficialii de la Bucureşti consideră inacceptabile unele dintre propunerile antiimigraţie formulate de premierul britanic David Cameron, precum oprirea accesului angajaţilor comunitari la credite fiscale timp de patru ani”, notează Financial Times, după interviul luat preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a explicat că înţelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigraţia şi abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor.

„Libertatea de circulaţie este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită”, a afirmat Iohannis.

În altă ordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul României în favoarea sancţiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina şi a salutat suplimentarea prezenţei NATO în România. „Este vorba de modalitatea de a oferi noi asigurări României, în calitatea de ţară situată pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Asistăm la frecvente survoluri ruse pe coasta Mării Negre”, a spus Iohannis.

 

Reacţie şi în Austria

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu şeful guvernului din Austria despre alocaţiile copiilor români, care i-a dat asigurări că poziţia ministrului de Externe privind reducerea lor este doar o opinie personală.

„Am avut o discuţie cu domnul cancelar federal al Austriei, Werner Faymann, despre nivelul alocaţiilor pentru copiii muncitorilor români din Austria. Acesta m-a asigurat că poziţia exprimată de ministrul de Externe de la Viena privind reducerea alocaţiilor nu este poziţia Guvernului federal austriac şi nu reprezintă nici poziţia domniei sale, ci este o opinie personală a domnului ministru.

Fiecare cetăţean român care munceşte în străinătate trebuie să beneficieze de drepturile care i se cuvin”, a postat, sâmbătă pe Facebook Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis nu a spus însă dacă a primit asigurări din partea cancelarului Werner Faymann în legătură cu menţinerea nivelului actual al alocaţiilor pentru copiii români.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a cerut o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, în condiţiile în care în România această indemnizaţie este mult mai mică. Kurz a explicat că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus diplomatul austriac, susţinând ca valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi, iar pentru asta trebuie făcută o reformă la nivelul UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!