Iohannis, despre cazul Burkina Faso: „Nu trebuie să ies eu la microfon”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 aprilie 2015

Președintele Klaus Iohannis a explicat, luni seară, de ce nu a declarat nimic după ce un român a fost răpit în Burkina Faso, apreciind că nu trebuie să

comenteze „personal orice eveniment”. În sesiunea de întrebări de după declarația de presă susținută luni seară, la Palatul Cotroceni, șefului statului i s-a reamintit că fostul președinte Traian Băsescu i-a reproșat lipsa de reacție în criza românului răpit în țara africană.

„Am mai spus-o, și atunci a fost pe larg comentată chestiunea, am spus că președintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune.

Dacă doriți să luăm cazul nefericit al românului răpit, pot să vă spun că am fost în fiecare zi în contact fie cu ministrul de externe, fie cu celula de criză, celulă de criză care a fost stabilită imediat în conformitate cu legislația. Nu trebuie să ies eu la microfon și să spun ce să facă oamenii, ei știu foarte bine ce e de făcut. Sunt proceduri destul de complicate, dar foarte bine clarificate. Nu cred că trebuie să comentez eu personal orice eveniment”, a declarat Klaus Iohannis.

Cinci bărbați înarmați și purtând turbane au răpit, pe 4 aprilie, un „ofițer de securitate român” care lucra la mina de mangan de la Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso, situată la aproximativ zece kilometri de Niger și Mali. Este vorba despre Gherguț Iulian, în vârstă de 39 de ani. Premierul Victor Ponta a reacționat, în aceeași seară, pe contul său de Facebook, că i-a cerut ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situația românului răpit în Burkina Faso și să transmită informațiile atât lui, cât și președintelui Klaus Iohannis. La câteva zile distanță, Traian Băsescu i-a criticat pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Victor Ponta pentru modul în care gestionează cazul românului răpit în Burkina Faso.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!