Iohannis după consultările cu partidele: „Votul în diaspora a rămas nerezolvat”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 aprilie 2015

Klaus Iohannis_intalnire partide

Președintele Klaus Iohannis a invitat zilele trecute, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor parlamentare pentru consultări, pe agendă figurând, printre altele, legislația electorală, inclusiv votul românilor din diaspora, și procedurile de încuviințare a urmăririi penale, reținerii, arestării sau percheziției senatorilor și deputaților.

PSD și PNL au exprimat poziții divergente cu privire la alegerea primarilor sau asigurarea condițiilor de vot pentru românii din diaspora, dar toți liderii de partide s-au arătat gata să sprijine modificarea codului electoral în această legislatură. În timp ce reprezentanții UDMR s-au arătat sceptici cu privire la revizuirea Constituției până în 2016, cei ai minorităților s-au arătat reticenți față de introducerea votului prin corespondență pentru diaspora.

Varujan Pambuccian, liderul deputaților minorităților, a declarat că grupul său susține revenirea la votul pe liste, ca în anul 2000, „cu o reprezentare echilibrată a județelor și o grijă ca minoritățile să fie reprezentate”. Pambuccian a reamintit că, în ultimele două legislaturi, doi deputați ai minorităților au decedat și nu au putut fi înlocuiți, din cauza „efortului electoral și financiar foarte mare”, așa că locurile au rămas vacante. Revenirea la votul pe liste ar rezolva această problemă, a declarat el. În ceea ce privește votul în diaspora, Pambuccian a explicat că au fost făcute câteva propuneri, subliniindu-se „necesitatea unei liste electorale permanente care să fie adusă la zi periodic și administrată de AEP”.

„E o discuție foarte lungă privind votul la distanță. Trebuie să găsim soluția care asigură caracterul direct și secret al votului, altfel putem vicia votul foarte mult și putem ajunge la situații foarte neplăcute în viitor”, a atras atenția liderul reprezentanților minorităților.

 

Înregistrare prealabilă pentru votul prin corespondență

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat la ieșirea de la consultările cu șeful statului că UDMR este de acord cu varianta ca primarii să fie aleși într-un singur tur, variantă susținută de PSD, și cu un prag electoral la alegerea consilierilor județeni de 3%.

„În ceea ce privește alegerile parlamentare, întoarcerea pe lista națională e susținută și de noi, reprezentarea proporțională e un principiu pe care îl susținem și niciun județ să nu aibă mai puțin de 2 senatori și 4 deputați. E o reducere semnificativă a numărului de parlamentari, cifra de 300 nu este bătută în cuie, va fi puțin peste 300 (…) Referitor la votul în diaspora, e bine să mergem pe varianta votului prin corespondență, cu un criteriu extrem de important: înregistrare prealabilă a celor care vor să voteze, așa cum se întâmplă în Germania, Franța”, a mai declarat liderul UDMR.

Președintele UNRP, Gabriel Oprea, a afirmat că trebuie schimbat codul electoral și stabilite „proceduri clare ca justiția să nu fie subordonată”. El a subliniat că e nevoie de consens național, iar acesta „presupune cooperare, uneori și compromisuri, pentru Putere și Opoziție”.

„UNRP înțelege constructiv partea sa de responsabilitate în ceea ce privește consensul național. (…) Îl sprijinim în mod necondiționat pe președintele Iohannis, mai ales în actualul context internațional”, a punctat acesta.

 

PNL, despre DNA și arestarea senatorilor

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat că a doua temă a fost legată de poziția Parlamentului cu privire la solicitările DNA de reținere sau arestare preventivă a senatorilor sau deputaților.

„Am reliefat clar poziția PNL, constantă, de susținere a solicitărilor formulate de justiție, de exprimare prin vot deschis. Noi susținem proiectul de lege inițiat de grupul PNL prin care dorim simplificarea procedurii, reducerea termenelor în Parlament. (…) Susținem un lucru foarte simplu și foarte clar: ca exprimarea votului să se facă prin vot deschis, la vedere”, a declarat Orban.

Acesta a spus că i s-a semnalat președintelui „faptul că se menține la coaliția guvernamentală o poziție de obstrucționare a justiției, care afectează grav imaginea României, care pune Parlamentul în opoziție cu cetățenii”.

„Această atitudine a PSD este foarte clară: de exemplu, președintele PSD, Victor Ponta, deși este deputat, nu a participat la niciun vot în favoarea unor solicitări formulate, de exemplu, în cazul Udrea. Nu îmi aduc aminte să fi participat la un vot în ultimele luni pentru a susține solicitările justiției. (…) În interiorul PSD și al coaliției majoritare se coc diferite proiecte care urmăresc să fie împiedicată săvârșirea justiției”, a afirmat Ludovic Orban, susținând că liberalii au votat în favoarea cererilor DNA chiar și în cazul unor colegi de partid.

Senatorul Vasile Blaga a declarat și el că, în ceea ce privește votul diasporei, PNL este de acord ca AEP să se ocupe de organizarea lor, iar în ceea ce privește termenul de șase luni pentru înscriere trebuie discutat, deoarece „constituțional nu știm dacă putem declanșa procesul înainte”. „Nu vedem niciun impediment ca întregul pachet care se referă la alegeri să treacă în această sesiune”, a susținut Blaga.

 

Ponta: „Suntem de acord cu toate schimbările”

Victor Ponta a declarat că PSD susține soluția ca la alegerile parlamentare să se revină la sistemul proporțional, astfel încât „fiecare partid să își asume candidații, să avem o mai bună profesionalizare a Parlamentului, evident cu reducerea numărului de parlamentari”. În ceea ce privește votul în diaspora, premierul Victor Ponta a spus că partidul său susține în continuare propunerea ca Autoritatea Electorală Permanentă să se ocupe de organizarea alegerilor în străinătate, „pe baza înscrierii cetățenilor români într-un interval de șase luni înainte”.

Liderul PSD a susținut nevoia de revizuire a Constituției, spunând că se pot face pași înainte, după pozițiile exprimate de Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională, însă „colegii de la PNL nu au nicio poziție, nu au luat o decizie, e important să știm dacă mai putem să o facem în acest an sau e un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate”.

 

Consultări, episodul 3

Aceasta este a treia rundă de consultări cu partidele parlamentare organizată de președintele Klaus Iohannis de la preluarea mandatului. De la precedenta întâlnire și până în prezent, doar legea finanțării partidelor a fost finalizată, dar președintele a refuzat să o promulge și a retrimis-o la Parlament. În ceea ce privește imunitatea parlamentară, deputații și senatorii au respins trei cereri ale DNA, în cazurile Varujan Vosganian și Dan Șova, și respectiv Laszlo Borbely.

Președintele Klaus Iohannis nu i-a invitat la consultări și pe liderii PLR și PMP, partide înregistrate la tribunal după ultimele alegeri parlamentare, din 2012, ceea ce l-a nemulțumit pe Călin Popescu Tăriceanu, liderul PLR.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!