Iohannis: „Implementarea cardului de sănătate, prost pregătită”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 mai 2015

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a prezentat situaţia cardului de sănătate şi concluzia a fost că „implementarea cardului a fost prost pregătită”. 

„Consider în continuare că populaţia a fost insuficient de bine informată. Ar fi fost nevoie de o campanie naţională de informare amplă, şi atunci o bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate relativ uşor”, a declarat şeful statului, citat de Mediafax.

Premierul Victor Ponta i-a cerut anterior ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

„Avem nevoie de cardul de sănătate şi de combaterea risipei şi fraudei din sănătate. Domnule ministru, nu ştiu, sunt probleme la Casă, le îndreptaţi!”, a cerut premierul Ponta, într-o ședință recentă de guvern.

El a arătat că, prin introducerea cardului, unii medici nu mai pot pretinde că au 2.000 de pacienţi pe zi şi consumă medicamente de două milioane de euro. „Sunt convins că trebuie îmbunătăţit sistemul, dar, în acelaşi timp, e cea mai importantă schimbare pe care o facem în sănătate”, a mai spus Ponta.

Sute de persoane au stat la cozi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce recent medicii de familie le-au spus că, din 1 mai, nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Unele dintre problemele identificate au fost cauzate şi de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia. Cei mai mulţi medici au reclamat faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!