Iohannis, în Croația: „Lupta împotriva corupției e o poveste fără sfârșit”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Klaus IohannisÎntr-un interviu acordat presei din Croația, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre progresele pe care țara noastră le-a făcut în domeniul justiției, dar și despre pregătirile României de a adopta moneda euro, declarând că „anul 2019 este un termen foarte ambițios”.

„România are un obiectiv principal: să devină un membru pe deplin integrat, un membru esențial. Asta înseamnă, firește, două lucruri: un proiect mai mic – spațiul Schengen – și un proiect mai mare, unul important – aderarea la zona euro.

Avem acest proiect de ceva vreme, nu este unul nou, pentru că fiecare stat care devine membru al Uniunii Europene este de acord cu faptul că, la un moment dat, va avea euro ca monedă”, a declarat șeful statului român televiziunii de stat din Croația, HRT Vijesti.

Liderul de la Cotroceni este de părere că „anul 2019 este un termen foarte ambițios” pentru aderarea la zona euro, „dar este fezabil și este și la îndemână, pentru că, în a doua jumătate a anului 2019, România va deține președinția Consiliului European”. „Acest lucru va arăta că România nu este doar dispusă să devină un membru principal, dar este și pregătită și potrivită”, a menționat președintele.

Întrebat dacă nu cumva Schengen a devenit o problemă psihologică pentru politicienii români, în condițiile în care pentru aderarea României la Schengen, multe țări membre UE vor să vadă progrese în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în sfera justiției, Klaus Iohannis a răspuns râzând:

„Nu este o problemă psihologică. Dar cu siguranță este importantă pentru noi. România se comportă acum ca un membru de facto al spațiului Schengen și avem rezultate foarte bune în lupta împotriva terorismului, a contraspionajului și așa mai departe. Pe de altă parte, România se lovește de criteriul tehnic al spațiului Schengen din 2011. Faptul că motive politice au amânat aderarea României și Bulgariei este un lucru care trebuie să ducă la un număr de soluții. Suntem gata să facem tot ce este necesar și am ajuns destul de departe de la începutul MCV până astăzi.”

 

Un drum încă lung

Președintele a precizat că țara noastră mai are de parcurs o parte a drumului până la renunțarea la MCV, dar este de părere că acest obiectiv poate fi atins până la finalul mandatului Comisiei Europene actuale, adică până în toamna anului 2019. El a vorbit și despre sprijinul său pentru instituțiile care luptă împotriva corupției în România, spunând că „deja am înregistrat rezultate notabile, iar lupta continuă”.

„Nu este ceva ce se va termina până la finalul acestui an sau al anului viitor, lupta împotriva corupției este o poveste fără sfârșit, însă acum România se află într-o fază foarte fierbinte, care, din păcate, are și părți urâte, dar sunt convins că de data aceasta, România va avea o luptă împotriva corupției foarte eficientă, astfel încât, peste câțiva ani, să putem spune «OK, mare parte din război a fost câștigată și continuăm să prevenim corupția»”, a punctat președintele.

Iohannis a subliniat că numărul mare de dosare instrumentate de DNA „arată, pe de o parte, un lucru foarte trist – mulți politicieni au fost corupți (sau acuzați de corupție, ca să fim corecți) – dar, pe de altă parte, numărul mare arată că lupta împotriva corupției este foarte eficientă și cred că vom reuși să păstrăm acest ritm”.

Klaus Iohannis s-a aflat, luni și marți, într-o vizită oficială în Croația, unde a purtat discuții cu șeful acestui stat, cu premierul, precum și cu președintele Parlamentului de la Zagreb.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!