Iohannis, la Kiev: „Reafirm susținerea României pentru integritatea Ucrainei”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 martie 2015

Iohannis+Porosenko_vizita Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, marți, o vizită în Ucraina, la invitația omologului său Petro Poroșenko, lansată la începutul lunii februarie, cu ocazia participării celor doi la lucrările Consiliului European. Șeful statului român a avut programate discuții și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman, dar și cu premierul Arseni Iateniuk.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, marți, sprijinul ferm al țării noastre pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană, reafirmând susținerea României față de țara vecină.

„Am apreciat cooperarea româno-ucraineană ca fiind una solidă. România își dorește să fie un partener al Ucrainei și să împărtășească experiența și expertiza acumulată în procesul de aderare la Uniunea Europeană și la NATO. Ne-am referit la procesul de reformă internă, în special privind consolidarea democrației și întărirea statului de drept. (…) Când există voință politică, provocările pot deveni oportunități. Am dorit să reafirm susținerea României pentru suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis.

Remarcând că este prima vizită a unui președinte român în această țară în ultimii șapte ani, președintele ucrainean a declarat:

„Am hotărât să reanimăm activitatea comisiei prezidențiale mixte și această activitate să înceapă cu ocazia vizitei mele la București”, a afirmat liderul de la Kiev, adăugând că trebuie sporită cooperarea dintre cele două state privind infrastructura și energia, dar și că au fost abordate „probleme care tradițional au fost sensibile”. „Pentru noi, este foarte important, pentru că este prima vizită a preşedintelui României, în ultimii şapte ani, şi are o semnificaţie simbolică”, a spus Poroşenko.

„Am evidenţiat direcţiile care sunt de perspectivă, este vorba de transport, infrastructură, energie şi în alte domenii, care o să aibă o concretizare, pentru ambele părţi. De asemenea, noi am abordat problemele tradiţional sensibile, ca de exemplu Canalul Dunăre-Marea Neagră şi am convenit un dialog constructiv atât în plan bilateral, cât şi în cadrul instituţiilor internaţionale. Vreau să vă asigur că noi încercăm să demonstrăm că suntem în stare să găsim soluţii comune pentru toate problemele care mulţi ani au fost de nerezolvat”, a mai afirmat Poroşenko.

Potrivit corespondentului Ziare.com, Petro Poroșenko a ascultat declarația lui Iohannis în limba română, fără traducere, iar la final a spus „Mulțumesc, bună ziua” în limba română, el fiind născut în Bolgrad, la câteva zeci de kilometri de România, localitate care a făcut parte din Regatul României în perioada interbelică.

La rândul său, președintele român a salutat Garda de Onoare de la Administrația Prezidențială în limba ucraineană.

 

Misiuni de pace în Donbas

Ucraina roagă România să susţină solicitarea sa adresată Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Uniunii Europene privind trimiterea unei misiuni de pace pe teritoriul Ucrainei, transmite agenția RADOR.

„Ucraina roagă partea română să susţină solicitarea adresată Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului UE privind trimiterea unui contingent de pace”, a declarat, marţi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la conferinţa de presă ţinută după convorbirile avute în aceeaşi zi la Kiev cu liderul român, Klaus Werner Iohannis. „Ucraina propune trimiterea unui contingent de pace pentru asigurarea securităţii pe linia segmentului necontrolabil al frontierei ucraineano-ruse. Acest fapt va asigura o stabilizare mai de nădejde a situaţiei şi va permite evitarea unor noi jertfe”, a spus Poroşenko.

Şeful statului ucrainean a vorbit cu convingerea că forţele militare ale ţării sale au retras tehnica grea şi armamentul de pe linia de contact. „Ucraina se va ţine neabătut de fiecare punct al acordurilor de la Minsk”, a mai declarat Poroşenko, răspunzând astfel conducerii auto-proclamatelor Republici Populare Doneţk şi Republici Populare Lugansk, care au acuzat de câteva ori forţele de putere ucrainene de încălcarea acordurilor de la Minsk.

 

Sancţiunile UE împotriva Rusiei, susținute de România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că pachetul de înţelegeri de la Minsk din februarie trebuie implementat „integral, neîntârziat şi necondiţionat” şi a subliniat faptul că România susţine menţinerea sancţiunilor aplicate de Uniunea Europeană Rusiei, „atât timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului sau dacă situaţia din teren continuă să se degradeze”, potrivit Agerpress.

„Am subliniat în cadrul discuţiei importanţa aplicării rapide şi necondiţionate a pachetului de înţelegeri de la Minsk, din 12 februarie 2015. Pachetul trebuie implementat integral, neîntârziat şi necondiţionat. Poziţia României este favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni al UE la adresa Federaţiei Ruse, atâta timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului sau dacă situaţia din teren continuă să se degradeze”, a spus şeful statului român, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko.

El a subliniat că menţinerea cursului reformelor este „cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană”.

„Ucraina a regăsit în statele membre ale UE parteneri fermi şi loiali principiilor prevăzute de tratatele internaţionale, încălcate prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Menţinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană. Pentru Ucraina, Acordul de asociere reprezintă un instrument eficient a cărui implementare asigură alinierea într-o mare măsură la aquis-ul comunitar şi astfel conduce la apropierea concretă de UE”, a arătat preşedintele Iohannis.

Şeful statului consideră că summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga ar trebui să contureze o viziune ambiţioasă, strategică, a UE faţă de statele din vecinătatea estică. „Pornind de la o abordare flexibilă pe termen mediu şi lung, aceasta ar trebui să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii”, a spus Iohannis.

 

Poroşenko: „România va acorda tratament medical soldaţilor ucraineni”

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat marţi, citat de Agerpres, că România şi Germania vor asigura tratament medical pentru soldaţii ucraineni.

„Ieri la Berlin şi astăzi cu domnul preşedinte (Iohannis – n.r.) am căzut de acord pentru acordarea de tratament medical soldaţilor ucraineni atât în Germania, cât şi România. Astăzi, am primit un grup de reprezentanţi ai Germaniei pentru anumiţi soldaţi de-ai noştri care necesită tratament şi am căzut de acord că în viitorul apropiat vom primi o astfel de delegaţie şi din partea României”, a spus Poroşenko, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu şeful statului român, Klaus Iohannis. El a precizat că Ucraina are contracte cu 11 state ale Uniunii Europene pentru furnizarea de armament defensiv, dar a spus că nu va da nume în acest sens. Liderul de la Kiev a afirmat că Ucraina este o ţară independentă, suverană şi are dreptul suveran de a-şi îmbunătăţi capabilităţile defensive ale forţelor sale armate. „Aici nu e vorba în mod particular de acest conflict, pentru că noi suntem o ţară a păcii şi eu sunt un preşedinte al păcii. Vrem să construim un nou sistem de securitate în cooperare cu Uniunea Europeană, pentru că noi apărăm aici nu doar suveranitatea şi integritatea noastră teritorială, ci libertatea europeană, democraţia europeană, valorile europene şi securitatea europeană şi cred că toţi liderii europeni înţeleg pe deplin acest lucru”, a adăugat Poroşenko.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!