Iohannis, la Timișoara: „Vreau un muzeu al comunismului”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 decembrie 2014

Președintele ales, Klaus Iohannis, a spus marți seara că prezența sa la Timișoara, pe 16 decembrie, la împlinirea a 25 de ani de la izbucnirea Revoluției, reprezintă „mai mult decât o promisiune îndeplinită”, precizând că va pleda pentru un muzeu al comunismului.

„Pentru mine, este mai mult decât o promisiune îndeplinită faptul că am venit azi la dvs., în Timișoara, la 25 de ani de la Revoluție. Este nu doar unul dintre orașele mele preferate, ci și unul dintre orașele cel mai des vizitate și promit că și în viitor va rămâne așa”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele ales a fost primit la Universitatea de Vest din Timișoara, el transmițând mesajul în fața a mai mult de 500 de profesori, cercetători și studenți. În plus, fostul primar al Sibiului a afirmat că Educația trebuie să fie o prioritate națională, adăugând că România „are tot ce-i trebuie pentru un sistem educațional performant”. Înainte de asta, Iohannis a mers la Primăria Timișoara, după care la Cimitirul Eroilor, unde a depus coroane. Mai târziu, după vizita la Universitatea de Vest, președintele ales a mers la Catedrala Mitropolitană, unde a aprins o candelă, iar apoi la Opera din Timișoara, unde iarăși a susținut un discurs și a asistat la concertul de colinde al Corului Madrigal.

Klaus Iohannis a mărturisit că a venit „din respect pentru eroi” și că vizează înființarea unui muzeu al comunismului. „Regimul comunist s-a sfârșit așa cum s-a instalat, prin crime și abuzuri. Nu ne mai putem permite să ignorăm abuzurile. Viitorul democratic al națiunii române depinde de modul în care ne asumăm un trecut tragic. Avem mereu nevoie de amintire și reamintire, doar așa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un muzeu al comunismului care să inspire nevoia de toleranță. Ca președinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu”, a subliniat președintele ales, într-o declarație televizată de B1 TV.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!