Iohannis, nemulțumit de UE în criza migranților

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 mai 2016

Președintele Klaus Iohannis și omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au criticat Uniunea Europeană pentru amenințarea cu sancțiuni în cazul în care țările membre refuză să accepte cotele repartizate și au cerut măsuri pentru ca UE să-și protejeze mai eficient granițele.

„Problema migranților e una complicată. Avem poziții similare în sensul că UE trebuie să protejeze granițele sale și să găsim soluții prin care să acordăm posibilități de integrare migranților, de absorbire a lor în societățile în care au sosit, respectând convențiile UE, și să asigurăm drepturile tuturor cetățenilor europeni, precum și migranților. Măsuri de constrângere nu pot fi adoptate în niciun caz! Nu putem constrânge o țară să facă ce nu dorește și nici nu putem obliga migranții să plece în alte țări”, a spus răspicat președintele Lituaniei.

Pe aceeași linie a mers și președintele român, care a subliniat faptul că România contribuie activ la găsirea de soluții optime în această problemă, precum și că ajută la punerea în aplicare a celor deja adoptate.

„România a devenit membră UE pentru că noi credem în proiectul european și credem că locul României e în Uniune. Vrem să fim parte integrată și avem ca și proiecte comunitare intrarea în Spațiul Schengen și adoptarea monedei euro. În orice situație de criză am avut în UE, România a dorit și dorește să fie parte a soluției, nu parte a problemei. Înțelegem că a fi membru în UE înseamnă a căuta, a găsi și a pune în practică împreună cu ceilalți soluțiile. Abordarea prin sancțiuni nu mi se pare relevantă, pentru că sancțiunile nu rezolvă nimic.

Trebuie să căutăm soluții! Unele soluții le considerăm slabe, sperăm în găsirea unor soluții foarte bune, dar soluțiile parțiale care s-au găsit până acum sunt sprijinite de noi. România e al doilea contribuitor, după Germania, la Frontex, venim în sprijinul altor state atunci când apar solicitări cu polițiști, cu agenți, suntem dispuși să primim migranți atunci când e nevoie, dar în ansamblu abordarea corectă e găsirea de soluții proactive și nu concentrarea pe sancțiuni”, a punctat cu aceeași convingere Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat marți și miercuri la Vilnius, unde a efectuat o vizită de stat. După întrevederea cu omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, șeful statului a avut discuții și cu premierul Algirdas Butkevicius, dar și cu președintele Parlamentului, Loreta Grauziniene.

După-amiază, Iohannis a depus o coroană de flori la „Memorialul Celor Căzuți în Lupta pentru Independență”, la Cimitirul Antakalnis din Vilnius, iar apoi a vizitat Centrul de lasere din cadrul parcului tehnologic Sunrise Valley. Din delegația prezidențială a făcut parte și Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului de la Măgurele.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!