Iohannis nu îl mai trimite pe Ponta la niciun Consiliu European

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2015

presedintele-premierulCazul Victor Ponta face deja înconjurul lumii, punând România într-o situație extrem de delicată. Un premier nu doar anchetat pentru corupție, ci chiar trimis în judecată este o… premieră europeană, dacă nu chiar mondială. În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis încearcă să calmeze jocul pe plan intern și extern, declarând că premierul Victor Ponta a creat „o foarte mare problemă României”.

Din acest motiv, spune președintele, Victor Ponta nu ne va mai reprezenta niciodată la Consiliul European. Problemele „perioadei Ponta” să fie rezolvate în cel mai scurt timp de un alt guvern. „Sunt președintele României, nu sunt implicat deloc în moțiunea de cenzură și nici în negocierile dintre partide, dar sigur ar fi un rezultat bun dacă ar trece moțiunea. Nu susțin public o moțiune a PNL, dar ea ar rezolva o problemă foarte mare a României, care are un prim-ministru trimis în judecată. Suntem unici, în sensul negativ, cu un astfel de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis.

În replică, premierul Victor Ponta îl atacă pe președintele Klaus Iohannis pentru participarea la Consiliul European, la care urmează să se decidă soarta refugiaților în Europa. Declarația premierului, destul de incoerentă, a fost următoarea: „Președintele se duce degeaba că orice se decide acolo, mai puțin politica externă a UE, ține de Guvern, de aia toată lumea merge cu prim-ministrul, cu foarte mici excepții în care Constituția prevede altfel. Am avut o discuție la început, mi-a zis că domnia sa merge… nicio problemă, noi îi dăm toate documentele. Eu v-am spus foarte clar – dacă ajungeam președinte, mergea prim-ministrul la Consiliul European. Acum președintele se duce, zice ceva, pe urmă vine și îmi spune mie, eu…”, a spus Ponta.

Răspunsul președintelui nu a întârziat. La conferința de presă susținută înainte de plecarea la Bruxelles, el a declarat că afirmațiile premierului sunt „o abordare fundamental deplasată”. Solicitat să comenteze situația lui Ponta și moțiunea de cenzură a Opoziției, Klaus Iohannis a menționat că nu și-a schimbat părerea, pentru că „suntem unici, în sens negativ, cu un astfel de premier”.

Liderii UE de stat și de guvern se reunesc miercuri seara, la Bruxelles, la un Consiliu European extraordinar, care are ca principală temă invazia imigranților în Europa. În Consiliul JAI din această săptămână s-au analizat și s-au luat decizii controversate legate de distribuirea între statele membre UE a zeci de mii de refugiați, prin adoptarea unor cote obligatorii care revin fiecărei țări.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!