Iohannis nu vrea rudele aleșilor în Parlament

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 mai 2015

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, că se opune modificărilor din Codul Penal care le-ar permite parlamentarilor să își angajeze rudele în cabinetele din Senat sau Camera Deputaților, fără să fie acuzați de conflict de interese. Klaus Iohannis a avertizat că va retrimite legea la Parlament sau va sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care aceste modificări sunt adoptate.

„Urmăresc cu atenție și preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenția de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare”, se arată în mesajul șefului de stat făcut public de către Administrația Prezidențială.

Liderul de la Cotroceni a avertizat că va retrimite legea la Parlament sau va sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care aceste modificări sunt adoptate.

„Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale”, a conchis președintele.

Proiectul de modificare a legii conflictului de interese din Codul Penal a fost discutat marți în Comisia Juridică din Camera Deputaților. Potrivit noilor prevederi, funcționarilor publici li s-ar permite să își angajeze rudele până la gradul II inclusiv, fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese. Inițiativa legislativă, care a fost adoptată tacit de către Senat pe 25 martie, se află în procedură de urgență. Ministerul Justiției și Comisia Juridică a Senatului au dat aviz negativ pentru acest proiect.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!