Iohannis scapă de dosarul de incompatibilitate

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 23 ianuarie 2015

Klaus Iohannis rămâne președinte al României. Completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, că președintele Klaus Iohannis nu a fost incompatibil în perioada în care a fost primar al Sibiului. ICCJ a respins astfel recursul ANI. Verdictul este definitiv.

Instanța supremă a judecat săptămâna trecută, pe fond, recursul ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Din completul de judecată au făcut parte magistrații Cezar Hancu (președinte), Zoița Milasan și Viorica Trestianu, numele ultimei judecătoare apărând în dosarul Gabrielei Bîrsan, scria atunci Evenimentul Zilei. Conform sursei citate, reprezentantul ANI a solicitat admiterea recursului, menționând că și Curtea Constituțională s-a pronunțat recent cu privire la constituționalitatea articolului din legea aleșilor locali, dar motivarea deciziei CCR nu a fost încă redactată.

În replică, avocații lui Iohannis au cerut respingerea recursului depus de ANI. Unul dintre ei a argumentat că ANI nu a dovedit starea de incompatibilitate a clientului său, iar cel de al doilea a susținut că ANI recunoaște caracterul regional al societății Apă și Canal, așa că decizia CCR nu se aplică în acest caz, informează sursa citată.

Instanța a audiat părțile săptămâna trecută și a rămas în pronunțare, așteptând ca Agenția Națională de Integritate să depună concluziile scrise, în așteptarea motivării unei decizii a Curții Constituționale. Deși era citat, Klaus Iohannis nu s-a prezentat, trimițând doar avocatul. În ziua respectivă, președintele a avut întâlniri cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, și cu ministrul britanic de externe, Philip Hammond.

În data de 25 noiembrie 2014, instanța supremă a admis judecarea pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, stabilind ca prim termen 14 ianuarie, când vor fi citați atât președintele Klaus Iohannis, cât și un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate (ANI). ANI a stabilit că Iohannis s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile Apă Canal și Piețe, dar acesta a contestat raportul și Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate în primă instanță, după care ANI a făcut recurs.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!