Iohannis: Situația școlilor, o rușine națională

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 septembrie 2015

iohannis_propune_reforma_in_invatamantPreședintele Klaus Iohannis a declarat că aproximativ 4.000 de școli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizație sanitară la început de an școlar, iar acest lucru este o „rușine națională”. El a lansat și o „provocare” Guvernului de a avea un plan pe trei ani pentru modernizarea unităților de învățământ, scrie Mediafax.

„Lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil ca până în toamna lui 2018 să avem o Românie modernă și în școli”, a mai spus președintele, în contextul deschiderii noului an școlar.

Președintele a precizat că propune o „largă consultare publică”, de minimum doi ani, tuturor factorilor interesați și factorilor de decizie cu privire la reformarea amplă a sistemului de învățământ românesc, având în vedere că situația este „de-a dreptul tragică”.

Klaus Iohannis a arătat că învățământul românesc se confruntă cu foarte multe probleme, de la logistică până la lipsa manualelor școlare, decalajele dintre mediul urban și cel rural și integrarea absolvenților pe piața muncii. Toate acestea, spune președintele, fac ca situația să devină „de-a dreptul tragică” în învățământ.

„Iată că toate acestea ne duc cu siguranță la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut. Reforme s-au făcut în fiecare an aproape și problemele au rămas, în mare, aceleași. Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi, propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învățământ”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai afirmat că invită la această consultare pe toți cei interesați și implicați în domeniul educației, de la societatea civilă și sindicate la asociațiile profesionale, instituțiile centrale și județene la reprezentanți ai universităților, precum și „pe toți cei care au informații, care au o gândire despre cum trebuie să arate școala românească”.

 

Transformarea profundă a școlii

„Sper că prin această largă consultare publică, care cred că va dura cel puțin doi ani, să reușim împreună să creăm bazele unei adevărate reforme a învățământului românesc, care aduce învățământul românesc în secolul XXI, care transformă profund școala românească, în așa fel încât elevul când termină școala să fie dorit la locul de muncă, să fie performant, să fie foarte bine integrat”, a spus Iohannis.

Președintele a mai declarat că provocarea lansată Guvernului se va materializa „în discuții, probabil destul de multe, până când găsim o soluție”. El a atras atenția că responsabilitatea pentru situația actuală nu este a Ministerului Educației, având în vedere că nu ministerul are în subordine aceste școli, ci administrațiile locale.

Pe de altă parte, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala a început bine, iar pe o scară de la 1 la 10, ar fi între 8 și 9, asta pentru că în sistem sunt încă 3.000 de cadre necalificate și 3.400 de clădiri ale unor unități de învățământ fără autorizație sanitară, multe fără apă potabilă și canalizare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!