Iohannis susține votul prin corespondență

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2014

Klaus Iohannis, candidat din partea ACL la Președinția României, susține introducerea votului prin corespondență și un proiect de lege care ar urma să-l reglementeze.

„O societate democratică matură trebuie să își asume un mecanism de vot prin corespondență corect. Sunt de părere că garantarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente, trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică”, a spus Iohannis.

Candidatul ACL la președinție susține că introducerea votului prin corespondență i-ar ajuta pe românii plecați în străinătate să-și exercite dreptul de vot. „Românii din diaspora sunt cetățeni a căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc între granițele țării și, de aceea, susțin ferm implicarea lor în procesul electoral și în luarea deciziilor de interes național”, a spus primarul Sibiului.

De asemenea, într-un comunicat de presă al ACL, se arată că „respectarea drepturilor constituționale, inclusiv cel de vot, pentru cei care muncesc și trăiesc în străinătate reprezintă o responsabilitate pe care ACL și candidatul la președinție al dreptei unite, Klaus Iohannis, și-o asumă.”

Subiectul a născut de fiecare dată controverse pe scena politică, deoarece opozanții votului prin corespondență susțin că acest sistem ar înlesni fraudarea alegerilor. ACL are de data aceasta și un proiect de lege în acest sens, pe care și-l apără. „Nu putem ca o temere legată de o posibilă infracțiune să ne facă să nu luăm o măsură atât de necesară. De aceea există sancțiuni și pedepse, de aceea trebuie să existe un mecanism de monitorizare și un organism de supraveghere. Este ca și cum teama de evaziune ne-ar face să nu mai avem nicio taxă sau impozit”, este replica ACL.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!