Iohannis, un an de mandat: Colectiv, cea mai tragică lecție a anului 2015!

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 decembrie 2015

Klaus Iohannis_vizita la club Colectiv_1Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, în Parlament, un discurs cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului. De la ședința plenului reunit au lipsit deputatul Victor Ponta, fost premier, și senatorul Crin Antonescu, fost președinte interimar al României.

La exact un an de la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014, marcat de nenumărate probleme la secțiile din diaspora și de impresionante manifestări de stradă generate de victoria lui Klaus Iohannis, președintele României a cerut să se adreseze Parlamentului. Discursul său a mers pe ideea că anul 2015 a fost unul al „revenirii la normalitate”, însă a amintit și evenimentele care au marcat acest an, „cea mai tragică lecție a anului 2015” fiind tragedia de la Colectiv.

„Am ținut să vin în fața dvs. la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci despre direcțiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care mi le asum. Convingerea mea este că marile proiecte ale unei națiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori. Acest fundament avea nevoie de reconstrucție. Am dorit ca 2015 să fie anul recâștigării normalității în interior și în exterior”, a spus președintele.

„Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public și că un asemenea acord nu rămâne doar pe hârtie sau la nivel declarativ. Prima acțiune a fost legată de bugetul de 2% din PIB pentru Apărare”, a mai declarat Iohannis.

„România puternică în Europa și în lume este mai mult decât un deziderat, este un proiect național pe care îl construim deja”, a mai spus acesta adăugând că Strategia națională de apărare este astăzi un document major.

În anul 2015, recâștigarea normalității a însemnat și demersuri în plan extern, a mai spus Iohannis care a subliniat că restabilirea prestigiului României în exterior s-a făcut prin consolidarea și extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, precum și prin întărirea parteneriatelor și relațiilor privilegiate cu statele europene și NATO”, enumerând printre aceste țări Italia, Franța, Turcia sau Ucraina, și subliniind faptul că „relația privilegiată cu R. Moldova rămâne o constantă”.

„România s-a aflat într-o stare de oarecare izolare în anii anteriori”, a mai declarat Iohannis. „România contează și este gata să își asume responsabilități”, a mai spus acesta.

Totodată, președintele a reamintit că românii din diaspora pot vota la anul prin corespondență și și-a exprimat convingerea că votul se va desfășura mult mai bine. „Nu este o lege perfectă, dar esențial este că există, a venit la timp și a rezultat din voința clasei politice”, a mai spus Klaus Ioahnnis.

 

Cea mai tragică lecție în 2015

„Cea mai tragică lecție a anului 2015 se numește Colectiv. Evenimentul a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile, în fața lor am ridicat din umeri a neputință și am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării și concluzii care ne determină să fim responsabili. Cea mai dură este aceea că corupția ucide”, a spus președintele Iohannis.

O a doua lecție este cea a schimbării. E nevoie de o schimbare profundă a politicului, a mai declarat acesta. „Între clasa politică și cetățeni nu are voie să existe o prăpastie”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a reamintit că se împlinesc 26 de ani de la Revoluția din 1989 și că „cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este să reconstruim încrederea”. „Mă fac purtătorul mesajului de înnoire pe care îl dau concetățenilor noștri. Ca mediator între stat și societate este rolul meu, dar greul acestei misiuni revine partidelor”, a mai declarat președintele.

„Cred într-un sistem în care stânga și dreapta sunt reprezentate, nu îmi doresc o politică în care își fac loc extremismul, populismul sau radicalismul”, a adăugat acesta, subliniind că „a face politică trebuie să fie în conștiința tuturor un mod de a servi națiunea”.

„Dacă ne dorim o construcție durabilă, va trebui să evităm capcana lui «nimic nu este bun». Să nu ne condamnăm instituțiile pentru culpa unor persoane, să respingem tentația radicalismului”, a mai spus președintele.

„2015 a fost anul introducerii votului prin corespondență, al instalării unui guvern de tehnocrați. Ceea ce îmi doresc eu să spună istoricii este că 2015 este anul în care a început schimbarea modului de a face politică. Vă invit să fim împreună în acest demers pentru a reconstrui încrederea în capacitatea politicii de a produce lucruri bune pentru cetățeni”, a conchis președintele.

La ședința de plen sunt prezenți și membrii Guvernului, în frunte cu premierul Dacian Cioloș. De asemenea, au fost invitați și membri ai corpului diplomatic, printre cei prezenți se află și ambasadorul SUA, Hans Klemm. Printre oficialii prezenți s-a numărat și președintele Curții Constituționale, Valeriu Zgonea.

Acesta este cel de-al patrulea discurs pe care Klaus Iohannis îl susține în fața senatorilor și deputaților. În prima sa alocuțiune, președintele a cerut adoptarea unei noi legislații privind alegerile, în cea de-a doua a prezentat Strategia Națională de Apărare, iar în a treia a vorbit despre subiecte precum criza refugiaților și votul prin corespondență.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!