Iohannis: „Un magistrat e atât de independent cât alege el să fie”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 ianuarie 2015

Klaus Iohannis22

Președintele Klaus Iohannis a condus, marți dimineață, în premieră o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre prima ședință a Consiliului din 2015, ocazie cu care a fost aleasă noua conducere a instituției și a fost prezentat raportul de activitate pe anul trecut. Iohannis i-a asigurat pe magistrați că este alături de ei, afirmând că le va fi un partener loial în depășirea oricăror piedici.

„Să ne opunem împreună oricăror tentative de distorsionare a realităților. Nu mă aveți alături doar pe mine, ci milioanele de cetățeni care au venit la vot în noiembrie 2014”, a declarat șeful statului la prima ședință din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, în care se alege noua conducere a instituției.
Klaus Iohannis a precizat că este responsabilitatea sa ca instituțiile să nu fie personalizate și ca Justiția să aibă lideri corecți acolo unde face el numiri.

„Niciun cadru normativ și nicio garanție încredințată de o altă putere nu pot asigura independența personală a unui magistrat, dacă acesta nu și-o însușește. Un magistrat e atât de independent cât alege el să fie. E rolul și responsabilitatea mea ca Justiția să aibă lideri corecți acolo unde am responsabilitatea să fac numiri. Este responsabilitatea mea ca instituțiile să nu fie personalizate. Instituțiile nu aparțin conducătorilor, doar așa ne putem feri de derapaje”, a afirmat președintele.

Șeful statului a vorbit și despre atacurile politicienilor asupra Justiției și le-a cerut magistraților să apere în continuare independența și onoarea sistemului.

„Am văzut că unii politicieni nu s-au ferit să atace Justiția. Trebuie să dovediți în continuare că știți să apărați independența și onoarea colegilor și a sistemului în ansamblul său. Așadar, CSM trebuie să aibă reacții rapide pentru a se feri de ingerințe în Justiție, de derapaje. În Constituție și în legi scrie foarte clar că justiția se înfăptuiește în numele legii. Actul de justiție trebuie îndeplinit într-un termen rezonabil și cu garantarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Toate acestea reprezintă o Românie a normalității”, le-a spus Iohannis magistraților.

El a adăugat că în ultimii opt ani, sistemul judiciar a înregistrat progrese majore, precizând că principalul obiectiv trebuie să fie ridicarea MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare – n. r.).

„2015 este al optulea an în care România este sub MCV. De-a lungul timpului, a fost un instrument util. MCV a generat un exemplu de bune practici și sunt convins că experiența României va fi fructificată de alte state. Au fost opt ani în care sistemul judiciar a înregistrat progrese majore și cred că e timpul pentru o schimbare. Declar cu responsabilitate că a venit momentul ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită și să se constate că acele obligativități au fost îndeplinite. Unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV”, a declarat Iohannis.

Despre scurgerile în presă și locul procurorului general

Președintele Klaus Iohannis consideră că CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General ar trebui să aibă drept de inițiativă legislativă. Totodată, în opinia șefului statului, procurorul general al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Instituțiile trebuie consolidate în ansamblu: DNA, DIICOT, Parchetul General. În perspectiva regândirii instituționale a Legii siguranței naționale și a Legii CSAT este util să vedem dacă între membrii CSAT nu trebuie să se numere și procurorul general. Cred că CSM și Parchetul General ar trebui să aibă drept de inițiativă legislativă. Dumneavoastră știți cel mai bine că magistratul trebuie să judece în baza probelor, nu în baza informațiilor”, a declarat Klaus Iohannis la prima ședință din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Alt obiectiv este garantarea integrității instituțiilor. Ține de președinte, pentru că orice inițiativă de schimbare a legislației privind activitatea Justiției trebuie să treacă de promulgare”, a mai spus șeful statului, care a precizat că CSM și Inspecția Judiciară trebuie să ia atitudine oricând apar scurgeri nepermise de informații în presă din dosarele penale.

„Este esențial ca magistrații să exercite un control efectiv asupra proporționalității, legalității tuturor măsurilor procesuale. E vorba de apărarea principiilor care stau la baza tuturor societăților democratice”, a conchis șeful statului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!